Când este frig afară, parcă nu te mai încântă ideea să ieși la terase și prin parc. Ieșirile cu familia în oraș sunt înlocuite cu adunări pe la fiecare pe acasă, în funcție de cum vine rândul fiecăruia să fie gazdă. Când aveam oaspeți în familie, de mică îmi plăcea să pregătesc, sau măcar să ajut la pregătirea aperitivului. Mereu mi s-a părut că la această gustare poți deveni foarte creativ, atât la gust, cât și estetic. Mi-a plăcut mereu să bibilesc platourile, să le fac să arate cât mai colorat și apetisant.
Și acum o mai ajut pe mama în bucătărie când se strânge familia în jurul mesei, însă vremurile s-au schimbat și acum trebuie să pregătesc singură masa de multe ori, ceea ce îmi place la nebunie. Săptămâna aceasta am bibilit un aperitiv sățios și foarte gustos: tarte cu pate de pește, creveți și ouă marinate.
Am început cu o zi înainte; am cumpărat un cofrag de ouă de prepeliță pe care le-am marinat peste noapte. Întâi le-am fiert în apă, le-am curățat și le-am așezat într-un borcan împreună cu 3-4 căței de usturoi și câteva ramuri de cimbru proaspăt.
Într-o crăticioară am dat în fiert jumătate de cană de oțet cu jumătate de cană de apă, peste care am pus boabe de piper negru. După ce a dat în fiert, am oprit focul, am turnat peste ouă, l-am închis bine și l-am lăsat pe noapte la rece.
Am făcut un blat de tartă clasic, din 300 de grame de făină, 120 de grame de unt rece, un gălbenuș de ou și 2 linguri de apă rece. Am încorporat untul în făină cu mâinile, până am obținut o compoziție nisipoasă, apoi am adăugat oul și apa și am format o bilă pe care am lăsat-o la frigider 30 de minute. Apoi am întins o foaie subțire și am tăiat cercuri pentru fiecare formă de tartă. Am folost forme cu diametrul de 10 centimetri. Am copt blatul gol pentru 15 minute.
Cât s-a răcit blatul, am făcut pateul dintr-un macrou afumat. Într-un bol am mărunțit carnea, peste care am adăugat o linguriță de hrean ras, piper, și am stors jumătate de lămâie.
Apoi am făcut piure cu blender-ul, am adăugat un cub de unt și o mână de ceapă verde mărunțită.
După ce am terminat, l-am porționat și am umplut blatul.
Pentru a aduce prospețime tartei, am făcut o cremă de lămâie foarte aromată pentru care am folosit sucul de la 2 lămâi, coaja de la o lămâie, 1 ou, sare și o linguriță de zahăr. Întâi am mixat bine oul cu sarea, apoi am adăugat zahărul și am mixat spumă. Într-o crăticioară am pus pe foc mic sucul și coaja de lămâie, peste care am adăugat amestecul de ou.
Am amestecat constant până ce crema s-a îngroșat, având o textură ușoară, pufoasă, dar legată.
Am scos ouăle de prepeliță marinate de la rece, și nu m-am putut abține să nu fur startul și să nu gust înainte. Sunt delicioase.
Apoi am sotat într-un cub de unt câțiva creveți, cu puțină sare de mare și am decorat tartele.
Text&Foto: Aura Crăciun
Minunata reteta.Am s-o incerc.Multumesc.
Interesant, dar nu stiu de ce, fara sa gust, am senzatia de acru. Nu e prea mult in aceasta combinatie otet, lamaie, suc de lamaie, apoi hrean ? Chiar m-as incumeta sa fac acest preparat,dar sunt dusmanul produselor acre in exces, bineinteles. Va multumesc.
Buna ziua. Puteti alege sa faceti pate-ul fara suc de lamaie. Insa, pe gustate, va spun ca nu este un preparat acru. Dar bineinteles ca depinde si de gusturi. :)
Interesanta reteta, nu m-am gandit niciodata sa combin hreanul cu peste afumat.
Arata foarte apetisanta, poate o voi incerca.