În Polonia este încă frig și o va ține așa câteva săptămâni bune, dar pe meleagurile mioritice vremea frumoasă stă să apară în orice clipă. La fel și sezonul pentru grătar și ieșiri la aer liber. Cu toate că mititeii sunt preferații mei și îi recomand și ridic în slăvi fiecărui străin care-mi iese-n cale, uneori aș vrea să mai văd și altceva pe farfuria de plastic, la ieșirile prin poiană. Mai multe legume, sucuri proaspăt stoarse, cu o mireasmă puternică de citrice și o idee de mentă, carnea pe post de garnitură în loc de felul principal.
O pastă din somon afumat e foarte ușor de preparat și asociată cu legume proaspete, face un sandwich pe cinste. Puteți folosi ce legume aveți deja în frigider, dar eu zic că somonul face pereche bună mai ales cu castrevetele. Un sandwich savuros, hrănitor și ușor de luat la traistă.
Veți avea nevoie de 350 gr burtă de somon afumat, 200 gr cremă de brânză, o legătură de ceapă verde (tăiată mărunt), zeama de la o jumătate de lămâie, 1 linguriță sos tabasco, 1 castravete mediu, 1 ardei gras galben, o legătură de ridichi, 3 baghete mici de pâine (sau 1 baghetă mare), piper
Peștele se curăță de piele, se desprinde în bucățele mărunte, se adaugă crema de brânză, ceapa verde și sosul tabasco, se condimentează generos cu piper, după care se amestecă bine cu furculița până se formeaza o pastă.
Castravetele, ardeiul și ridichile se taie în felii subțiri. Pâinea se taie de-a lungul și se unge cu un strat generos de pastă de somon, după care se acoperă pe rând cu felii de castravete, ardei și ridichi. Dacă vă plac detaliile, le puteți împacheta în hârtie și lega cu o sforicică.
Text&Foto: Lia Ștefan
Arata excelent!!!!! TO DO list…
As putea sa substitui cu altceva crema de branza pentru mofturosi care nu mananca nici crema de branza nici iaurt, nici smantana? Complicat, stiu :)
da, chiar e dificil :)….poți încerca cu maioneză și un pic de muștar, asta daca-i place maioneza.
Parcă mi-ar părea rău să stric somonul, să-l fac pastă. Din cel gata mărunțit, de la cutie, nu merge?
Cel din cutie nu are același gust savuros, dar desigur, puteți încerca :). V-aș recomanda mai degrabă orice al pește afumat, de exemple macrou.
Cu aceasta reteta minunata si sanatoasa, suntem pregatiti de weekend! Asteptam si alte sugestii culinare!
Buna seara.
N-am reusit sa pricep legatura cu Polonia.
Si nici cu somonul (prin raurile noastre, si ale lor, ….stiti…in spatele gradinii bunicii,..nu stiu sa vietuiasca somoni…dar…poate au aparut…cu „modificarile astea genetice”)…cine mai stie.
In alta ordine de idei: reteta (exceptand somonul), imi place. As lua insa un batog de macrou (stiu eu un loc…) si as tot face ….si as manca…si sincer mi-ar place!
Parerea mea