Anul trecut pe vremea asta, cozonacul era cel mai căutat lucru pe blogul meu. Anul acesta, locul i-a fost luat de tiramisu. Asta nu mă deranjează. Totuși, mă gândesc să înclin balanța spre cozonac, de dragul tradiției. Am aici o rețetă de cozonac pe care am făcut-o cu luni de zile în urmă, o rețetă în care a înlocuit 200 de grame de unt cu 50 de mililitri de ulei de floarea soarelui. Rețeta a apărut în magazine, alături de uleiul Unisol la vremea aceea. Acum, că-i Crăciunul aici, pot să v-o ofer tuturor.
Am cernut 600 de grame de făină albă.
Am pus opt grame de drojdie proaspătă în două linguri de lapte, cu o pișcătură de zahăr, să se înfoaie. Am adunat pe lângă mine trei ouă, o lămâie opărită două minute (să i se ducă jos ceara), o mână de stafide.
Am pus la încălzit 300 de mililitri de lapte și 50 de mililitri de ulei. Nu trebuie să se înfierbânte, doar să se încălzească puțin. În lapte am pus la topit 130 de grame de zahăr.
Am pus făina, ouăle, coaja lămâii, drojdia, un plic de zahăr vanilat Bourbon, într-un vas.
Am frământat un sfert de oră, adăugând laptele treptat. Aluatul trebuie să fie moale și trebuie frământat până se desprinde ușor de mână. După frământare am lăsat aluatul la dospit sub un prosop curat, în loc ferit de curenți de aer. Într-o oră și-a dublat volumul.
Am presărat făină pe planșetă și am întins aluatul într-o foaie groasă de un centimetru. Am presărat stafidele peste aluat și am rulat cozonacul.
A pus cozoncul într-o tavă și l-am mai lăat să dospească o jumătate de oră. L-am uns cu ou bătut și l-am copt o oră la170-180 de grade Celsius, în cuptorul încins înainte. Am pus și o tavă cu apă în cuptor, să mă asigur că voi obține o coajă subțire și elastică.
Cozonacul meu a crescut frumos.
A fost bun, asta-mi amintesc:). Mâine o să primiți o rețetă de sarmale un pic mai altfel. Să fiți sănătoși.
Craciun Fericit, Adi!
Vreau sa te intreb daca albusurile intaresc sau nu cozonacul, dupa cateva zile? Am vazut retete numai cu galbenusuri, tu ce zici? Multumesc frumos.
după câteva zile cozonacul se întărește cu orice l-ai face;). dar, ai dreptate, dacă vrei să păstrezi cozonacul mai mult de trei zile, pune doar gălbenușuri. altfel, cel de față e perfect cu lapte, la micul dejun, dacă supraviețuiește trei zile.
Buna Adi!
M-am apucat sa fac cozonaci dupa reteta ta insa voiam sa te intreb daca necesarul de ingrendiente este pentru unul sau mai multi cozonaci (ma refer la marimea clasica a tavilor de 26-30 cm). Astept raspunsul tau. Multumesc!
O parte din cozonacii mei de anul acesta,va invit la o felie cu lapte capd http://www.facebook.com/photo.php?fbid=437761392945676&set=a.436956546359494.102965.100001354566184&type=3&theater
stafidele , se tin inainte in rom ( sau altceva ) ca se se inmoaie si sa se umfle sa nu cada la fundul tavii ? sau nu e cazul ?
depinde de stafide. cele foarte uscate, da, dacă le pui în cozonac, nu-i cazul, ele vor absorbi din umezeala aluatului.
Multam ‘ fain ! :)
Scrii frumos,Adi,cu multa caldurica,
asa cum tre sa se coaca si cozonacii…
imi place cum aduni pe linga tine tot felul de ingrediente,ma gindesc ei da…ca normal ar trebui sa ai grupa de singe o1,temperament sanguin,extrovertit,si alea,alea,de toate…carismaaaaa
Te urmaresc de foarte multa vreme, am incercat multe dintre retetele tale si au fost minunate. De data aceasta am o intrebare: pot framanta aluatul la masina de paine? Nu ma impac cu framantatul…
din câte știu eu, se poate.
8 grame de drojdie proaspata la 600g de faina ? Nu cumva este vorba de drojdie uscata ?
8 grame de drojdie proaspătă ajung:).
Buna ziua!
O reteta simpla, extraordinar de rapida… a iesit un cozonac foarte bun. Va urmaresc retetele, le si fac imi si ies… ce mai! Scoala la distanta! Sarbatori Fericite, va doresc!
Buna ziua!! In primul rand vreau sa zic ca imi plac foarte mult retetele si imi place sa gatesc dar mai am si o intrebare. As vrea sa pun si un pic de cacao dar nu stiu cum sa fac lucrul acesta. Mi’ar prinde bine un sfat. Multumesc!!!
Buna ziua.E obligatorie drojdia proaspata sau e ok daca pun drojdie uscata? Mulțumesc pt răspuns.
Buna ziua :)
Intrebarea mea pentru dumneavoastra este daca umplutura doar cu cacao sau ciocolata topita se preteaza pentru acest aluat.
Multumesc frumos si spor in continuare!