Anul ăsta am cam lucrat rețete cu măr. E un fruct foarte la îndemână oricând, e extrem de ofertant și se potrivește bine cu diverse tipuri de alcool și cu o mulțime de alte alimente. Alaltăieri am făcut o terină de măr după o rețetă a lui Raymond Blanc, o bucurie despre care vă voi vorbi în curând aici. Am rămas după asta cu câteva mere Granny Smith pe care le-am curățat de coajă și de sâmburi, le-am feliat subțire (între 1 și 2 mm fiecare felie), le-am împrăștiat pe o tavă (folosiți o foaie de copt dacă faceți asta) și le-am stropit cu trei-patru linguri de unt topit în care amestecasem un gât zdravăn de vin Marsala (puteți folosi un vin de Porto, poate un Sherry, poate Lacrima lui Ovidiu ori, cine știe, poate un Pineau de Charente) .
Am copt merele o jumătate de oră la 180 de grade Celsius. Le-am adunat apoi din tavă și le-am transferat pe o folie de plastic. Am rulat folia și am obținut un baton din măr copt. Am legat capetele foliei și am lăsat batonul să se răcească.
Am pus o cratiță pe foc. În ea, 50 de grame de unt, trei linguri de zahăr și două linguri din siropul lăsat de mere în tavă. Am așteptat să se topească zahărul și să se caramelizeze apoi am turnat 150 de mililitri de smântână dulce, în fir subțire. Am amestecat în cratiță, luând-o periodic de pe foc, până am obținut un sos cu consistența melsei. Am acoperit batonul din măr copt cu caramel. Partea cu adevărat interesantă a venit a doua zi, după ce batonul meu învelit în caramel s-a răcit considerabil, în frigider.
Batonul a putut fi tăiat în rondele sau bucăți mai groase. Frunzele de mentă n-au doar rol decorativ, se potrivesc bine-n istoria asta și cu gustul.
Frișca ar putea fi o idee bună dar nu neapărat necesară, desertul e complet așa, fără alte adaosuri.
Ușor, gustos, ușor de făcut. Un alt mod de a vedea și de a gusta mărul copt. S-ar putea să vă placă. Să fiți sănătoși.
ultra-tentant!
minunat…, cred ca si gustos pana la cer si inapoi . Batonul acela e doar mar? Fara foaie de placinta sau ceva similar? Te intreb pt ca in poza pare a fi o pelicula de culoare putin diferita … Anyway…, doar cuvintecde lauda la adresa ta. Multumim pt tot ce ne oferi…
dacă era ceva acolo, era menționat:)pelicula de la suprafață e caramelul.
true…, dar e deschis la culoare :)) Sa nu te superi pe mine…, dar chiar vreau sa pun in practica minunatia asta si vroiam sa pot spera ca se va apropia de ” exemplarul ” tau . Ma apuc de cook-erit ;)
Cam bine! Am sa incerc si eu ca am un beci plin de ionatane superbe. Voi incerca si versiunea cu cu una sau doua foi foarte subtiri de placinta – dar cred ca o sa trebuiasca sa il mai dau la cuptor putin, dupa ce il rulez. Nu imi dau seama daca merge treaba asta sau nu – voi incerca.
Oh, da! E cumva reteta prezentata sezonul asta iin ultima lui emisiune, Kitchen Secrets? Ca acolo am vazut c-a facut o terina de mar incredibila.
nu știu, am văzut-o într-un clip pe youtube.
Super idee, Adi.O voi incerca pentru nepotelul meu , el adora merele.Mersi.
Cred ca daca nu e o reteta originala trebuie mentionata sursa intotdeauna.
GENIAL
Am incercat-o ieri in varianta de post, margarina si lapte din soya in loc de unt si smantana.
Foarte buns, numai ca la final a ramas un pic cam moale,fiind dificil de feliat.
Data viitoare ar fi o solutie sa adaug putina gelatina.
Asa cum am promis, am preparat intocmai acest desert. A iesit super.L-am servit cu o crema Chantilly.Mersi, Adi.
caramelul se pune peste folia de plastic?
Hmmm interesanta idee :)
tb neaparat granny Smith…sau merge orice mar?