Recunosc faptul că sunt fana deserturilor în contrast: fie dulce-acrișor, fie cremos-crocant. Anul trecut am vizitat Malta, unde am mâncat cannoli, un desert pe care l-am ținut minte. Blat crocant, cremă fină, fistic proaspăt și un sos acrișor. Săptămâna aceasta m-am provocat să îl reproduc și eu, mai ales că nu este deloc dificil.
Ulterior am văzut că există o sumedenie de tipuri de cannoli, însă eu am decis să le umplu cu o cremă fină și aromată din brânză mascarpone. Pentru un plus de prospețime, am făcut un sos rapid de căpșuni. Am avut în frigider un bol de căpșuni de câteva zile bune, și nu am avut timp să le consum sau să le folosesc în vreun desert, și nici nu sunt de acord cu aruncatul mâncării; așa că, cea mai bună soluție pentru fructele care nu mai arată „de poză” este sosul!
Pentru crustă am folosit 150 de grame de făină, 60 de grame de făină de migdale, 100 de grame de unt gras, o lingură de zahăr pudră și 2 ouă.
Întâi am amestecat ingredientele uscate, apoi am încorporat untul cu mâinile. Am adăugat și ouăle și am frământat puțin, după care am dat aluatul la frigider pentru 30 de minute, în folie de plastic.
După ce s-a răcit, l-am întins într-o foaie de 2 mm și am decupat elipse cu ajutorul unui pahar.
Am înfășurat discurile pe forma mea improvizată de cannoli, și anume făcălețul pentru mămăligă îmbrăcat în staniol, și am copt la foc mediu spre mare până s-au rumenit ușor, aproximativ 10-12 minute.
După ce s-au copt, le-am lăsat să se răcească înainte de a le desface de pe formă.
Am umplut cannoli cu o cremă făcută din 200 de grame de brânză mascarpone, mixată cu 2 linguri de zahăr pudră, puțină vanilie, și o mână de fistic proaspăt, mărunțit.
Am umplut formele, după care am făcut un sos rapid dulce-acrișor și foarte aromat din câteva căpșuni și o lingură de zahăr. Am făcut un piure din căpșuni, le-am pus pe foc cu zahărul și am lăsat să se gătească pentru câteva minute. Am strecurat, apoi am readus sosul pe foc mic, și am pus un praf de făină, cât să îl îngroș puțin.
Se potrivește foarte bine cu crema de brânză și fistic. Și nu numai!
Text&Foto: Aura Crăciun
Bake-Up Artist
Presupun ca formele de canoli nu sunt coapte cu tot cu facalet, corect?
Bună ziua. Sunt coapte cu tot cu făcăleț îmbrăcat în staniol, pentru a-și păstra forma.
buna, se poate inlocui faina de migdale cu inca 60g de faina de grau?
Da, se poate înlocui. Vor avea o textură ușor diferită, dar nu într-un sens rău.