Am cumpărat mai zilele trecute un sos pentru wok, gata făcut. Nu m-am gândit nicio clipă că o să-l folosesc la wok. Mi-a plăcut culoarea lui și mi-am zis că o să fie bun pentru grătare. Sosul conține melasă, sos de soia, sos de prune, ceapă, usturoi, morcovi și niște bambus care nici ajută nici încurcă. Îl găsiți la Lidl printre chinezării. Pe sos, vreau să zic.
Am cumpărat niște coaste. Am presărat peste ele doar sare și piper. Timp pentru marinare n-am avut.
Cred că-i posibil să faci un astfel de sos acasă, îl scazi mult și bine pe foc și-l păstrezi la rece săptămâni în șir. O să încerc o schemă și vă dau rețeta dacă iese bine.
Seamănă cu sosul Jack Daniel’s. Doar că nu are JD’s în el.
Am ținut coastele pe grătar la foc mic. O oră în cap. În ultimele 10-12 minute am pe grătar și niște cartofi fierți în coajă.
Am așteptat să capete culoare cartofii.
Am pus sos din belșug peste coaste. Nu le-am mai întors după asta.
Le-am mai lăsat sub capacul grătarului încă 5 minute.
Am luat cartofii de pe grătar, i-am stropit cu ulei și am presărat peste ei sare și cozi de ceapă (din grădina mea, sic!).
Coastele au avut succes.
S-au potrivit bine cu cartofii. Și cu sosul.
Atât pe azi. Să fiți sănătoși.
Eu chiar am incercat un sos preparat: 2-3 lingurite sos de soia, un varf lingurita mustar dijon, o lingurita plina miere, ketchup, sos de mango si sos de ananas cu chilli. A iesit bun! Iar daca tii carnea o juma’ de ora unsa cu chestia asta si dupa aceea o frigi pe gratar … e yami-yami!
N-am avut curaj niciodata sa frig cartofi, mereu am vazut la tine dar n-am inteles niciodata prea bine care-i smecheria… Ii fierbi inainte in coaja, sau cum???
păi…nu? așa am scris:).
A! Scuze, dar am omis ceva. Te-am urmarit sambata in emisiunea lui Exarcu de la Escargot Bistro si mi-a placut tare ce-ai pregatit: ca de obicei bun, rapid si super aspectos!!!
Felicitari!
Fantastic!!!
Buna,
Ce fel de gratar folosesti? Pe un gratar clasic, cu carbuni, nu cred ca poti tine coastele o ora. Sau da?
Multumesc,
Daniela
sigur că poți. dai cărbunii la o parte, gătești la căldură indirectă.
Bine, dar cu admiratie intreb: daca dai carbunii la o parte, nu se sting? De unde caldura indirecta?
A! Dar dv, dom’profesor, cine stie ce scula de gratar aveti? Nu ca porcaria mea, luata la promotie de la Practiker, pe care am dat 9,9 ron? Va dati seama? Si cele 2 coaste din poza dv. costa mai mult decat gratarul meu! Asa ca probabil, conform proverbului „atata dai, atata face”, cand voi aprinde focul in el sa fac ceva, m-oi trezi ca va arde inclusiv el! :)) Dar, deh, „dupa buget, coane Fanica!”
nu se sting. nu contează câta costat grătarul, poți face asta direct pe pământ, cu un grătar din fier pus peste 4 cărămizi. iar coastele din poză sunt chiar ieftine.
Pai ce credeti, ca nu am facut si asa? :)
Va multumesc pentru raspuns.
In alta ordine de idei, sincere felicitari pentru tot ceea ce faceti! Pentru felul in care va implicati si daruind cu altruism din stiinta dv.
Si sa va mai spun ceva: asa mi-e de drag atunci cand ajung la sfarsitul postarii dv si citesc incheierea, care face toti banii: „sa fiti sanatosi”!De fiecare data va imbratisez in gandul meu, ca pe un prieten de departe!
Arata foarte bine, cred ca la urmatorul gratar voi face si eu coaste , arata mirific, si da aici la Sibiu sunt ieftine: 10 lei kg, 2 bucati destul de maricele au cam un kg , eu iau des pentru caini asa ceva si mi se par chiar convenabile. Oare pe tigaie grill ies la fel? Desi nu prea cred, pentru ca nu are unde sa se scurga sucul canrii …
Cat de bine poate sa arate! Deja mor de pofta!
Buna Adi, as vrea sa stiu cum stai cu alergatul, ai dus torta aia unde trebuie?
o nedumerire: ai pus de la inceput sosul sau doar la urma, ca nu prea inteleg. multumesc!
nu ai citit postarea?:)
neaţa!
evident că am citit-o [din câte ştiu nu vorbesc fără mine!] deci se adaugă doar la urmă, da? mulţumesc again. zile senine!
ce fel de gratar folosesti ?
Un Weber pe gaz.
Ce coincidenta…ieri am mancat in familie o mancare chinezeasca ,pe care am facut-o cu acest sos.Partea trista a lucrurilor este ca in Romania nu ai acces la aceste sosuri in fiecare zi. Asa ca…in ”saptamana chinezeasca la Lidl”, am cumparat ca disperatul :sosuri, paste,bambus.Cine ma vedea putea jura ca am restaurant chinezesc si am venit la aprovizionare. Foarte trist.Probabil ca peste 6 luni vom avea din nou :”saptamana chinezeasca la Lidl”
De mult mă bătea gândul ,dar postarea ta a fost ultima picătură.Astăzi, deoarece s-a unit întrega familie am „pus în scenă” coastele la grătar.Am primit felicitări de parcă eu am inventat treaba cu ele.Când am spus că am văzut pe net, toată familia a spus :……….de la Adi Hădean,… nici nu ne-am gândit altfel.Şi nu este pentru prima dată.Eu lucrez pe un homemade pe cărbune la care timpul de gătire e cu aprox. 30 minute mai mult decât pe gaz(dar cu un risc mai ridicat de prăjire dacă desfaci un cabernet sau merolt din podgoria Ghiorocului mai devreme.Nici răchia de comină nu-i de lăsat deoparte).Aştept cu nerăbdare reţeta de sos.Subscriu la raritatea de a găsi astfel de sosuri în magazinele din RO.Noroc că Lidl se repetă.Cred că totuşi la coastele astea merge un sos de……..orice.Adi ! !!……..aşteptăm..!!!.
Esti genial! Sosuri pentru carnita la gratar pe cand?
Mereu am fost de parere ca la niste cartofi bine gatiti se asorteaza o garnitura de coste (scaricica) pe care eu le-am facut la cuptor si au fost servite cu un vin alb si sec.
Adi, buna! Nici nu se putea ceva mai delicios pentru o zi ca asta…! ⛅☁☔
Pe la Arad cand mai treci!?!