Când mă gândesc la cămara bunicii, îmi imaginez un spațiu plin de comori, un loc care merită cercetat constant. Cămara bunicii e dulapul fermecat care duce în Narnia. Când eram copil scormoneam mereu prin cămară, printre cartofi, cepe și nuci, pungi cu flori de tei uscate și tot felul de ustensile de bucătărie care deveneau cu totul altceva în imaginațiea mea de copil.
La ultima vizită acasă, bunica a scos din cămara ei magică un borcan plin cu nuci măcinate fin, aproape ca făina. N-am putut refuza, mai ales când știam că le-a măcinat singură, cu răbdare. Le-am pus cu grijă în bagaj și le-am transportat vreo 1500 de km.
Din cămara bunicii, pește învelit în nuci și piure de ardei copți cu nuci.
3 ardei grași, 150 gr. nuci măcinate fin (cam 3/4 cană), 30 ml ulei de măsline, sare , piper,
300 gr pește halibut, 2 linguri nuci măcinate fin, 2 linguri pesmet, 20 grame unt rece
Se pun ardeii la copt în cuptorul pre-încălzit la 180 de grade și se rumenesc bine, pe toate părtile.
Chiar dacă pielița se arde, se desprinde ușor de pe ardei. Pulpa va fi coaptă, nu arsă. Când sunt gata, se pun într-un castron, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă 10-15 minute la răcit.
După ce se îndepărtează pielița si sâmburii, se pasează ardeii în blender cu nucile măcinate, uleiul de măsline, sarea și piperul.
Peștele se frige într-o tigaie încinsă și unsă cu puțin ulei, timp de 2 minute pe fiecare parte. Se ia de pe foc și se așează pe o tavă. Se amestecă nucile, pesmetul și untul și se tasează cu o furculiță pentru o obține o textură nisipoasă.
Se pune un strat subțire peste pește după care se dă la cuptor 5 minute, la 180 de grade. În timpul acesta se încălzește piureul.
Text&Foto: Lia Ștefan
Am citit,pe nerasuflate,24 cm,FELICITARI !Cum sa procedez sa pot obtine Sare si Piper
Retete pentru un Craciun in familie.
Mult succes in tot ce urmeaza sa faceti.
Sanatate,Mihai Bolea
vă mulțumesc. celelalte două cărți nu mai sunt disponibile.