Probabil cel mai des preparat mic-dejun în bucătăria mea constă în ouăle jumări cu somon afumat, de aceea l-am și ales pentru săptămâna aceasta. Ouăle devin pufoase și cremoase, ca un nor daca aș fi gustat vreodată unul. Se cere puțin efort și mușchi pentru amestecarea continuă, dar exact acesta este pasul esențial pentru ouă cremoase. Dacă nu sunt amestecate constant, vor deveni omletă și rezultatul nu mai este același.
Poate pare dificil la prima încercare, dar biscuiții sunt foarte ușor de realizat și pot fi serviți și cu dulceața preferată. Doar să vă amintiți să excludeți rozmarinul.
Biscuiți : 150 gr făină (cernută), 1 linguriță praf de copt, un vârf de cuțit sare, 50 gr. unt rece, 1 lingură rozmarin tocat mărunt, 75 ml lapte rece, 1 ou
25 gr unt, 4 ouă, 2 linguri smântână dulce sau smântână pentru gătit (30% grăsimi), 2 fire ceapă verde (tocate mărunt), sare, piper, 50 g file de somon afumat
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade. Se amestecă făina cu praful de copt și sarea, după care se taie untul cuburi și se tasează cu furculița sau cu degetele până se obține o textură nisipoasă.
Se adaugă rozmarinul și se amestecă. Pentru final, se încorporează laptele și se formează o bilă.
Se întinde coca cam 2 – 3 cm grosime, pe o suprafață pudrată cu făină.
Se formează biscuiții cu un pahar sau formă specială pentru biscuiți. Se repetă până se folosește toată coca. Mie mi-au rezultat 5. Se ung biscuiții cu ou bătut. Restul de ou se adaugă la ouăle jumări. Se dau biscuiții la cuptor aproximativ 15 minute sau până capătă o culoare aurie.
În timp ce biscuiții cresc în cuptor, se pregătesc ouăle, cu ceapa deja tocată și smântână la îndemână. Într-o crăticioară sau tuci (nu tigaie), se adaugă untul și ouăle întregi, la foc mediu și se amestecă continuu și riguros până începe să se închege. Din când în când se înlătură de pe foc timp de câteva secunde.
Când începe să se îngroașe, se adaugă smântâna, se amestecă bine și se adaugă ceapa. Se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat.
Se servesc biscuiții calzi cu ouăle jumări și somon afumat.
Text&Foto: Lia Ștefan
Interesante retete. Biscuitii par gustosi. Noroc ca ai pus poze ca puneam somonul in omleta.
Splendid! Ma voi bucura de reteta ta!