Cozonac de post, reţeta bunicii

1.7K

În copilărie adoram iarna, pentru că atunci când intram în casă mă izbea o căldură minunată, de la soba noastră veche de câteva generaţii. Nimic nu se compară cu mirosul căldurii “lepădate” de sobă, în care se simţea şi puţin miros de fum.
Noi îi ceream mereu bunicii să ne facă ceva dulce pentru când ne întorceam de la şcoală, dar ea zicea că nu se “dedulceşte”, fiind în post. Asta spunea ea, dar când ne întorceam acasă ne aştepta mereu cu ceva bun, de cele mai multe ori găseam la dospit, pe soba caldă, un lighean cu aluat de cozonac sau de gogoşi.cozonac-de-post Se ţinea de cuvânt, pentru că nu se dedulcea, ci făcea un cozonac de post, demenţial, pufos şi aromat. Eu îl preferăm cu multă umplutură de rahat, nucă şi cacao, dar sora mea voia simplu sau cu puţin rahat.cozonac-de-post-preparare

Pentru aluat (1 cozonac) avem nevoie de: 450 g făină, 10 g drojdie uscată, 60 g zahăr, 1 praf de sare, 60 ml ulei, 265 ml suc de portocală acidulat/apă minerală, coajă rasă de lămâie şi portocală, esenţă de vanilie şi rom, zahăr vanilinat.cozonac-de-post-preparare

Într-un bol încăpător punem făina, drojdia uscată, sarea şi zahărul şi amestecăm. Adăugăm sucul călduţ, aromele, uleiul şi frământăm aluatul până devine omogen şi elastic. Dacă aveţi un robot de bucătărie procedaţi la fel şi lăsaţi câteva minute să frământe pe treaptă mică.
Învelim bolul cu folie alimentară şi lăsăm aluatul să crească într-un loc cald până îşi dublează volumul, cel puţin.cozonac-de-post-preparare

Pentru umplutură amestecăm 150 g nuci mărunţite, 2 linguri zahăr, 1 lingură cacao, 1 mână de stafide şi 2 linguri cu apă pentru a obţine o pastă. Separat tăiem bucăţele 200 g de rahat.cozonac-de-post-preparare

Răsturnăm aluatul pe masa de lucru şi îl împărţim în două. Întindem fiecare bilă într-un dreptunghi, punem umplutura de nucă, presărăm puţină cacao şi aşezăm bucăţile de rahat. cozonac-de-post-preparareRulăm cât mai strâns, apoi împletim cele două rulouri. cozonac-de-post-preparare-6Așezăm cozonacul în tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei şi îl lăsăm să crească până trece de marginea tăvii. Ungem cu ulei si coacem 40 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de garde.cozonac-de-post-preparare-7

cozonac-de-post-preparare-8
Îl lăsăm să se răcorească, apoi îl scoatem din tavă şi îl lăsăm să se răcească complet, aşezat într-o parte.
cozonac-de-postSe foloseşte suc de portocole pentru a avea o culoare frumoasă cozonacul, dar puteţi pune apă minerală şi puţin şofran.cozonac-de-postText&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. Bunica nu făcea cozonaci de post, ci scovergi și uscățele. Mi-ar plăcea să văd niște rețete de genul acesta! ☺

  2. Simona Neagu says:

    Saptamana viitoare incerc cu siguranta reteta. Ce ma bucur ca am gasit o reteta de post :)

  3. florentina says:

    Pe ambalajele citricelor scrie ca nu putem folosi coaja fructelor, cum faceti voi de o puteti pune in prajituri? Felicitari pentru site si retete, eu va vizitez si „copiez”(in bucatarie) constant si astfel avem papa bun la masa :)

    1. Florentina folosesc coaja de la citicele Bio.

  4. Veronica says:

    Buna!Am facut cozonacul, a iesit gustos,dar nu inteleg de ce a iesit cu gaura in interior?O fi din cauza ca am pus prea mult rahat sau altul e motivul?

  5. Catalinas says:

    Buna!
    Eu am o singura nedumerire:de unde avea bunica apa minerala ori suc de portocale?
    Just asking
    In rest suna bine,(fara suc totuși)arata bine ,ma intereseaza,adaptam si creem …
    Wish you well!

    1. nu facea cu asa ceva, facea cu ceai de tei, are si culoarea potrivita

  6. A iesit un cozonac minunat, pufos si aromat. Multumesc! Este perfect pentru baietelul meu care are alergie la lactate si oua, si pentru mine care am inceput recent o dieta vegana. Super!

  7. Foarte foarte bun ! Cel mai grozav cozonac ! Mulțumim frumos !

  8. Bunica facea cu ceai de tei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close