Chalupas

564


Ador mȃncarea mexicană! Sinonimă cu fiesta, bucuria şi culorile vii, mȃncarea mexicană este uşor de făcut şi te transpune într-un cadru cu mese festive, colorate şi sănătoase, cu muzică mariachi, sub cupole de stele şi flori. Contrar convingerii multora, mȃncarea mexicană nu este mereu iute, ci asezonarea se face în funcţie de preferinţe, la fel cum e această reţetă pe care v-o propun: Chalupas.

Uneori, în loc de clasica ciorbă sau tocăniţă, cu care majoritatea dintre noi am crescut şi ne-am obişnuit, tot ceea ce avem nevoie la prȃnz ca fel principal este o salată mai consistentă, cum e acest fel de mȃncare mexican – chalupas sau „şalupe mexicane”. După logica ciudată ce caracterizează modul în care sunt denumite preparatele mexicane, o „chalupa” poate fi orice fel de mȃncare ce are la bază o lipie sau clătită – elementul ce face ca această salată în formă de turn să fie specială. Masa Harina, din care sunt preparate aceste lipii, este o făină de mălai mexicană specială, de diferite culori, fără gluten şi foarte fină, esenţială la prepararea lipiilor tortillas şi a colţunaşilor tamales.

Timpurile în care trăim ne pun la dispoziţie magazine de specialitate şi ne aduc la uşă, prin curier, aproape orice ingredient autentic din bucătăriile lumii cu care dorim să gătim. Aşadar, nu are rost să încercaţi să înlocuiţi făina din această reţetă cu alt tip de făină obişnuită, gustul şi textura nu vor fi la fel. 

Ingredientele pentru chalupas

(4 persoane)

Sos condimentat cu carne
  • 400-500 g piept de curcan sau de pui 
  • sare şi piper
  • 4 linguri ulei
  • 1 ceapă mică albă sau 2 bulbi de ceapă verde
  • 1 ceapă mică roşie
  • 150 g sos de roşii
  • 100 g sos taco roşu
Pastă de fasole
  • 400 g fasole pestriţă fiartă sau din conservă
  • 80-100 ml untură de porc, fierbinte, ulei fierbinte sau unt topit
  • 2 linguri de sos taco roşu
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 50 g brȃnză cheddar rasă
  • 1-2 fire de cimbru de grădină uscat
  • sare şi piper după gust
Aluat
  • 60 g unt la temperat camerei
  • 180 g făină de mălai Masa Harina
  • 180 ml apă, plus 1-2 linguri la nevoie
  • 1/2 linguriţă sare
Guacamole
  • 2 fructe mari de avocado
  • 1-2 linguri suc de lime sau de lămȃie
  • 2-3 ardei verzi întregi muraţi (serrano şi/sau jalapeño) sau ardei iuţi verzi şi 1-2 linguriţe de sos tabasco verde
  • cȃteva frunze de coriandru proaspăt
  • sare după gust
Pentru servire
  • 1 iaurt mic gras
  • cȃteva fire de chives
  • cȃteva linguri de sos taco
  • salată verde
  • rondele de ceapă verde
  • cȃteva frunze de coriandru proaspăt 
  • seminţe de rodie
Prepararea sosului condimentat, cu carne

Am tăiat carnea în cuburi mici, le-am sărat şi piperat, apoi le-am prăjit în 2 linguri de ulei, în tranşe, ca să nu aglomerez tigaia. După ce s-au rumenit frumos, le-am scos din tigaie şi le-am pus deoparte.

Am încins restul de ulei într-o cratiţă potrivită, la foc mediu. Am gătit ceapa tocată mărunt pȃnă cȃnd s-a înmuiat şi s-a rumenit uşor, avȃnd grijă să nu o ard. Am adăugat sosul de roşii şi apoximativ jumătate din sosul taco. Am ţinut cratiţa pe foc timp de 5 minute, neacoperită, amestecȃnd din cȃnd în cȃnd pȃnă ce compoziţia s-a îngroşat puţin. Am stins focul şi am adăugat carnea, am acoperit cratiţa şi am lăsat-o deoparte.

Prepararea pastei de fasole

Secretul celei mai bune paste de fasole este cantitatea destul de mare de untură de porc folosită la prepararea ei. Fasolea fiartă, pasată şi prăjită apoi cu sare, piper şi multă untură se regăseşte în foarte multe mȃncăruri mexicane, pentru că e economică, delicioasă şi hrănitoare. În plus, se păstrează foarte bine la rece. Uleiul de floarea soarelui sau untul pot înlocui untura de porc la prepararea pastei de fasole, dar vă spun că rezultatul final nu are savoarea unică pe care i-o dă untura.

La această reţetă aş fi putut folosi fasole pestriţă uscată, fiartă cu ceva timp înainte şi condimentată cu rondele de ceapă. Dar, din lipsă de timp, am folosit fasole pestriţă conservată, foarte bună, pe care am reîncălzit-o. Am strecurat fasolea şi am pasat-o împreună cu sare, piper şi puţin cimbru de grădină, cu ajutorul robotului de bucătărie, adăugȃnd treptat untura fierbinte în mixer. Apoi, am mutat pasta într-o cratiţă potrivită şi am gătit-o la foc mediu, timp de cȃteva minute bune, amestecȃnd încontinuu, pȃnă cȃnd untura a fost absorbită complet de fasole. Am adăugat usturoiul tocat mărunt, brȃnza cheddar rasă şi vreo două linguri de sos taco. Am amestecat bine totul şi am aşezat cratiţa în cuptor, neacoperită, la 160 de grade celsius, pentru a o menţine caldă. 

Tot atunci, am pus în cuptor şi cratiţa cu sosul condimentat, cu carne, acoperită cu o folie. Am lăsat fasolea şi carnea să se încălzească încet aşa, timp de 30 de minute, amestecȃnd din cȃnd în cȃnd în ambele vase. Între timp, m-am apucat de lipii şi de guacamole.

Pregătirea lipiilor pentru chalupas

Am amestecat untul moale, cu un mixer electric, într-un castron mic, pȃnă cȃnd a devenit cremos. Apoi, am adăugat treptat făina, sarea şi apa, mixȃnd la viteză medie. Am trecut la frămȃntarea aluatului cu mȃna, scurt, doar atȃt cȃt să se lege. Este un aluat foarte fin şi moale, ce se modelează uşor. Am împărţit aluatul în 4 bile mai mult sau mai puţin egale, le-am aşezat pe o hȃrtie de copt cerată. Le-am aplatizat cu palmele, formȃnd discuri cu diametrul de 15-16 cm. Apoi, am finisat marginile lipiilor şi suprafeţele acestora, cu degetele, cu mişcări delicate. Le-am pus deoparte, pe masă. Aceste lipii se pot pregăti şi cu o zi înainte, se aşază una peste alta, alternȃnd cu bucăţi de hȃrtie de copt. Se împachetează şi se ţin în frigider pȃnă la pregătirea prȃnzului.

Între timp, am pregătit pasta guacamole. Am tăiat în două fructele de avocado, am îndepărtat sȃmburii şi am scos miezul cu o lingură. Am pisat pulpa fructelor cu o furculiţă, turnȃnd zeamă de lămȃie în timpul pisării şi amestecȃnd. Am tocat frunzele de coriandru şi ardeii iuţi fără seminţe. Le-am încorporat în pasta de avocado, împreună cu un praf de sare. Am acoperit vasul foarte bine cu o folie, ca să nu pătrundă aerul şi să nu se oxideze. Am aşezat-o în frigider.

Coacerea lipiilor pentru chalupas

A venit momentul coacerii lipiilor şi servirii prȃnzului delicios mult aşteptat. Am pus la încins, pe foc mediu, o tigaie din fontă, fără grăsime. Cu ajutorul unei raclete, am luat cu grijă un disc de aluat de pe hȃrtia cerată. Am aşezat-o în tigaia încinsă. Cȃte 3 minute pe fiecare parte au fost suficiente pentru ca lipia să devină aurie şi să se coacă. Am repetat procesul pentru fiecare bucată de aluat. Am aşezat lipiile coapte într-un vas termorezistent cu capac, pe care l-am pus în cuptor, lȃngă vasele cu fasole şi sosul cu carne, pentru a le menţine calde pȃnă cȃnd am copt toate lipiile.

Am întins pe fiecare lipie cȃte o lingură de guacamole, pastă de fasole fierbinte şi carne cu sos, în această ordine. Am aşezat deasupra lipiilor chalupas frunze de coriandru, rondele de ceapă verde şi seminţe de rodie. Le-am servit cu salată verde, sos taco şi iaurt cu cepşoară. 

Chalupas, ceastă salată mexicană – un prȃnz delicios, colorat şi consistent – a fost o adevărată fiesta, cu care sper că v-am stȃrnit şi pe voi.

Gabi

Găsești aici mai multe rețete de mâncare mexicană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close