Dacă vreți să scăpați de agitația orașului și să vă trageți sufletul într-un loc plin de liniște, unde timpul se scurge în alt ritm, La Grisha este un loc potrivit, un loc unde veți trece printr-o experiență pur lipovenească.
De la mâncărurile pregătite, la locurile pe care le puteți vizita, totul este desprins, parcă, din altă lume.
“Noi ne aflăm în Ghindărești, jud. Constanța (un sat de lipoveni cu aprox. 2000 de locuitori situat pe malul Dunării), și în urmă cu un an am deschis un punct gastronomic local cu specific lipovenesc. Numele La Grisha vine de la tatăl meu pe care îl cheamă Grigore, prescurtat Grișa în lipovenește.
Lucrăm numai cu pește de Dunăre capturat local de către pescarii din zonă, pe care îl preparăm după rețete de familie. Pe lângă felurile pescărești bine cunoscute (ciorbă de pește, saramură etc.) încercăm să readucem în actualitate și rețete vechi, uitate, precum spadlivka (o tocană lipovenească de pește).
Meniul variază in funcție de sezon si de captura de pește. Totul este pregătit în gospodăria proprie cu ingrediente de la pescari și producători locali.
Un meniu tipic include:
– aperitiv (salată de icre, peste afumat, marinat, chiftelute de peste, placinta de peste, zacuscă de pește etc.)
– ciorbă (ciorba clasica de peste sau storceag de sturion)
– felul doi (saramura, plachie, spadlivka, peste la cuptor in sos de rosii, frigarui de somn, peste frip sau prajit etc.)
– desert (tort Medovik, Napoleon, placinta cu foi de casa, prajituri cu fructe de sezon).
Pe lângă mesele obișnuite, periodic organizăm și diverse evenimente precum o serie de prânzuri multietnice dobrogene la care invităm și alte comunități etnice din zonă (turci, tătari) pentru a găti preparate specifice lor, degustări de vinuri din Dobrogea, serate muzicale cu artiști locali, am invitat un barman să ne pregătească cocktailuri personalizate cu siropuri făcute de noi în casă, am avut un ospăț de toamnă cu pastramă și tulburel etc.
Pentru a susține producția și artizanatul local am amenajat și un raft cu produse locale în sala în care servim masa de unde clienții pot testa și cumpăra produse precum săpunuri naturale, miere și produse apicole, gemuri, vinuri, articole vestimentare inspirate de portul tradițional lipovenesc, picturi, accesorii și alte produse de artizanat etc. În plus, nu ezităm să le povestim oaspeților noștri despre furnizorii de la care ne procurăm ingredientele, să îi punem în legătură cu ei sau să îi invităm la târgul sătesc care se organizează în fiecare duminică dimineață în sat.”
Dacă doriți să le faceți o vizită îi găsiți accesând link-urile de mai jos.
Website: https://lagrisha.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/lagrisha
Instagram: https://www.instagram.com/lagrisha.ghindaresti/
Să fiți sănătoși!