Aveam 6-7 ani. Bunica mea avea un cocoș mare (mi se părea mie atunci), de culoarea nisipului, cu pene roșii în coadă, încovoiate ca niște seceri. Era un cocoș bun. Era și un cocoș rău. Alerga după oricine trecea prin zona lui de influență și încerca să sară-n capul oricui. Partea proastă e că zona lui de influență era atașată la purtător și, în consecință, mergea oriunde mergea cocoșul. Partea și mai proastă e că la 6-7 ani n-ai cine știe ce înălțime, motiv pentru care te poți trezi oricând cu capul plin de zona de influență a cocoșului. Ceea ce mi s-a și întâmplat. De atunci, zama de cocoș mi s-a părut cea mai bună idee. Nici nu știam unde va duce ideea asta.
Am luat cocoșul, crescut, tăiat și curățat de mama. L-am pus într-o oală cu apă, o linguriță de sare, câteva boabe de piper, un măr, o ceapă, un ardei, doi păstârnaci, trei-ptru morcovi, o țelină mică, o jumătate de gulie. Am lăsat să fiarbă încet, trei ore.
Am luat spuma de câte ori a fost nevoie.
Am umplut-o de pătrunjel tocat.
Am fiert două mâini de tăieței de casă, făcuți tot de mama.
Parerea mea sincera e ca, daca adaugi la final si ceva rosii/suc de rosii/chiar bulion si ceva bors (preferabil de casa), nu poti decat sa faci mai buna reteta ta. :)
De acord, poate fi un punct de plecare pentru un borș senzațional. Asta o să fac, laurmătorul cocoș(mai am unul în congelator).
Cum de nu ai ales sa folosesti oala sub presiune?
N-am simțit nevoia, de data asta.
Bun,bun,papa bun !Msc…va urmaresc cu interes!
Marul ce rol are?
să ne bucure cu gustul lui.
si daca este batran cocosul se pun vreo 10 cuie …sau un set de linguri de inox…s-apoi sa vezi tu zama…
Marul pt.ce l-ai pus in oala?
pentru gust
Tăițeii i-ai fiert separat? că așa pare după cum ai scris. Îi vreun gheșeft? Pe la noi (Sibiu) nu s-a mai pomenit așa ceva, poate doar la restaurant.
treaa-i așa: dacă fierbi tăiețeii direct în supă apar următoarele două situații: a) de la amidonul din tăieței, se tulbură supa și te-ai chinuit degeaba să o ții limpede. b) tot de la amidon, dacă nu mănânci supa în următoarele ore (toată), se formează la suprafață diverse pelicule, apare pericolul fermentării premature etc.
Si eu ii fierb separat, dar intr-un pic de supa, pt ca mi se pare ca is prea aposi si nu asa buni la gust daca-i fierb in apa. Eu de obicei pun si o jumate de varza mica la supa, da o aroma aparte.
Mi-ai amintit de supa de cocoș făcută de bunica. Victima era, tot așa, un mare ciupitor. Îi sărea în cap lui Maia oridecâteori se ducea în curtea găinilor. L-a învățat ea minte. :))
Dar cât de bună a fost supa ! Exact ca și a ta, cu tăieței de casă, făcuți de mâna bunicii.
Zi frumoasă, Adi !
minunata farfurie. supa de zburatoare de la tara e cea mai buna dintre toate supele. si mi-au ramas ochii la taieteii mamei tale. complimente doamnei, arata foarte bine.
Dar carnea? Ce s-a intamplat cu ea … a intrat la felul doi ? In farfurie apar doar cateva fasii … iar cocosul era mare din descrierea ta.
Eu fierb carnea cateva minute, stiu eu 5-7 min din momentul fierberii, apoi arunc aceasta prima apa si pun alta curata in care va fierbe ciorbita pana la sfarsit. Astfel am o zeama curata-curatica, fara prea multa grasime (daca este). Si nu cred ca ii ia din gustul carnii.
Ady e corect asa ? Astept sa imi scrii parerea ta.
Multumesc! O zi reusita!
Azi am primit si eu un cocos de la bunica mea.am .sa incerc reteta ta .eu puneam doar morcovi,telina si patranjel .sunt tare curioasa de gustul dat de gustul mar !
asta-i zama de cucos care o mancam la bunica mea cand facea praznic pentru bunicul,multumesc pentru reteta
azi complicam lucrurile fara rost ,orgoliul dee.