Am primit rețeta de la Tătaru, care a învățat-o de la un mare bucătar, via internet. Am făcut-o și a ieșit din prima. De unde am dedus că și de pe internet poți învăța lucruri, dacă ești puțin atent. Pentru sosul acesta aveți nevoie (ca instrumentar, vreau să spun) de un blender cu cană și un cuțit de curățat legume sau un peeler. Mă tem că un blender vertical obișnuit nu o să ducă treaba până la capăt, din motiv de turație prea mică. S-ar putea să meargă, totuși. Încercați. Pierdeți cel mut niște coajă de lămâie și puțin ulei de măsline.
Lucrurile încep așa: spălați bine 5-6 lămâi și curățați-le de coajă. Aveți nevoie doar de partea galbenă, fără partea albă.
Puneți apă la fiert într-o cratiță mică sau o oală mică. Puneți cojile de lămâie în apa ce clocotește și lăsați-le acolo un minut și jumătate-două minute. Scurgeți apa de pe coji. Repetați operațiunea asta de 5-6 ori. E importantă din două motive: coaja de lămâie își pierde gustul amar și dispare ceara de la suprafața cojii. Atenție:puneți coaja în apă doar când începe să fiarbă.
Puneți cojile de lămâie în vasul blenderului. Turnați peste ele 50 de mililitri de ulei, 50 de mililitri de apă. Adăugați un vârf de cuțit de sare și unul de zahăr.
Stoarceți în vas zeama dintr-o jumtate de lămâie.
Porniți blenderul, mai întâi pe turație mică și, după 20-30 de secunde, pe turație mare. Lăsați-l să funcționeze un minut și jumătate-două minute, la turație mare (recunosc, dacă nu mă trezeam într-o zi cu Vitamix la ușă, nu încercam rețeta acasă prea repede).
Gata sosul, emulsionat perfect, fin, aromat.
Firește, poate fi făcut din portocale, mandarine, minole, clementine, lime.
Dacă-i obligatoriu să-l dai prin sită? Nu, dar ajută.
Din cauza lucrului mecanic, sosul va fi cald. Călduț. Pune-l într-un vas acoperit bine, în frigider. Se păstrează așa, stabil și omogen, două zile (poate și mai mult, însă eu nu l-am ținut mai mult de două zile).
E bun cu sparanghel (care, apropo, în română e sparanghel, nu asparagus, în română, asparagus e altă plantă).
E, desigur, bun cu pește, rață, în combinații cu fructe sau peste legume gătite la aburi. Cam atât pentru azi. Să fiți sănătoși.
¿Din cate stiu eu ..pestele nu este leguma! Sau este?
sigur că nu-i legumă, însă nici literatura nu trebuie luată ad literam.
Bineinteles ca pestele nu-i leguma! dar porcul este!! doar ne clar inteligenta populara: cea mai buna leguma e porcul!
Pai si cea mai raspandita e smeckerala autohtona…
.. o singura obiectie, din punctul meu de vedere, citricele in general, cred ca sunt date cu prea multe chimicale, ptr a rezista. Si de aceea am retineri sa folosesc coaja de lamaie, portocale…poate daca gasim ceva bio.. sau crescut in ghiveci in casa :).
Au aparut prin supermarket-uri lamaile netratate. Sunt numai bune pentru preparate la care avem nevoie de coaja.
In Brasov le-am vazut la Auchan, erau vreo 8 lei/kg. E posibil sa existe si in alte parti.
e bine de stiut. Demult imi doresc un limoncelo facut in casa :).
Demult asteptam un asemenea sos. Are o culoare de mare efect si sunt convinsa ca si gust. Testarea am s-o fac cat de curand. Pe ce leguma…. cu inotatoare sau nu, ramane de vazut :)
As vrea sa incerc acest sos, sunt fan peste, dar nu prea am inteles partea cu cojile care se pun in apa clocotita, adica cum repetam operatiunea de 5-6 ori, schimbam apa de 5-6 ori, sau cum..poate nu am inteles bine
Schimbi apa de 5-6 ori.
Foarte multumesc pentru reteta! Aparatul folosit e „blender Drink Machine Two-Speed”? Cat costa?
Mulțumesc pentru rețetă!
Draga Adi, multumim de reteta, arata fabulos. Si o asezonare buna inobileaza si cea mai simpla mancare.
Ne poti lamuri cum e cu diferenta dintre asparagus si sparanghel ? Ca eu din ce am vazut pe internet, asparagus de numeste toata familia, si sparanghelul este un membru al familiei, dar nu am gasit niste plante diferite.
Cu multumiri, Ramona
ASPARÁGUS, asparaguși, s. m. Plantă ornamentală, agățătoare, din familia liliaceelor, cultivată pentru frunzulițele ei foarte fine și decorative (Asparagus silvestris). — Din fr. asparagus.
SPARÁNGHEL s. m. Plantă erbacee legumicolă cu rădăcini cărnoase și cu frunze nedezvoltate, asemănătoare unor solzișori, cultivată pentru lăstarii ei tineri, foarte gustoși (Asparagus officinalis). – Din ngr. sparánghi.
sursa: http://dexonline.ro/definitie/sparanghel
Merci !
DPDV botanic este corect sa spui Asparagus! Gastronomic….suna cam aiurea. Eu sunt horticultor, si in tagma noastra putem numi plantele in doua moduri: dupa denumire uzuala(populara)= sparanghel, sau dupa cea stiintifica=Asparagus!
Am onoarea!Va multumesc pentru aceasta reteta.Este un sos pe gustul meu, pe care l-am preparat si „executat” in aceasta seara,langa o portie de legume gatite la abur.Abia astept sa-l testez cu peste si nu numai.Sunteti un om cu suflet mare si bun!Dumnezeu sa va ajute in tot ce va doriti!Un an nou fericit alaturi de cei dragi! Cu mult respect si consideratie!
in loc de apa se poate pune rom?
Servus Adi,
Am incercat sa il fac cu portocale dar a iesit amarui chiar daca am respectat regulile. Oare trebuia sa fierb cojile de mai mult de 5-6 ori? Am gustat coaja inainte sa o pun in blender si nu parea amara.
In schimb sa sti ca am obtinut o consistenta foarte buna facut cu blenderul de mana, asa ca se poate incerca si asa fara probleme.
As putea inlocui maioneza cu acest sos?
Am vorbit prea repede, am gustat sosul gol si era amarui dar pe peste a fost bestial! Nu se mai simte amareala…foarte bun! Mai fac!
Multumim de reteta!
Am incercat sosul… e ceva de-a dreptu’ extraordinar! Merge si cu un blender normal! A iesit super cremos si pufos, nici nu a mai trebuit strecurat! Il recomand pentru toata lumea!!! foarte bun, si nu numai cu peste si legume! Dar un lucru e sigur… nu mai fac peste fara sosul acesta de lamaie! :)
Am facut si eu sosul, interesant ca si gust, ideal pentru peste. Nu am obtinut aceeasi consistenta cum vad in pozele tale, insa. Sosul meu a iesit ceva mai putin lichid, mai degraba ca o maioneza. Probabil trebuia ceva mai mult de 50 ml de apa.
am ajuns la sosul acesta cu lucrul
inteleg ca arunc apa si fierb coaja in apa noua schimbata de 5-6 ori!? multumesc
O reteta excelenta si foarte gustoasa! Am incercat si eu!
Minunat!
Multumesc tare mult.
Testat, cu somon si legume la gratar, delicios
Imi place mult mult stilul dv de exprimare, concis si la obiect. Reusiti sa transmiteti multe si profunde cu cuvinte simple. Imi plac propozitiile formate din subiect si predicat. Pana la urma, claritatea (formularea cat mai clara a retetelor,procedeelor de preparare) este unul dintre „ingredientele” de care ai nevoie in bucatarie.
Multumim pentru gandul bun; asemenea va doresc si eu: multa muuulta sanatate! Ea ne implineste in orice fel!Sunteti un suflet bun! Doamne ajuta!
adi, mai sus ai prezentat o farfurie cu friptura de vita morcov si sparanghel si un sos verde sub ele..ce fel de sos este?
o emulsie din plante aromatice.
Buna Adi,
Vazand sosul asta mi-ai dat o idee pentru masa de pranz. O salata care sa contina:cateva paste de quinoa (sau paste integrale),legume la abur (un mix de legume congelate ca e iarna), bucatele de somon tras rapid la tigaie si totul invaluit cu acest sos de lamaie….hmmmm trebuie sa incerc sa vedem cat de sanatos si bun e :) Multumim de reteta. Trebuie incercata :)
Te felicit pentru minunatul blog si bafta in continuare!
Adi, eu mananc foarte mult peste, si tare as vrea sa incerc aceasta reteta, intrucat sosuri din magazin nu cumpar, iar de sosul de mujdei m-am saturat :) Totusi, nu m-as incumeta sa trec la actiune inainte sa privep care operatiune trebuie repetata de 5-6 ori. Aceea de a fierbe apa si a pune cojile in ea? Multumesc mult, si sa fi sanatos! :)
opăritul cojilor. in 5-6 ape diferite.
Buna Adi
totul arata minunat!
merge combinat cumva acest sos cu capere?
multumesc
Facut, iesit perfect, placut maxim. Multumesc!
O intrebare, va rog: fierb 1,5-2 min cojile in 5 ape colcotite si totodata diferite? Nu repet operatiunea de 5 ori in aceasi apa… caci scrie… cand incepe sa fiarba apa…Multumesc !
ape diferite.
Multumesc frumos
Buna, eu sunt mare, mare fan paste, am gustat in Italia, o singura data pasta al’limone, super bune, am incercat sa gatesc si eu acasa, retete de pe internet, nu sunt multumita de rezultat. Acum am vazut aceasta reteta si abea astept sa incerc acest sos. Multumesc.
O reteta simpla si de efect. Am o intrebare: pot aromatiza cu coriandru macinat acest sos de lamaie? Multumesc.
Arata minunat si merita incercat! Multumesc Chef Adi Hadean pentru retetele minunate explicate si pe intelesul invataceilor.
O reteta geniala pe care a incercat-o soțul meu de Craciun pentru un salau la cuptor (din 4 lamai si 2 mandarine) si care a întrunit aprecierile unanime ale oaspetilor nostri si ale noastre! De Anul Nou va face un bis! Ma intreb daca ar putea sa omita zaharul, ca sa fie o reteta cu adevarat dietetica, pe langa faptul ca e gustoasa! Multumim frumos, Adi Hadean!
Sosul e mama’lui !mulțumim
Reușit! thanks
Pentru a scoate pesticidele și ceara din cojile de citrice sau în general din fructe și legume acestea se țin 10 min în apa cu bicarbonat, 10 min în apa cu oțet.
P. S Ma pun sa fac sosul, abia aștept sa îl încerc, ma gândesc sa pun și un cățel de usturoi, o sa încerc o data și asta. Gânduri bune :*
Demult asteptam un asemenea sos. Are o culoare de mare efect si sunt convinsa ca si gust. Testarea am s-o fac cat de curand. Pe ce leguma…. cu inotatoare sau nu, ramane de vazut :)
Buna Adi. Am testat sosul si am fost foarte incantata de gustul si textura lui. Am totusi o mica intrebare: daca vreau sa fie mai putin concentrat ( sa nu se simta lamaia atat de mult), îl pot indulcii cu ceva? Multumesc anticipat si un am nou mai bun!
Salut Adi! Chiar de revelion vreau sa fac somon cu legume si cautam un sos de lamaie. Chiar acum l-am facut doar ca am dublat cantitatile.Foarte fin ,foarte gustos ,merge si in salate. Sanatate si LA MULTI ANI!
Si multumesc pentru sos,e perfect si poate fi servit rece fapt ce ajuta mult pt ca se poate pregati din timp.
Draga Domnule Adi Hadean, Minunate recomandările, am încercat piureul de țelina si sosul de lămâie, delicioase si atat de rafinate! Nu sunt la prima reteta de pe blogul Dvs, cu succes mi-au ieșit gogoșile si cotletele cu mere. In încheiere,va transmit mii de mulțumiri pentru ca împărtășiți din Rețetele Dvs si le însoțiți cu toate detaliile astfel încât si un pasionat neexperimentat ca mine poate sa le gateasca cu brio. Va felicit, un blog cu ștaif dar fără fițe! Va asteptam in continuare si cu alte minunatii culinare!
Genial sosul, m-am întors să-l fac din nou. O întrebare, în ultima poza, ce este între sos și carne? Mulțumesc.