Un aperitiv rafinat pentru masa de Revelion

660

(P)
Pentru masa de Revelion am observat în ultima vreme că oamenii renunţă la tradiţionalele mâncăruri şi preferă ceva mai rafinat şi mai uşor, probabil după ce au aruncat foarte multă mâncare de Crăciun și Revelion în anii trecuți. E bine că măcar în al doisprezecelea ceas realizăm câtă mâncare se aruncă de sărbători şi că trebuie să existe un echilbru şi o măsură în toate.

aperitiv-cu-branza-praid-1

Eu vă propun un aperitiv rafinat, o combinaţie minunată între Brânza Praid, o brânză cu o savoare deosebită, făcută după o reţetă unică, apoi atent îngrijită şi maturată în aerul special al Salinei Praid.

M-a atras foarte mult Brânza Praid alintată cu vin şi instinctul nu m-a înşelat, este o brânză cu o savoare nobilă, specială, care aş putea spune că are nevoie doar de un vin bun alături şi câteva nuci sau boabe de struguri pentru o gustare deosebită.

aperitiv-cu-branza-praid-3

Nici Brânza Praid Natur nu e mai prejos, are un gust mai intens şi merge foarte bine cu o dulceaţă dulce-acrişoară sau fructe.

aperitiv-cu-branza-praid-4

Dacă nu aveţi timp să preparaţi biscuiţii, folosiţi felii de baghetă sau orice crackers cumpăraţi din comerţ şi lucrurile se simplifică.

aperitiv-cu-branza-praid-preparare-1

Pentru crackers: 270 g făină, 150 ml apă, 1 linguriţă sare, ½ linguriţă zahăr, 2 linguri ulei de măsline, rozmarin proaspăt, 50 g unt topit.

aperitiv-cu-branza-praid-preparare-2

Într-un bol amestecăm făina, sarea, zahărul şi rozmarinul tocat, apoi adăugăm apa şi uleiul şi amestecăm până obţinem un aluat omogen. Împărţim aluatul în două şi întindem fiecare foaie într-un dreptunghi. Foaia de aluat trebuie să fie subţire, cam jumătate de cm, apoi decupăm cerculeţe sau tăiem în pătrate. Aşezăm biscuiţii pe hârtia de copt, ungem cu unt topit şi presărăm puțină sare de mare.

aperitiv-cu-branza-praid-preparare-3
Se coc la 180 de grade până se rumenesc, aproximativ 12 minute.

aperitiv-cu-branza-praid-preparare-4
Pentru dulceaţa de fructe de pădure avem nevoie de 150 g fructe de pădure, 2 linguri apă, 2 linguri zahăr. Se fierb toate ingredientele pe foc mic până se îngroaşă. Punem dulceaţa într-un bol şi o lăsăm să se răcească.

aperitiv-cu-branza-praid-6

Pentru jeleul de rodie: seminţele şi sucul de la o rodie, 2 linguri de zahăr, 70 ml apă, 1 linguriţă amidon, 3 g gelatină.

Seminţele şi sucul de rodie se pun într-o cratiţă împreună cu apa şi zahărul. Se fierb pe foc mic 10 minute, apoi se adaugă amidonul dizolvat în apă şi se amestecă încontinuu până se îngroaşă. Se ia de pe foc şi se adaugă gelatină hidratată. Lăsăm să se răcească şi să prindă consistență de jeleu.

aperitiv-cu-branza-praid-7

În plus avem nevoie de: Brânză Praid natur şi Brânză Praid alintată cu vin. Eu am asociat brânză natur cu dulceaţă de fructe de pădure şi brânză alintată cu vin cu jeleul de rodie.

aperitiv-cu-branza-praid-8
Aşezăm pe un platou biscuiţii, apoi câte o felie de brânză şi o linguriţă de dulceaţă de fructe de pădure sau jeleu de rodie şi, opţional, câte un miez de nucă.
Pentru frigărui avem nevoie de: roşii cherry, cubuleţe de brânză Praid şi boabe de struguri.
Pe fiecare băţ înfigem câte o jumătate de roşie, un cubuleţ de brânză şi un bob de strugure.

De asemenea, puteţi aşeza pe un platou struguri, nuci, brânză, dulceaţă de afine/zmeură/fructe de pădure, grisine, biscuiţi, pâine prăjită, măsline, prosciutto şi fiecare îşi creează propriile combinaţii, după bunul plac.

aperitiv-cu-branza-praid-5
Recomand să încercaţi cel puţin o dată combinaţia de brânză măturată Praid cu diferite dulceţuri sau fructe, chiar dacă vi se pare ciudată, o să fiţi uimiți de gust.

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

Join the Conversation

  1. Diana Cristea says:

    Salut chef Adi. Am o rugaminte. Se poate sa ne dai o reteta pentru porcusor la protap? Am luat un porc de 15 kg si vrem sa il facem in noaptea de revelion. Cum trebuie pregatit baitul ? Se tine porcul in bait inainte de a-l gati ? Focul trebuie sa fie mare sau doar jar ? Multumec anticipat. Toate cele buna si La Multi Ani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close