Ceafă sub capac, cu fasole și năut

370

E sezonul porcului la români (de fapt, la noi e sezonul porcului 12 luni pe an dar în luna asta parcă-i mai abitir decât în celelalte), mâncărurile tradiționale nu-s neapărat ușoare dar nici nu ne vine să renunțăm la bucata noastră de carne, nu? Putem să facem să ne fie mai bine dacă avem un pic de grijă. De exemplu, putem să nu prăjim carnea ci să o îndesăm într-o oală împreună cu niște leguminoase care să ne asigure un tranzit bun și cu niște ierburi aromatice care să o facă deosebit de gustoasă.

Aici vedeți fasole boabe, năut, dovlecei, un ardei, oregano și busuioc, o bucată de ceafă (putea fi pulpă, spată sau chiar cotlet dar acesta e mai scump și nu-i chiar bucata mea preferată)

Am tăiat ceafa în felii groase de un centimetru și un pic, am presărat peste ele un amestec de enibahar, piper, sare grunjoasă, zahăr brun, coji de portocală uscate, am pus rămurica de oregano și am pus peste carne ardeiul tăiat în rondele și dovlecelul făcut bucăți (aici n-am fost prea deștept, puteam să pun dovlecelul în ultimele 15 minute și i-ar fi fost destul, pe de altă parte, apa din dovlecel mi-a asigurat umiditatea din incintă pentru că am pus în oală doar trei linguri de apă, niciun alt lichid). Am pus capacul pe oală și oala pe foc mic timp de 40 de minute.

Apropo de alte lichide, prietenul Dan Săvulescu de la SERVE mi-a trimis o cutie cu vin, un rose îmbuteliat acum câteva zile pe care l-am primit cu drag pentru că, nu știu de ce, anul acesta a fost pentru mine anul rose-ului.

Am savurat un pahar până s-a pătruns carnea. Vă povestesc despre vin cu altă ocazie însă.

Am pus năutul (fiert, din conservă) peste carne și legume.

Am adăugat fasolea și am pus capacul. Trebuie să vă spun că am scurs zeama de pe fasole și pe cea de pe năut. Am pus câteva frunze de busuioc deasupra și am mai lăsat mâncarea zece minute sub capac, pe focul la fel de mic.

Așa a arătat ea la final (am început să o fac la ora 15.30 alaltăieri, până să fie gata s-a făcut întuneric iar pozele de final le-am făcut ieri dimineață, așa se explică lumina atât de diferită de la o poză la alta – apropo, Nikonul D3000 meu își face datoria cu prisosință dar mi-am propus să-l vând și să cumpăr un D7000 în prima parte a anului viitor, ce ziceți, Nikoniști?)

Aceasta-i mâncarea mea de ceafă sub capac, cu fasole și năut. Aromată, gustoasă, mult mai ușoară decât o friptură din porc tradițională.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Rose-ul este și vinul nostru preferat, depinde însă de podgorie. Ceafa arată foarte bine, chiar sănătos aș putea spune, iar aromele pe care le-ai pus împreună îmi provoacă o salivare foarte intensă așa, de dimineață

    1. In cazul de fata: Terra Romana Rose 2011 – Podgoria Dealul Mare Ceptura

  2. Felicitari pentru reteta si pentru promovarea nautului in bucataria romaneasca !

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc frumos

  3. Prefer „ceafa sub COPAC cu nuci si menta” prin apropiere!
    Craciun Fericit, cu muuuuuulta sanatate si bucate alese!

    1. Adi Hădean Author says:

      zamfir, bine a fi și sub copac.)). mai la primăvară.

  4. Foarte interesanta reteta si sunt sigura ca si gustoasa (cat de curand o sa ma conving). Imi place ca folosesti multe mirodenii, fasolea e preferata mea si nautul am inteles ca este un aliment minune iar despre ceafa de porc numai de bine. Deci ai facut un combo de zile mari. Felicitari si la mai multe!

  5. Multumiri Adi pentru prietenie .
    Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi !

  6. Re: D3000 – am avut unul in mina si ii chiar un pic aiurea. D3100 se misca mult mai bine.

    D7000 ii un vis :)

  7. sunt retete formidabile, folositoare si pentru cei care nu cunosc valoarea nautului combinat cu fasolea boabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close