Anul acesta mi-a adus un parteneriat cu Nemox România, distribuitor de mașini de făcut înghețată care încurajează fantezia, bunul simț, utilizarea ingredientelor naturale și alte lucruri care m-au convins. Povestea e lungă, mașinile pe care lucrez de obicei sunt destinate utilizării în hoteluri sau restaurante/cofetării însă zilele trecute am primit mașina de uz casnic. O să vă povestesc depre mașină și desre funcționarea ei mai încolo, că vara-i lungă. Azi …sparg gheața cu o rețetă de înghețată de ciocolată.Mașina e cam cât o mașină de făcut pâine, nu ocupă mult spațiu. Și are doar două butoane, lucru care mă face fericit. Dar, să revin la rețetă: pentru patru porții ai nevoie de 90 de grame de ciocolată neagră pe care o rupi în bucăți și o pui într-o cratiță cu fund gros.
Ai nevoie de trei gălbenușuri și de 100 de grame de zahăr brun.
Bate gălbenușurile și zahărul spumă. Dacă nu se dizolvă tot zahărul, nu te îngrijora, se v dizolva la pasul următor.
Toarnă 200 de mililitri de smântână dulce peste ciocolată și pune cratița pe foc mic. Amestecă până se topește toată ciocolata.
Obții un sos de ciocolată destul de gros.
Toarnă 100 de mililitri de lapte peste sosul de ciocolată și pune cratița din nou pe foc.
Așteaptă să se încălzească amestecul din cratiță (să fie fierbinte dar să nu clocotească) și toarnă-l în fir subțire peste gălbenușuri. Atenție, dacă amestecul e prea fierbinte, ouăle se transformă în omletă. Sau ceva de genul ăsta.
Toarnă compoziția în cuva mașinii de făcut înghețată.
Pune capacul, apasă butoanele care comandă frigul și malaxorul și fă-ți de lucru 20-25 de minute.
Dacă dublezi cantitățile (atenție la gălbenuș, unul în plus e suficient chiar dacă crești cantitățile celorlalte ingrediente în mod semnificativ) și umpli cuva, timpul de înghețare/malaxare crește. Buuun. Să vedem ce am obținut: am obținut o înghețată cremoasă, fină, fără ace de gheață, gustoasă, controlată și echilibrată. O nivelez cu o lingură udă și o pun în congelator, asta dac vreau să fac globuri și nu o mănânc imediat.
Super fain da’ ce ne facem daca nu avem masina de aia smechera? Se poate si fara sau musai sa dau o fuga la magazin? :)
dacă nu ai mașina, economisești și cumperi una, e o investiție pe termen lung în fantezie, sănătate, gusturi și texturi fenomenale:). altfel, rețetele pot fi făcute și la congelator dar nu vei obține cremozitatea pe care o dă mașina, n-ai cum să încorporezi suficient e mult aer în compoziție amestecând într-o caserolă cu furculița. o altă metodă manuală e să bați compoziția cu un tel într-un vas metalic așezat într-un vas cu gheață. o să-ți ia ceva timp:).
arata tare fain inghetata…dar am vazut pretul masinii :)
1360 euro plus tva?ioi,mananc o viata inghetata la restaurante de lux
la Nemox România pe site apare 322 euro + tva.
si pretul asta e destul de mare dar cine vrea ceva bun si sanatos si sa stie ce a pus in inghetata pune bani deoparte (cum zicea adi)si la anu in vara are masina de facut inghetata
Unde sunt eu, preturile pentru o masina din asta incep de la 22 de euro (marca Lidl), insa exista preturi de la mici la mari. Ca pentru orice. Una la 200 de euro, de exemplu, face si milk shake-uri, frozen yoghurt si poate fi folosita ca racitor de sticle…insa exista foarte multe masini din astea la preturi medii, 50-100 euro, si poti citi evaluarile facute de utilizatori pe internt.
Gind la gind cu bucurie, chiar ma intrebam zilele trecute cind ne-om desfata ochii si papilele cu o inghetata de ciocolata !
Iaca mi s-a implinit visul !
Trec repede repede reteta la „Must do”, cu incintare !
Si sa stiti ca si o masinuta de inghetata banala (a mea e de Carrefour sau Auchan, cine mai stie!) face treaba tare buna, iar diferenta fata de una de congelator e de la cer la pamint !
Ma si gandeam ce articol minunat o sa ne trimiti sau ce bunatati ne mai asteapta ?
Ei m-ai „impuscat” cu inghetata !
Cum se incalzeste afara incep sa „devorez” inghetata si, in mod special, cea ce ciocolata sau cacao !!!!
Am sa o incerc cat mai repede, yami-yami ….
Când am văzut că începi cu o reclamă la o anumită maşină de la o anumită firmă era să renunţ să mai citesc, deja m-am plictisit de articole(le altora, nu de pe acest blog!) care încep cu reclame. Dar …. am continuat să citesc şi mi-a plăcut tare că reţeta ta e simplă şi e pe sufletul meu, îmi place tot ce e ciocolătos! N-am maşină de făcut îngheţată, dar mi-a plăcut reţeta. Şi bineînţeles, pozele mi-au făcut poftă! Eu am spus, atunci când ne-ai întrebat, că n-aş plăti pentru o reţetă, dar pentru o carte de bucate scrisă de tine, da!
am facut inghetata, dar cu cioco de 50% cacao si numai 50 gr zahar
buna, cremoasa si chiar nu am nevoie de masina de inghetata care sa-mi „aeriseasca” compozitia asta de cioco
e necesara mai mult ptr. retele cu fructe, sa omogenizeze cristalele de gheata din apa fructelor
Reteta mea de inghetata de ciocolata nu necesita masina de inghetata(sigur nu face ace): 200 grame ciocolata Milka cu lapte se topeste si se adauga in fir subtire peste 4 galbenusuri frecate cu 2 linguri de zahar.4Albusuri se bat spuma,200 ml. de smantana pentru frisca se bate si se amesteca cu galbenusurile(cu ciocolata)si cu albusurile spuma.Se baga la congelator.Nu este nevoie de amestecat compozitia,este foarte cremoasa.Se pot adauga fructe confiate.
Am incercat si reteta ta de inghetata, Cristina. A iesit delicioasa !!! Multumesc.
In sfarsit am primit masina :) Deoarece nu locuiesc in Romania, am optat s-o comand din Italia, desi domnii de la Nemox Romania au fost foarte draguti sa-mi ofere ceva detalii utile.
Vreau sa fac prima inghetata dupa reteta ta.
Intrebari:
– ce lichid folosesti in cuva principala? e ok cu solutie salina?
– cand pui amestecul in cuva, il racesti in prealabil sau il pui direct dupa omogenizare?
Multam fain in avans!
mă tem că nu înțeleg întrebarea. mașina mea are o singură cuvă în care pun amestecul pentru înghețată, răcit în prealabil. dacă aveți un model cu cuvă pentru lichid de răcire, nu am cum să răspund, nu cunosc, pot însă să mă interesez.
Multumesc pentru raspuns.
E oarecum ciudat, ca tot Gelatissimo Exclusive e modelul meu. Are o cuva fixa, in care poti face direct inghetata, si una detasabila, pe care o poti pune la congelator. In momentul in care folosesc cuva detasabila, intre cele doua cuve, inteleg ca se pune un lichid pentru a asigura un trasnfer eficient al „frigului”. In brosura lor recomanda lichior/ alcool sau solutie de sare si apa, 50 ml.
eu am un model mai vechi, cel nou n-a trecut încă pe la mine.
Eiii, pai eu am vazut la tine prima data masina Nemox, am cerut oferta la Nemox Romania si mi-au zis ca alte modele de care intrebasem eu sunt vechi si nu le recomanda, si mi-au recomandat-o pe asta. Numai ca eu neffind in Romania nu am putut lua de la ei, mi-au recomandat un distribuitor in Polonia unde stau eu si ei nu vindeau la utilizatori casnici si „mici” ca mine, asa am ajuns s-o comand in Italia. Dar nu am stiut pana acum de solutia salina sau alcool in cuva, mi se pare putin ciudat. O sa incerc azi cu reteta de inghetata de ciocolata, sper sa iasa.
Succes cu proiectele pe care le desfasori, te urmarim si te apreciem foarte mult.
Numai bine!
Buna ziua!Sunt din Cluj si Aveti toata admiratia mea…pt mine si familia mea(care se bucura ca prin retetele si sfaturile DVS indirect m_ati perfectionat in bucatarie)munca Adi Hadean e un indicator masura al calitatii si reusiteiva Multumesc ca impartasiti secretele si experienta…si dupa laudalele bine meritate…o intrebare:Daca am o masina de inghetata simpla{ am inteles dupa ce mam mai documentat}ca ar fi indicat sa racesc si compozita si bolul masinariei ca rezultatul sa fie cat mai reusit?vreau sa imi confirmati si DVS.
Ps:Oare nu Aveti planul sa deschideti o nebunie culinara semnat Adi si in Cluj?am auzit cum ca ati avea ,e adevarat?o zi delicioasa!cu respect
bună ziua. dacă scrie în cartea mașinii că trebuie să răciți bolul, sigur că da. dacă nu, poate că nu-i cazul. oricum, cu cât mai rece în jurul compoziției, cu atât mai repede îngheață, cât despre deschis, ce am de gând și ce se poate sunt lucruri diferite. vom vedea. :)
Super, dar nu ai mentionat, cum turnam compozitia in masina de facut inghetata, imediat ce ai luat-o de pe foc, sau asteptam sa se raceasca? Multumesc!
Ceau Adi,
am pus si eu o intrebare dar vad ca nu apare, nu stiu care-i treaba cu paginile astea…
Am mancat la Meatic o înghetata faina de menta si intrebarea mea era: ai putea sa ne ajuti cu o reteta?am cautat pe net dar nu am gasit ceva ok.
Cu speranta ca intrebarea mea, impreuna cu gandurile mele bune, vor ajunge unde trebuie,
te salut,
Maria – Arad