Deloc pretențioasă și ușor de făcut, tarta cu ton face apel la conservele din debara pe care toată lumea le are în număr mai mare sau mai mic. Este genul de preparat pe care îl pregătești când nu vrei să mergi la supermarket sau când vrei să faci din țânțar armăsar, în sensul bun. Din niște ceapă, o conservă de ton și niște brânză, poate rezulta o umplutură chiar gustoasă.
Ingrediente blat:
- 200 de grame făină
- 100 de grame unt
- apă (cât 2 degete într-un pahar)
- un praf de sare
Mod de preparare:
Am început prin a amesteca făina cu untul, apoi am adăugat apa și sarea și am frământat bine. Am uns o tavă de tartă cu puțin unt și apoi am întins aluatul cu făcălețul, iar când a rezultat o formă rotundă, am așezat aluatul în tavă să acopere și marginile și am dat la cuptor, la 180 °C, pentru 10 minute.
Ingrdiente umplutură:
- 300 de grame ton mărunțit (din conservă)
- 3-4 linguri de muștar
- 3 cepe mari
- 2 linguri zahăr brun
- 1 ou
- 100 de mililitri smântână
- 100 de grame cremă de brânză (am folosit pentru a fi mai cremoasă, dar dacă nu aveți la îndemână, folosiți 200 de mililitri de smântână)
- 50 de grame sos de roșii
- ierburi aromate (busuioc, cimbru, rozmarin, oregano)
- sare și piper
Mod de preparare
După ce am scos aluatul din cuptor, am pus peste el muștar și l-am întins uniform pe toată suprafața.
Apoi am curățat ceapa, am tăiat-o mărunt și am călit-o în puțin unt, până a devinit maronie, iar la final am presărat cimbru și 2 linguri de zahăr brun peste ea. Am adaugat-o apoi peste stratul de muștar.
Următorul strat al tartei este tonul pe care l-am lăsat la scurs de ulei și apoi l-am întins uniform peste ceapa caramelizată. Pentru stratul final, am amestecat oul cu smântâna, crema de brânză, sosul de roșii și apoi am condimentat cu sare, piper și ierburi aromate uscate (am folosit busuioc, cimbru, rozmarin și oregano).
Am dat tarta la cuptor pentru 20-25 de minute la 180°C, apoi am lăsat-o să se odihnească câteva ore. Personal, mi se pare mai gustoasă rece decât caldă. Să aveți poftă!