Conform Wikipedia, prima atestare a mâncării care are în componență chili (ardei, eventual iuți), roșii și carne, s-a săvârșit acum aproape 500 de ani, în timpul cuceririlor spaniole în America de Sud. Probabil că unii dintre prietenii mai trași cu cheița mă vor sancționa pentru că nu am folosit vită ci porc la rețeta mea, dar până la urmă, dacă mă gândesc la băștinașii amerindieni care au vrut să înlocuiască vita cu conquistador, eu sunt chiar blând cu rețeta. Și, până la urmă, nu-i „chili con beef” ci „con carne”. Știm cu toții că porcul nu-i legumă, chiar dacă unii încearcă să ne convingă de contrariu. Iată ce (și cum) am făcut:
Mai întîi am citit câteva rețete. Cam 25. Toate diferite. Am ajuns la concluzia că n-am cum să greșesc suficient de tare încât să fiu excomunicat sau ceva. Apoi am adunat ingredientele: spată de porc, fasole (fiartă), roșii pasate, doi ardei dulci, doi ardei iuți, o ceapă, lămâie, coriandru proaspăt și câteva cuburi de slănină, afumată ușor.
Carnea nu prea grasă. Pelicula subțire de la suprafață vine jos foarte ușor.
Prefer să folosesc fasole gata fiartă.
Cuișoare, scorțișoară, piper, sare, coajă de citrice – aromele mele pentru mâncarea asta.
Am tăiat carnea-n bucăți mari, ardeii și ceapa la fel. Ardeii iuți au rămas întregi, n-am vrut să iuțesc mâncarea prea tare. Am pus toate ingredientele în oală (mai puțin fasolea, roșiile și coriandrul). am pus oala pe foc mic cu două căni de apă și cu un capac deasupra. După 45 de minute am adăugat fasolea și roșiile.
După alte 25 de minute am stins focul, am presrat coriandru tocat peste mâncare și am pus capacul pe oală pentru alte 5 minute. Apoi am pus mâncarea-n farfurie.
Combinația de coriandru și lămâie îmi place de numa-numa’. O recomad cu drag dar și cu grijă, coriandrul nu place tuturor.
Până la urmă n-a fost o mâncare rea deloc. S-ar putea să-și facă loc spre Speciala de joi de la Camino.
chiar vroiam sa intreb ce este la speciala de joi saptamana asta? tot salivez de cateva saptamani la specialele astea si imi zic ca o sa imi fac drum pe la Camino. Se gaseste doar intr-un anumit interval de timp? in jurul pranzului?
speciala de săptămân asta e friptura de turda cu cartofi gratinați și castraveți murați. se găsește de la ora 11.30 până se termină:).
De unde cumperi coriandru proaspat?
din supermarket. cam toate au.
Ciudat, in Bucuresti nu am vazut deloc
interesant…..cred ca in 2-3 zile ma apuc si eu sa gatesc (deocamdata am ceva provizii:))..
Buna Adrian,
Intrebare de baraj: merge si cu vita? :)
rețeta tradițională e cu vită. deci…cred că merge:)
Yuppi! Pe facebook eu am ghiciiiit! NU merit oare o lumanarede aia super draguta? :)
poate meriți, nu zic, dar n-am :)
Nu se serveste cu biscuiti/crackers sarati? Stiu felul asta din serialul „Columbo” si acolo Peter Falk tot timpul comanda „Chili con carne” si primeste si biscuiti.
drăguț. nu văd ce te-ar împiedica să faci ca-n serial:)
Nu cu crackers, ci cu triunghiuri de tortillas mai degraba. Varianta traditionala e cu carne tocata de vita si chimen macinat, nu?
cumin. chimion, adică.
Aaa…chili este intotdeauna un ardei iute nu?
ăăă nu:)
Mie imi place cu vita, muuuulte rosii pasate, destul de iute, fierbinte si (extra fata de aici) cu boabe de porumb dulce (e OK cel de la conserva, dar sa fie de calitate), fie langa, fie la un loc cu restul mancarii.
Am mancat un chili con carne excelent in Sofia acum aproape 4 ani, la un restaurant mexican, cu cea mai buna tortilla din lume si mi-a ramas gandul la felul asta de mancare…
Ok reformulez..de obicei folosim chili pentru cei care sunt iuti. Nu cred ca spunem chili la cei grasi, desi sunt din aceeasi familie.
SUPER,AM APROAPE TOATE INGREDIENTELE..mai putin ardei rosii/dar voi cumpara/…si voi face reteta…IMI PLACE CUM PREGATESTI PREPARATELE SI LE POZEZI…daca n-ar fi fost pozele nici nu ma uitam la reteta,n-am rabdare sa citesc,doar daca imi plac pozele..SPOR LA TREABA
Sigur ca lamaia si coriandrul e o combinatie consacrata, ca de altfel lime & cilantro din salsa…. Salsa si chilli con carne ce merg amandoua de minune cu tortillias:) Pe cand un aperitiv de inspiratie mexicana la Camino?
Chili con carne.
stiu…dar azi probabil ca o voi prepara…
Am preparat si eu reteta ieri cu carne de vita (pt ca nu aveam porc) si a facut senzatie in familie!
Intrebarea mea este: se fierbe carnea de porc asa repede, in 45 min si apoi inca 25? de fapt, nu i chiar asa de rpd…
Nu se da la cuptor?