Tăierea porcului: de la prostie la ipocrizie

1.4K

Update: Am oprit de la publicare câteva comentarii, am acceptat alte comentarii doar după editare. Să ne înțelegem, dragilor, blogul meu nu e un forum pentru tâmpiți, nu e un site de ziar. Poate că în acele locuri e încurajată deversarea de lături (că tot vorbim despre porci), aici ne purtăm decent sau ne vedem de drum. Dacă am suficientă considerație pentru alegerea ta de a fi vegan sau alegerea ta de a consuma carne, aștept reciprocitate. Nu admit blesteme, înjurături, prozelitism de tip sectar, nu admit să-mi spui (în propria-mi casă) că-s mâncător de hoituri ori criminal barbar. Și nu, nu mă poți convinge că a fi vegetarian e un mod de viață pe care TREBUIE să-l urmez, te rog să nu mai încerci. N-am procese de conștiință când tai un pui sau când omor un pește, mă doare însă când văd un bol de orez aruncat la gunoi, la fel cum mă doare când văd o bucată de carne batjocorită. Și, ca să fiu înțeles bine, cele mai multe dintre comentariile pe care le-am blocat, aparțin unor mâncători de carne care nu înțeleg că alți oameni pot alege să consume doar plante și apă, dacă vor. Vorbeam despre decență în articol. Decență înseamnă și să respecți opțiunile alimentare ale semenilor tăi. Măcar pe ale celor care nu mănâncă alți oameni.

Tăierea porcului e un obicei vechi. E una dintre legăturile noastre cu trecutul, cu modalitățile ancestrale de procurare a hranei. Am sacrificat mulți porci în viața asta, împreună cu bunicul meu, cu tata, cu fratele meu. Am crescut porci pentru a fi sacrificați, am curățat după ei în fiecare zi, i-am spălat, i-am scărpinat, le-am dat să mănânce lucruri gătite special pentru ei. E drept, în copilărie nu mi-a fost ușor să văd că godacul care venea la gardul cotețului să-l scarpin pe spinare se transformă în tobă, table de slană și cârnați. Am înțeles însă că așa stau lucrurile, că pentru a trăi mâncăm alte ființe (și plantele, bacteriile din iaurt ori creveții sunt ființe, să știți). Am învățat de mic să respect asta, să nu batjocoresc mâncarea, să apreciez sacrificiul. Sacrificarea porcului s-a petrecut mereu repede și fără a abuza animalul și, în ceea ce mă privește, s-a lăsat mereu cu lacrimi mai mult sau mai puțin ascunse, indiferent de vârsta pe care o aveam. Nu-s un pămpălău, am învățat că dacă-mi plac cârnații trebuie să fiu în stare să-i fac de la A la Z, A fiind momentul acela în care nu vrei ca fratele tu mai mic să te vadă cu lacrimi în ochi în timp ce-i înmânezi tatălui tău cuțitul ascuțit la perfecție cu o seară înainte.

hadean

Nu mă aștept ca aceia dintre voi care au văzut o bucată de cotlet doar în caserola din supermarket să înțeleagă fără cugetare lucrurile pe care le scriu acum. Sper însă să văd pe Facebook  mai puține poze cu oameni care călăresc porci tăiați, mai puțini idioți care trag porcul mort după mașină (ce mă mir de asta, în țara în care unul a legat un cal viu după o furgonetă și l-a forțat să alerge cu 50 de kilometri la oră până-n pragul morții), mai puțini porci desenați cu Ad/Dc pe spatele pârjolit. Sper ca aceia care cumpără cotletul din supermarket sau de la măcelăria din colț să nu-i mai judece pe cei care taie porcii, catalogându-i drept barbari. Și cotletul din supermarket ori de la măcelărie a aparținut unui porc odată viu. Sper ca între accesele de prostie și cele de ipocrizie ale unui neam bătut de vânturi rele, să regăsesc rădăcina de bun simț, categoria de mijloc a oamenilor decenți, echilibrați, pentru care o viață curmată nu-i un trofeu de pus pe wall ori o ocazie de a fi amuzant pe seama morții. Decență e atunci când acorzi respect sacrificiului, după cum decent e să renunți de tot la carne dacă nu-ți convine ideea morții unui animal pentru ca familia ta să aibă ceva de pus pe masă, fără să te bați cu cărămida în piept pentru asta.

iarna

Să mă ierte toți cei care s-au simțit neplăcut atinși de vorbele mele, așa văd eu lucrurile acestea și conider că e obligatoriu să ne amintim cu toții cine suntem. Și nu, decența nu e o noțiune interpretabilă, chiar dacă așa pare la prima vedere. Să fim sănătoși.

Join the Conversation

  1. E bine ca spui pe sleau ce pozitie ai, iar lectia pe care individual fiecare din natia asta ar fi bine s-o rumege la rece e sa gandeasca singur ce si cum si sa practice ceea ce propovaduieste. Ne caracterizeaza o alunecare spre profetie, fiecare neuron ars indeamna la predica, de parca romanul descopera minunea de la Maglavit de fiecare data.
    Crezi ceva, fa asa cum crezi, lasa-i pe altii sa descopere singuri ce vor sa faca cu viata lor.
    Si eu mananc carne, e alegerea mea, nu fac bine sau rau, asa fac eu.
    Zilele astea-s 24 de ani de la Revolutie, ani trecuti, ani ireversibili.
    Ai respectul meu Adi, pentru cum le zici.

    1. Normal ca le spune pe sleau doar e din Baia,om cu capul cu pe umeri si hotarat,asa cum sunt de fapt toti morosenii.

  2. Subscriu cu respect, ADI!

  3. Chapeau bas, frumos spus & scris! Si Radu Anton Roman spune cam la fel in cartea-i.

  4. Nu toata lumea are legaturi afective cu toate animalele din gospodarie. Eu am taiat gaini singura, participat la taiat porci fara niciun pic de sentimente. Am calarit in copilarie porcul, am spalat cu miinile inghetate, pe prisma, matzele alea, incat ajunsesem sa nu imi mai doresc carnati, am pus pe foc sa fac tochitura si am stat 1-2 zile sa topesc toate jumarile, pana am inceput sa ma intreb daca imi plac cu adevarat. Poate pt mine, copila, astea erau momente cu altfel de valoare, dar pt bunicul tin minte ca taiatul porcului, alaturi de butoiul de varza, si cel de muraturi asortate, inseamna garantia trecerii peste iarna, acolo, in nordul tarii, unde zapada trece des de 1m.

    Relatia cu vacile insa era diferita. Pt ca vacile stateau in gospodarie 5-10 ani, minim. Deveneau garantia unui profit tot timpul anului, si siguranta pe termen lung. Vitelul era rar taiat, el era vandut viu toamna pt a cumpara lemne pe 1-2 ani.

  5. Ultima oară când am participat la un eveniment similar cu cel descris de tine a fost ieri. (În calitate de consultant în management am și niște propuneri de îmbunătățire, dar nu i le comunic socrului meu).

    E frumos ce ai scris tu despre decență; și despre lacrimile ascunse. Și decența se combină frumos cu discreția. Frumoasă zicerea ta.

  6. Da Adi. Foarte bine spus. Mereu am spus ca daca oamenii si-ar creste/cultiva si apoi culege/taia singuri mancarea, nu ar mai fi atat de mare risipa. Aruncam munti de mancare pentru ca nu stim ce inseamna sa produci mancarea din farfurie.

    1. Sunt cu tot de acord cu razvan anton …dimineata particip la acelasi eveniment descris mai sus dar nu am puterea sa privesc sacrificarea .Sarbatori fericite va doresc !

  7. Din păcate nu sunt absolut deloc de acord cu acest articol. Ai mare dreptate cu faptul că în trecut sacrificarea animalelor era necesară pentru ca noi, cea mai evoluată specie, să supraviețuim. Însă odată cu industrializarea, acest sacrificiu a devenit o afacere de proporții uriașe, în care umanitatea își arată cu success latura psihopatică și bolnavă. Sunt de părere că nu mai avem nevoie să consumăm carne, lapte, brânză, ouă, miere. O facem numai pentru ușurință și gust, în timp ce zeci de miliarde de animale mor ucise în cel mai barbar mod după ce au fost ținute în viață în cele mai mizerabile moduri. NU EXISTĂ SACRIFICIU UMAN, MORAL!

    1. Poate ca in lumea ta de la oras in care totul iti vine de pe raft si poti sa alegi sa cumperi tofu,sau salata de 13 culori asa o fi.Eu lucrez la tara si vad oamenii adevarati care se lupta ,si-si dramuiesc banii cum pot mai chibzuit.Cum spunea si autorul,un porc reprezinta garantia trecerii peste iarna cu mancarea.Untura topita reprezinta economie la ulei,o garnita de carne masa de fiecare duminica.O familie munceste un an intreg pentru un porc,sau pentru niste oua.Si desi sunt sigur ca nimeni nu se bucura cand il sacrifica,totusi gandul ca au mancare pe masa pentru copii si nepoti este mai persistent.Stiu multi batrani care asteapta Craciunul pentru a-si vedea copiii si nepotii singura data pe an.Este o traditie dar este si supravietuire in aceste timpuri.

    2. Fiecare are dreptul la o opinie, totul este sa o exprime cu decenta! Imi pare bine ca exista un filtru pentru toate postarile, caci citesc acest site pentru placerea nu numai a retetelor in sine si a descrierilor, cat si a comentariilor – in foarte mare masura apreciative la adresa autorului, dar si critice – ceea ce inseamna ca filtrul se refera la MODUL de exprimare is nu la opinie…

      Revenind la Taierea Porcului, cred ca toti cei ce au (avut) bunici la tara isi aduc aminte si lacrimile, si gustul soriciului :) si pomana porcului si pregatirea carnii pentru carnati…. si gustul carnatului afumat in pod apoi invelit in ziar si pus direct in jar (cea mai buna mancare de iarna pentru mine, sora si verisoarele mele!!!)
      Taierea era rapida (tataie avea grija si la directia de unde batea vantul, ca porcul sa nu-i simta prezenta!) ….. Niciodata nu l-am vazut ca pe un act agresiv si inutil! Carnea era folosita 100% !

    3. Ha ha ha!!! Nu mai avem nevoie de carne, lapte branza, oua, miere. Serios?! Dar ce suntem ? Zombie? Mai lipseste sa zici ca n-avem nevoie de apa si oxigen. Uite mai Alex ce-ti propun tie si celor ca tine: sa va inscrieti primii in programele internationale de colonizat Luna, Marte si alte planete. Ati fi foarte eficienti: o nava, echipajul, canistre de apa, rezervoul de oxigen si…..cam atat. Ah facebook neaparat, sa va imprastiati ideile geniale . Imi place cum va impotriviti atat stiintei si evolutiei cat si religiei, cand declarati ca omul este vegetarian.
      P.S. esti la curent cu studiile care arata ca si plantele simt durerea si sunt speriate cand apropii obiecte cu tais de ele?
      http://www.theguardian.com/notesandqueries/query/0,,-83446,00.html

      http://www.pri.org/stories/2014-01-09/new-research-plant-intelligence-may-forever-change-how-you-think-about-plants

      Poti gasi si pe youtube multe xperimente pe acest subiect.
      Craciun fericit !

  8. Decenta mi se pare a fi si rationalizarea in cumparaturi(mai ales alimentare),asta ca sa nu aruncam un lucru ce altora le lipseste,dar mai ales sa nu aruncam ceva ce pamantul hraneste din ce in ce mai greu !!Si apoi,buzunarele majoritatii cam duc lipsa de bani.

  9. Pentru ca tatal meu incepe sa imbatranesca,si nu vreau sa se piarda in familie obiceiul,de vreo trei ani am decis sa invat si eu tot ce tine de „taiatul porcului” : injunghiat,parlit,transat ,preparatul mezelurilor etc.Cand am ajuns la transat,primul lucru pe care tata m-a invat sa il fac, a fost sa crestez cu cutitul o cruce pe capul porcului si sa multumesc lui Dumnezeu pentru el.

  10. Sunt perfect de acord cu cele spuse de tine in articol,dar nu pentru articol am comentat.
    De mult vreau sa te rog sa ne impartasesti si noua cititorilor niste retete de carnati si slana (sau sunca cum ii zice in Arges). Anul asta o sa tai pentru prima data un porc la mine la tara si as vrea sa fac niste chestii gustoase din el,sa nu-mi bat joc. Eu fiind din Arges dar stabilit in Brasov imi plac mult produsele ardelenesti, in special slana aia groasa de o palma dar nu stiu cum sa o fac sa ramana frageda si dupa 6 luni.

  11. Faina zicere!… mi-aduc aminte de taierea porcului la bunici, iarna in Ardeal. Se adunau mai multe familii, era un eveniment social in mod evident. Se ascuteau cutite, copii se ascundeau :D – se auzea guitatul porcului apoi tipatul care intotdeauna ni se parea ca dureaza prea mult. Apoi focul de paie, mancatul urechii, o zi de munca la transatul carnii, robotitul femeilor prin batatura si la parau, treaba minutios pregatita, nimic nu se arunca, totul era folosit iar evenimentul cel mai asteptat de toti era Pomana Porcului, la care participau toate familiile care ajutasera la taierea porcului. Veselia ce urma si mirosul ala, gustul de carne proaspata, carnati etc. este de neuitat. Suntem cu adevarat mai bogati cei care am trait asa ceva.

  12. Perfect de acord cu cele scrise Adi. Tin minte ca si pentru noi era una devarat eveniment taierea porcului. Dar cumva exista asa o mila sau poate respect pentru viata ce avea sa fie luata. Animalul nu era chinuit. Noi, copii fiind, nu am calarit niciodata porcul, ci doar am privit atenti si am invatat ce era de invatat, in asteptarea totusi entuziasmata a unei bucati de sorici.

  13. Frumos articol, insa nu ma pot abtine sa te contrazic. nu consider porcul o hrana Necesara, ci o consider de-a dreptul nociva, stiind bine ca porcul are cea mai grasa carne si ucigasul nr 1 la nivel mondial este patologia cardiovasculara, influentata in cea mai mare parte de dieta.
    Imi doresc sa vad ziua in care oamenii vor intelege ca un animal nu este o hrana ideala sau necesara. Cred ca daca am consuma carne mult mai putina sau chiar deloc am fi mult mai sanatosi si mai fericiti si am avea o planeta mai curata si mai putin poluata decat in prezent.

    1. @didi. Incep prin a spune ca articolul a fost foarte interesant,nu vreau sa intru in polemici sa sustin o cauza sau alta,cea a „carnivorilor” sau cea a „vegetarienilor” dar am o intrebare pentru toti cei care considera carnea de porc foarte nociva, si recomanda carnea de pui si vegetalele.Sunt din Ardeal si am bunici intr-un satuc la poalele muntilor.Vreau sa i ti spun ca bunicii mei au 78 de ani si au mancat la viata lor destul carne de porc incat cred ca nici eu impreuna cu descendentii mei nu o sa mananc,strabunica mea a parasit aceasta lume la 93 de ani,avand acelasi stil de viata si meniu zilnic ca ai bunicii mei.Ceea ce as dori eu sa zic e ca nu carnea de porc te omoara,viata aceasta nebuna in care traim,stresul,fuga dupa situatia financiara buna toate acestea te omoara.Toata lumea recomanda carnea de pui,legumele.care carne de pui? Cea cu hormoni,care legume?cele modificate genetic?Cumparati legume si fructe din piete de la tarani,cumparati porcul de craciun din „batatura taranului”,faceti miscare,si tineti post la fel cum faceau bunicii nostri.

    2. Adrian Turcu says:

      Exagerezi.
      http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_causes_of_death_by_rate

      Se moare de boli de inima pentru ca traim suficient de mult incat sa nu mai fie alte cauze de moarte. Dar majoritatea oamenilor, mor de batranate.
      „Thus, albeit indirectly, biological aging is by far the leading cause of death.”

    3. nicu raicu says:

      Didi daca esti asa destept de ce comentezi despre carne cand tu esti erbivor?crezi ca daca vom manca nimai vegetale vom fi mai sanatosi?nu prea cred…omul trebuie sa consume de toate doar cu moderatie…ne-am nascut consumand carne asta e….

    4. Didi, cu tot respectul, ia explica-ne si noua, asa, ca pentru mai neinitiati, care este legatura intre consumul de carne de porc si poluarea planetei, pentru ca, serios, nu ma prind.

  14. Da, o fi asa cum zici cu „obiceiul” din batrani si etc.(tocmai am citit ca un astfel de ritual urmeaza a fi practicat in P-ta Sfatului din brasov tocmai pt. a oferii oamenilor imaginea frusta a intoarcerii(?) la…ma rog, ce vreti dvs.) dar,orice ai zice si ce ai simti in gura cand vb. de slana si carnati(din care am mancat si eu ,la greu!)tot barbarism ramane…imi amintesc ca, in copilarie,cand mergeam la bunici de sarbatori, singurul eveniment care-mi intuneca bucuria lor era sacrificarea lui Ghita…nu stiam unde sa ma mai ascund ca sa nu-i mai aud tipetele si orice mancam dupa, imi statea in gat…habar n-aveam atunci ca peste ani si ani, am sa renunt definitiv la carne si am sa-mi traiesc bucuriile culinare cu sufletul mult mai impacat cu hrana din farfurie…..in rest, numai bine, sanatate si…CRACIUN LUMINOS!!!!!!

  15. Calin Visa says:

    Felicitari pentru tema abordata, pentru talent si obiectivitate.
    Sarbatori fericite

  16. Indiferent ce „eticheta” purtam ( carnivor, vegan, omnivor etc.) e bine sa ne si insusim caracteristicile acesteia. Sa facem loc in viata noastra respectului, decentei, moderatiei si sa lasam alte glume deoparte! Felicitari pentru articol!

  17. Uimitor articol mai ales ca in ultimul timp bunul simt si echilibrul sufletesc par lucruri atat de rare.Ma gandesc ca ar trebui sa infiintam niste scoli speciale in care sa se predea astfel de lucruri ca sa putem sa nu ne pierdem sufletele.Ipocrizia este la mare pret,sint contrariati pentru ca alti oameni au alte alegeri dar si ei au avut bunici la tara care munceau din greu ca sa aiba ce le pune copiilor si nepotilor pe masa , acum stau la bloc au „principii sanatoase”dar omoara cainii in loc sa ajute un suflet necajit de animal care a ajuns sa fie rau tot din cauza oamenilor.

  18. un articol extraordinar. Adi, ai atins unul dintre subiectele tabu ale tradiţiei româneşti. Personal nu sunt pentru nici împotriva sacrificării animalelor, dar dacă tot o face lumea, măcar să o facă cu respect şi decenţă pentru animalul sacrificat aşa cum se practică în cultura iudaică (mâncarea kosher) sau cea musulmană (halal)

  19. Uneori ma enervezi maxim, uneori nu :) asa se intimpla in viata :). Mi-a placut mult ceea ce ai scris…curmarea vietii unei fiinte, indiferent de regnul din care face parte, nu e un trofeu de pus pe wall-ul nimanui. Si da, decenta nu e interpretabila si nici relativa. Ori e, ori lipseste cu desavarsire. Sarbatori fericite!

  20. Imi place cum le zici :)

  21. florin portase says:

    cei care au ocazia sa mai ia parte la astfel de evenimente ar trebui sa fie bucurosi…sa fie mandrii ca au inca ocazia sa faca parte din „obiceiurile stravechi”…de altfel de mult apuse….cred ca odata cu aparitia supermarket-urilor…mda…clar e ceva ce o sa mai intalnim din ce in ce mai rar…

  22. Magda Pascu says:

    ca bine le zici! sarbatori fericite cu sanatate si bucurii!

  23. Excelent articol ! De bun simt ! Multumesc, Adi Hadean, pentru tot ce am invatat citind articolele tale si incercind retetele tale. Craciun linistit !

  24. No așe. Cred că ultima dată când m-am răstit „alimentar” la cineva a fost pentru că s-a gândit să-mi explice mai ceva ca martorii (lui știți voi cine) cât de tare greșesc.
    Iacă n-am ajuns în vârful piramidei trofice păscând, în primul rând, și-n al doilea, aș fi primul rând la un marș împotriva crescutului găinilor în baterii, al porcilor în boxe în care încap doar în picioare și al vacilor asemenea.
    Și mai degrabă i-aș urechea pe ăia care aruncă mâncarea și pe bio-obsedații care-au crescut prețul la quinoa, de nu mai e mâncarea săracului în țara de unde provine.

  25. Frumos si decent spus.

    Intrebare in eter: oare cei care ii judeca aspru pe toti aceia care consuma produse animale, se imbraca si se incalta numai cu produse de plastic? Sa nu fim ipocriti, zic.

    Numai bine!

  26. Citind postarea, mi-a venit în minte un citat ”Suntem ceea ce mâncăm!”:D, dar sincer nu cred că e corectă această afirmație. Fiecare neam, popor s-a adaptat zonei și hai să spunem religiei/rit-ului, din care face parte. În gospodăriile din România porcul e crescut pentru carne, vaca pentru lapte și brânză, carne doar în ultimă instanță, oaia de asemeni pentru carne și produse lactate, iar găina (plus toată păsărimea: rațe, gâște curcani, bibilici, prepelițe etc) e supremă că ne oferă și ouă. Vreau să subliniez că, Creatorul, a creat un echilibru ca viața să aibă curs firesc. Sper că nu am supărat pe nimeni;) Acuma mi-a apărut din nou în minte o întrebare, fără răspuns, cine a fost primul Oul sau Găina???? =))

    1. Adi Hădean Author says:

      de fapt, citatul corect e „spune-mi ce mănânci și-ți voi spune ce ești”. sensul e total diferit:).
      http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Anthelme_Brillat-Savarin

  27. Pot spune ca sunt de acord cu punctul tau de vedere. Ma enerveaza foarte tare oamenii care vor sa bage pe gat altora punctul lor de vedere, ca la gasca indopata. Lets agree to disagree.
    Unii oameni sunt carnivori, altii sunt vegetarieni, altii sunt vegani. Toate bune si frumoase, de ce trebuie sa ne scoatem unul altuia ochii pe tema asta? De ce sa ne discriminam si sa ne dispretuim?
    Animalele oricum o sa fie sacrificate in masa, fie ca dezbatem noi pe tema consumului carnii sau nu. Problema este daca sunt sacrificate cum trebuie fara sa le chinui si daca sacrificiul lor este apreciat sau nu.
    Este pacat sa putrezeasca si sa se iroseasca alimentele pe raft sau dupa aceea la gunoi pentru ca nu mai sunt „proaspete” sau din „principiu”, mai ales ca stim ca oameni mor de foame in continuare… iar noi facem dezbateri ideologice.

  28. Mă rog;)!!!Eu vroiam să accentuez că fiecare mănâncă ce îi face plăcere și îi satisface nevoile;) Sincer am probat multe feluri de carne;) și am rămas doar eu :d, adică Panacris;)

  29. Bonus, îmi place tare mult sângeretele( ce se prepară din ce în ce mai puțin:( ), caltaboșul, acela care se prăjește:D, cârnații proaspeți și afumați, jumările, și toba puțin afumată;)

  30. Marginean Alina says:

    Buna seara
    Am citit articolul scris de tine si ai spus doar adevarul si mie imi place carnea in special cea de pui si porc ,vita mai rar si gatesc pentru familia mea ,doar cine gateste stie ce inseamna asta si in special taiatul porcului si folosirea acestuia pentru diferite preparate gustoase si hranitoare ,cui nu ii place carnea ar trebui sa se abtina de la asemenea comentarii ,exact cum ai spus suntem oameni diferiti cu gusturi diferite ,nu suntem perfecti dar eu una nu accept asa ceva in special pe blogul si pagina mea ,nu le place sa nu comenteze tot felul de aberatii ….dar am o vorba ,,mai mult de atat nu pot aceia ,, si trebuie sa ii intelegem si daca e nevoie sa ii ignoram ..nu merita atentia noastra a celor care stim cu adevarat ce inseamna sa gatesti bunatati si sa iti traiesti viata asa cum crede fiecare ,seara minunata iti doresc si mult succes in ceea ce planuiesti sa realizezi

  31. Ce pot zice de acei ipocriti care scriu tot felul de prosti , asta este nivelul lor de cultura ,totul pleaca de la educatie .

  32. claudio bogart says:

    Adi , observ pe zi ce trece ca ma regasesc tot mai mult in ceea ce faci si scrii pe blogul tau si pe facebook.
    Si eu te sustin in ceea ce faci.
    Esti un lider. Un luptator si un invingator.
    As vrea sa te cunosc intr-o zi sa gatesc ceva impreuna cu tine !!!

  33. bravo, frumos spus…..
    ne am obisnut sa comentam toate laturile din show bizzul nostru….gen pastrama…si am uitat sa fim oameni si sa gandim ca atare
    sarbatori fericite iti doresc alaturi de cei dragi!!!!!!

  34. Craciunoiu Loredana says:

    Corect! Frumos articol!

  35. Ipocrizia,si de atatea ori FALSITATEA,ca si pe mine,ma dispera…dar asta e ,si aici am trait de secole bune,deci unii le cred nepieritoare,fara a se gandi un pic mai profund… :(

  36. Iti inteleg perfect punctul de vedere si frustrarile, insa nu ar fi mai inteligent sa nu te agiti din pricina celor care scriu comentarii doar pentru simplul motiv ca le place sa fie contra oricui? Stii cum este … actorul fara spectatori se ascunde dupa cortina … asa vor face si ei … daca nu le raspunzi, nu-i bagi in seama … vor renunta.

  37. Mult respect pentru tot ce ai scris aici. Un om cu caracter.

  38. Frumos si corect spus…imi place continutul….pentru ca este vorba de realitate

  39. Frumos spus Adi. E uimitor cum oriunde te-ai uita peste tot gasesti tot felul de experti in nimic. Toti au cate ceva urat, jignitor, defaimator de spus sau scris. Nu inteleg de ce nu-si vede fiecare de treaba sa, de ce nu se concentreaza pe a fii mai bun, mai iubitor, mai „om”.

  40. Nu stiu cine esti, dar imi place cum gandesti :)

  41. as vrea sa ma alatur si eu aplaudacilor dar nu pentru ca se poarta ci pentru casimt ca esti un tip onest si de calitate.bineinteles ca si eu ca si toti care au avut tangente cu viata la tara simt fiorul tristetii cand spui cum se sacrifica porcul.€Noi le puneam nume iar despartirea era cu atat mai grea.€In ce priveste viata sanatoasa.€For god sake suntem miliarde de oameni.€Pamantul nu poate produce atata hrana ,cand in multe locuri pe planeta din cauza saraciei sexul si aducerea copiilor in lume a ajuns singurul divertisment .€Asta cu plante e ok,dar a face din asta o cultura sau ceva ce te inalta spiritual mi se pare forta.€Cu respect pentru cei ce au postat si pentru host.€Cele bune

  42. baditoiu ion says:

    Bravo!

  43. Razvan Valeanu says:

    Domnule Hadean ai mare dreptate ,felicitari pentru articol .Ideea este ca nu trebuie sa ne batem joc de mancare ,indiferent de natura ei ,ci sa fim multumiti ca o avem pe masa pentru ca pentru multi o coaja de paine e un lux . Iar in privinta persoanelor care scriu comentarii pline de mizerii ,nici nu are rost sa ti pierzi timpul .Inca o data respect pentru acest articol si pentru altele la fel de bune , respect pentru munca pe care o faci , numai bine si Sarbatori Fericite .

  44. Fain articolul, felicitari!
    Ce sunt valorile si dupa ce ne ghidam, noi romanii din vremea noastra?
    Impreuna cu sotia mea am ajuns sa realizam ca valorile noastre sunt fara fundament. Sunt valori transmise de ai nostri si invatate de noi ca pe o poezie. Oarecum simteam asta, dar am realizat ca suntem oarecum goi din momentul in care ne-am mutat in propria noastra casa. Casa pe pamant, cum ne alintam cu prietenii. Aici am invat ca totul edte un ciclu, ca lucrurile au sensul lor si ca pentru a avea ceva trebuie sa depunem efort fizic, sa muncim. Aici suntem mereu constienti ca apa vine din pamant si trece print-un sistem de tevi facut de noi. Electricitatea nu vine dintr-o sursa infinita si gestiunea ei trebuie facuta cu mare atentie.
    Am inceput sa cultivam legume, dar inca nu ne pricepem si mai mult ne batem joc. Anul asta, de exemplu, ne-am propus sa ne punem pe studiat innainte sa facem plantele sa sufere. Ne doare si ne este rusine de noi cand cineva sau ceva sufera datorita neglijentei, neputintei sau incompetentei noastre. Nu aruncam decat plasticul. Asa ne-am invatat. Resturile alimentare le pastram pentru compost. Frimiturile le aruncam pe terasa, dimineata vin multe pasarele si ne incanta cat stam la o cafea. Hranim si niste catei foarte faini, deja loiali locului. Nu vom creste animale pentru sacrificiu, nu acum, pentru ca nu stim cum si asta pentru noi inseamna ca ne-am bate joc de ele.
    V-am plictisit, scuze. Eu cred ca faptul ca romanii au fost desproprietariti au pierdut de fapt dreptul la viata. S-au pierdut valorile, simtul naturii si al vietii. Acum dupa ’89 se incearca o copiere de la cei din vest, dar esueaza pentru ca sunt valori goale fara substanta.
    Sunt vegetarieni nervosi si frustrati ce tipa ca a manca carne este o crima.
    Sunt iubitori de natura falsi si ipocriti, merg la job cu masina :)
    Sunt ecologisti … ma rog, eu pe astia chiar ii vad ca niste oameni pur si simplu furiosi.
    Eu vorbesc de cei de la noi.
    Recomandarea mea pentru toti acesti militanti este sa incerce sa ia contact cu viata la tara. Poate nu-si permit o casa, dar macar sa mearga sa vada cum se traieste, sa simta rostul fiecarui lucru si fiecarei fiinte. In felul asta se pot educa pe ei insisi, ba mai mult pot ghida cu adevarat pe altii.
    Si dragilor, va rog, innaite sa iubiti natura, faceti cunostinta cu ea. Fara masini, schiuri, mountain bike si alte jucarii, ci asa pur si simplu, e mai fain decat un sport sau un show la TV.

    Va iubesc!

  45. Madalin Dorobantu says:

    Superb articol.
    Respectul si consideratia mea pentru dumneavoastra domnule Hadean.

  46. Ioan Drăgus -Roman says:

    Discuții sterile…Vorba multă pentru nimic…Atâta dezbatere fără să reușiți să spuneți nimic.

  47. Foarte bine spus, Respect
    Fiind de cativa ani in afara tarii mi s-a facut dor, citind cuvintele tale de un Ignat la tara, cu balotii de paie alaturi si paharelul de tuica inchinat in cinstea porcului care tocmai s-a stins pentru binele nostru. Orice viata trebuie respectata. Cine nu e in stare de asa ceva nu isi are locul nici macar in cotetul in care a stat porcul. Sa-i numesti porci pe aceeia se ridica intrebarea: ce vina are porcul?

  48. Felicitari pentru articol!
    Taierea porculu e o datina, printre putinele pe care le mai tinem si cum a mai spus cineva, e singura sansa pe care o au multe familii de a-si vedea familia stransa laolalta. Si nu cred ca noi murim doar pentru ca mancam carne, factorii sunt multi si nu are rost sa-i enumar aici.
    In concluzie zic sa lasam traditiile asa cum sunt, sa ne uitam cu respect catre trecut si batranei nostrii, atata timp cat ii mai avem langa noi!
    Sarbatori linistite!

  49. Acum 2 ani am cumparat un purcel, tatal meu a fost cel care la taiat, eu nu am asistat la momentul sacrificarii, nu am vrut, am avut o senzatie ciudata, diferita de cum ma simt atunci cand cumpar o bucata de carne din supermarket, o constientizare trista, a faptului ca, prin moartea unei fiinte, noi ne satisfacem nevoia de a manca. Chiar daca e trist, am acceptat acest fapt, imi place carnea.

  50. Monica Roșioru says:

    Bravo, domnule Hădean! Chiar dacă acum cumpăr carnea din supermarket, a fost o vreme când participam la etapele preliminare și înțeleg foarte bine ce spuneți.

  51. Carmen Helena says:

    Da,Adi ai mare dreptate in ceea ce spui,dar nu mai departe de ieri la o emisiune de televiziune,ce se intitula …..Popularii au taiat porcul la care a participat si Elena Merisoreanu,o’populara’ a incalecat porcul taiat.Ceea ce m a uimit este ca la tot acest spectacol grotesc a asistat si un copil de ceva anisori,nu mai multi de patru ,cinci.Asa ca se mai poate spune,cu privire la cei ce se pozeaza astfel……….

  52. Ce-i inimă? Mi-i foame! Vreau să trăiesc, şi-aş vrea…
    Tu, iartă-mă, fecioară – tu, căprioara mea!
    Mi-i somn. Ce nalt îi focul! Şi codrul, ce adânc!
    Plâng. Ce gândeşte tata? Mănânc şi plâng. Mănânc!
    Nicolae Labis. ,,Moartea Caprioarei”

  53. samia kraus says:

    Romanul stie sa le faca pe toate dar nimica de treaba, mi-a placut vorba prietenului asistentei ce a murit saraca cu zile lasa ca merge si asa ,pacat ca nu ne trezim odata la realitate

  54. Care ii scopul articolului? Ai scris mult si degeaba. Ai pierdut timpul, peste o luna nimeni nu o sa si aduca aminte de postarea ta. Ai simțit sa zici si tu ceva, dar nimanui nu i pasă. Mergi si petrece ti timpul util cu familia, citind sau facand ceva pt tine. Nu mai incercati sa judecați oamenii. Eu daca trec pe strada si vad o persoană ca mananca un rahat de caine trec pe lângă el ca si cum nu ar exista. Incercati oameni buni sa nu va mai pierdeți timpul judecand alte persoane pt ca e pierdere de timp.

  55. Însăși sintagma „sacrificare ” spune totul. Este o acțiune ce o facem sa putem sa ne hrănim. Ce putem face dacă specia noastră este sortita sa fie omnivora? Vegani, vegetarieni…Este alegerea loc de de aia sunt specia superioara sa aleagă ce fel vor sa trăiască , dat ăsta nu înseamnă ca toți ceilalți suntem înapoiați. Dacă eu care savurez un cotlet la grătar cu un pahar de cabernet alături sunt crud… pai cum dracu este spaniolul ăla care aleargă taurul pe strada si-l înțeapă de se vede siroind sângele iar apoi îl omoară cu sabia… și ăsta spre deliciul a mii de oameni!!!!!!!!! Ipocrizia dragii mei este mai de condamnat decât orice altceva. Sa mâncăm sănătos ca de aia a dat Dumnezeu animalele sa ne hrănim cu ele! Ăsta e legea firii!

  56. Cum rămâne cu acele familii care trăiesc sub limita sărăciei (si credeți-ma nu sunt putine)iar averea lor in acest an este un porc pe care probabil il vor sacrifica de sărbători?incercati sa le explicați lor aceste idei!Ati putea face niste cumpăraturi,sa mergeți sa le dăruiti unei astfel de familii ca sa iasă ceva util. Credeți-ma o sa va simțiți mult mai bine!Sarbatori fericite tuturor!!!

  57. Buna seara chef Adrian. Sunt total de acord cu ceea ce ai scris. Pentru noi, cei care am avut ocazia sa creștem animale in bătătura, știind ca la in moment dat vine Ignatul, care am învățat si apoi am preparat cârnați, toba etc , totul pare firesc, face parte din moștenirea pe care am primit-o de la bunici si părinți si pe care încercam sa o transmitem mai departe. Poate, pentru cei care nu au avut parte de asta, este greu de înțeles. Măcar ar putea încerca sa participe, o data la un astfel de activitate\eveniment si poate ar înțelege altfel lucrurile.
    Iti doresc sărbători fericite, pline de bucurie si iubire !
    Bianca

  58. Cost Copos says:

    Consider ca sunt o persoana deschisa la minte. Ceea ce nu inteleg e prozelistismul, cum bine a spus Adi. Daca e asa de buna mancarea lor (vegetariana, vegan, etc) atucni de ce le spune snitel de soia, sau branza tofu. De ce nu le gasesc ei o denumire care nu tine de mancarea de origine animala. Sa le spuna cum vor si sa ne lase in pace.

  59. Va salut cu respect! Frumos si adevarat articolul. Din pacate lumea intotdeauna judeca, probabil tipic romanesc, daca nu ai principiile mele sau nu gandesti ca mine inseamna ca esti defect. Se observa ca e scris din suflet acest articol si tocmai de aceea as baga mana in foc ca nu v-a luat prea mult timp sa-l scrieti, iar asta ii da o si mai mare valoare. Lacrimiile ascunse, asa cum le am si eu in astfel de momente denota un suflet frumos, un om milos, asa cum putini mai exista, nu pampalau cum ar crede altii.
    Am citit cu interes articolul la fel cum le-am citit pe toate dealungul timpului de cand va urmaresc. Desi toate articolele mi-au placut, e prima oara cand am comentat. Nu tin neaparat comentariul meu sa fie publicat, atata timp il cititi e tot ce ma intereseaza.
    Va doresc Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
    Toate cele bune!
    Andrei

  60. Adi, eu nu am sa comentez nimic despre acest articol (m-as considera superficial daca m-as rezuma decat la acest articol); vreau doar sa te felicit pentru felul tau de a fi – sunt surprins in mod placut de cate ori am ocazia sa-ti citesc vreo postare. Consider ca esti un exemplu din multe puncte de vedere. Tine-o tot asa ! Sa fii sanatos si sa ne delectezi cat mai mult timp de-acum incolo cu texte de bun simt si educative.

  61. Bine spus domnule Hadean. Eu personal nu sunt de acord cu respectarea traditiei asteia cu porcul din cauza barbarilor care dumneavoastra i-ati mentionat in text, care din pacate sun multi, foarte, foarte multi !
    Ma bucura faptul ca o persoana publica da dumneavoastra incearca sa constientizeze putin lumea asta! Va multumesc!

    Salutari

  62. undertaker says:

    domnule hadean va apreciez calmul si felul asezat de a face lucrurile . mi-ar palcea mult sa va pot degusta si unele din preparatele dvs . craciun fericit si pace in suflete .

  63. Nicoleta Gheorghita says:

    Chef Adrian Hadean,am citit,marturisesc,nu in totalitate,articolul de sus.Eu v-am cunoscut,ca multi altii,prin intermediul emisiunii Master Chef,pe care o urmarim cu drag in familie.Datorita faptului ca sotul meu lucreaza in deplasare deseori urmaresc doar cu fetita mea care are aproape 6 ani.Va admiram.V-am admirat de fiecare data cand ati vorbit,verticalitataea,echilibrul,respetul fata de locul in care v-ati nascut,fata de oamenii fara de care poate nu ati fi devenit ceea ce sunteti azi,sinceritatea,grija speciala cu care va alegeti cuvintele.Articolul de mai sus m-a surprins putin inca de la primele fraze,tocmai pentru ca pare ca ceea ce scrieti siroieste…nu ati mai ales cuvintele asa cum eram obisnuita,dar cred ca anumite persoane v-au mahnit foarte tare,de aceea tind sa inteleg si sa nu critic tonul.In ceea ce priveste,vegetarieni sau nu,cred ca si dvs ca e vorba doar de alegere.In orice romanul e expert,stie intotdeauna ce e mai bine sa faca ceilalti si nu se uita in ograda proprie unde de cele mai multe ori lucrurile nu sunt asa cum se incearca sa se demostreze.Eu nu vreau sa comentez articolul mai mult decat fraza scrisa,voiam doar sa imi exprim respectul si admiratia fata de dvs!Va salutam si speram sa va vedem la cat mai multe emisiuni!Sarbatori fericite dvs si familiei dvs!

  64. Poate inteleg oamenii pana la urma ca nici veganul nici carnivorul nu este mai presus unul fata de celalalt! Diferenta o face modul in care-si procura, pregateste si gestioneaza hrana. Alegerea mea asupra meniului si dietei este si ramane alegerea mea atata timp cat aceasta alegere nu ajunge sa afecteze alte persoane! Aruncarea mancarii la gunoi, fie ea vegetala ori produse din carne reprezinta maximul de dispret pe care-l poate avea cineva fata de tot ce il inconjoara! Mananc carne cu placere, asta nu inseamna ca ador sa chinui vietati intre mine si veganul din vecini ,care cumpara legume aduse cu caruta trasa de aceasi vesnica martoaga costeliva insetata si epuizata este o diferenta mare! In timp ce eu fac tot ce pot pentru a oferi un pic de apa, o bucatica de paine sau un fruct calului el nici nu vede si nici nu considera ca starea calului este problema lui! Iar eu sunt persoana despre care el crede ca ador sa chinui animalele! E doar un exemplu, nu contest existenta reciprocitatii undeva in tara asta.

  65. Un articol pertinent! imi place

    Bunicul meu spunea mereu o rugaciune inainte de sacrificarea oricarui animal din ograda. cat despre prostii cu facebook, asta-i alta poveste… unde nu-i nici Dzeu nu cere! sarbatori fericite!

  66. N-am mai vazut demult atat „common sense” concentrat in cuvinte.

  67. Eu evit carnea….din ratiuni sufletesti, mi-e cumplit de mila. Dar nu asta conteaza. Ati scris Pomana Porcului, cu majuscule. Respectul acesta s-a pierdut in urma industrializarii. La tara este supravietuire si respect fata de acel animal de aceea se numeste asa, in orase….e alta poveste. Industrializarea ne-a facut amorali prin supraproductie, aici e buba.

  68. Mi-a placut… Sarbatori fericite!

  69. Corect! Si nu cred ca trebuie sa gasesc ceva mai inteligent de comentat la asta!

  70. Bravo! Sunt vegetarian dar inteleg foarte bine cele expuse de tine! Mai ales faptul ca cei ce mananca carne, ar trebui sa lase ipocrizia deoparte. ” Sunt mancator de carne, dar vai ce mila imi este, eu nu pot omora sau sa vad cu se omoara animalul!” Respect!

  71. Am citit PS-ul. Eu nu ma mir ca ai atras tot felul de comentarii colorate. Asa e cand incerci sa fii decent si moderat. Toti frustratii se simt atacati. Si in cazul de fata sunt cele mai „angajate” specii de frustrati. :))

  72. Foarte bine spus. Ca orice animal sacrificat, nu trebuie batjocorit. Sa nu ne batem joc de mancare, de hrana. Si nici nu trebuie sa+i judecam pe cei ce sacrifica animale. Asa ne-am facut mari noi si stramosii nostri cu mii de ani in urma.

  73. Ce frumos ați spus… „cuțitul ascuțit la perfecție”.. o sa mă considerați „încuiată” dacă vă spun că tradiția iudaică (pe care nu o practic) cere ca animalele sa fie sacrificate cu un astfel de cuțit (tocmai pentru ca animalul să sufere cât de puțin) și ca in timpul sacrificiului să se spună atât o binecuvântare cât si o rugaciune din partea animalului către Dumnezeu, ca mulțumire că prin viata lui și sacrificiul lui ajută omul (coroana creației Divine…nu-i așa?) să aibă energie, sa trăiască și să laude pe Dumnezeu cu burta plină.
    Vă mulțumesc pentru rețete, inspirație și pentru felul în care priviți orice ingredient culinar.

  74. acum vreo 40 de ani, eram copil, era vremea lui Ceausescu, iar noi tineam un porc cu resturi de la cantina unde lucra mama mea. stiu ca ea nici macar n-a gustat din carnea porcului, ca n-a putut. fusese bolnav, avusese paducgi, il scarpina si-l dadea cu ulei ars , iar el venea la ea cand o auzea. il tinea undeva, la cineva, ca noi stateam la bloc. asa au fost vremurile. n-a putut sa manance deloc, ba a plans ca la inmormantare cata vreme porcul a fost transat si pregatit. si cred ca pot intelege. da , mananc carne. de cumparat. n-as putea baga cutitul intr-un animal. mi-o amintesc pe bunica punand puiul/gaina pe taietor si taind cu securea. cred ca n-as putea, dar nu stiu. poate nevoia ar schimba asta. sa faci poze batjocorind un animal, care are suflet si care poate fi invatat lucruri si domesticit, e o barbarie, dar e alegerea fiecaruia. si cel ce face o sa si raspunda/plateasca pentru asta. pacat ca din cauza mediatizarii, cei ce nu pot sau nu stiu alege ce e bine sau nu, imita.

  75. Tocmai verbul a sacrifica vine din latină, iar rădăcina lui este ”sacrum”, sfânt. Actul de a sacrifica este sfânt în sine, și trebuie făcut cu cea mai mare responsabilitate ca animalul să nu sufere inutil, dar și cu cea mai mare recunoștință că un animal moare ca noi să trăim. Vegetarianismul nu e și nu a fost o opțiune viabilă nicicând în istoria omenirii, exceptând unele comunități ascetice și unele perioade de foamete. În rest, trăim din carne, dar în ultima vreme nu o mai tăiem noi și nu îi mai acordăm respectul cuvenit. Ca orășean mutat recent la țară, am sacrificat un singur animal până acum, un cocoș, căruia îi pusesem și nume. L-am luat în brațe din curtea găinilor cu grijă, l-am dat soțului să îl taie, m-am întors și am dat drumul la câteva lacrimi, pentru că știam că el s-a lăsat luat în brațe cu încredere, cum îl mai luasem… Când s-a terminat, l-am jumulit și am valorificat, cu respect, fiecare bucățică. Niciodată n-am mâncat carne atât de încărcată de semnificații… Dar simt că dacă nu aș fi putut face asta, ar fi trebuit să devin vegană, pentru că altfel ar fi însemnat doar fariseism. E important să fi conectat cu ceea ce mănânci, dar mai important e ca ceea ce mănânci să ducă o viață bună până la momentul final. Iar pentru animalele crescute convențional, pentru sacrificare, asta nu se întâmplă. Și e mai trist decât faptul în sine, că sunt tăiate,

  76. Doina says:

    Articolul este menit sa justifice consumul de carne – sub pretextul datinei, necesitatii…etc…Articol „impanat” cu „respectul” fata de oricibe mananca orice.
    Insasu necesitatea aceasta- de a justifica- arata ca…ceva NU este in regula cu uciderea unor fiinte care NU vor sa fie omorate…(asa cum nu vrei nici tu, autorule!).
    AZI, in epoca moderna, consumul de carne NU este DECAT pentru placerea gustativa. ATAT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close