În serile din perioada asta din an visez cu ochii deschiși la o cabană în Alpi, cu foc în șemineu și o mâncare delicioasă, caldă, perfectă pentru sfârșitul zilelor de iarnă de la munte. Deși Elveția e destul de departe, măcar o parte din povestea asta se poate rezolva ușor. Cum anume? Păi am gătit o mâncare clasică și atât de iubită, fondue elvețian, care adună întotdeauna în jurul oalei aburinde pofticioși și pasionați de brânză. Pentru înmuiat în vasul cu brânză topită am pregătit crutoane de pâine cu maia, cu o coajă groasă și crocantă, cartofi fierți și felii de cârnați ușor afumați, și am echilibrat totul cu niște castraveți murați.
Ingrediente pentru fondue elvețian de brânză
- 200 g emmentaler
- 100 g cheddar
- 200 g tomme de montagne
- 200 g tomme du pays basque
- 100 g gouda
- 300 ml vin alb
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură amidon de porumb
- 25 ml țuică de gutui
- O lingură suc de lămâie
- Piper
- Nucșoară
În plus, pentru servire
- Pâine cu maia
- Cartofi
- Castraveți murați
- Cârnați de casă
Mod de preparare fondue elvețian de brânză
Chiar înainte de a începe să prepar fondue, m-am ocupat de elementele care completează mâncarea, și pe care le-am scufundat în acest fluid delicios. Am tăiat pâinea cu maia cubulețe, cât pentru o îmbucătură , apoi am fiert pe abur cartofii întregi, am scurs castraveții murați, în final am tăiat felii nu foarte subțiri de cârnați.
Pe o răzătoare mare, am răzuit fiecare sortiment de brânză, apoi le-am amestecat, împreună cu amidonul de porumb – acest detaliu e important pentru a stabiliza proteinele din brânză și a avea un preparat omogen. Varietatea de brânzeturi care se pot transforma în fondue este foarte mare, dar e important să fie unele cu o consistență semi-tare, nematurate, pentru că acestea se topesc cel mai frumos.
Totul se pregătește într-o oală!
Singurul instrument pentru a găti un fondue de brânză este o oală, cât mai solidă – eu am ales una de fontă, pentru că fonta distribuie uniform căldura și fondue-ul s-a omogenizat frumos, fără a se arde. Am frecat pereții vasului cu usturoiul puțin zdrobit, am turnat vinul și am pus oala pe plită, la foc mediu. Când vinul a început să fiarbă, am adăugat o mână din amestecul de brânzeturi. Am amestecat continuu cu o lingură de lemn, până când toată brânza s-a topit. Am păstrat o temperatură medie pentru fierbere, și am continuat să adaug brânză, doar după ce s-a topit cea dinainte.
Acest proces a durat cam 15 minute, dar a fost important să nu mă grăbesc, pentru că am obținut în acest fel un fondue mătăsos și fluid. După ce brânza a fost încorporată, am adăugat distilatul de gutui, nucșoară și piper proaspăt râșnit.
Am servit fondue într-un vas special, tipic petru acest preparat, care îl menține cald pe tot parcursul mesei, cu toate garniturile alături și furculițe lungi la îndemână.
Un pahar de vin alb – același sortiment în care am topit brânza (am asociat un Sauvignon Blanc), a fost adiția perfectă a acestui fondue elvețian de brânză, încântător și delicios, pentru care vă sfătuiesc să vă rezervați neapărat o seară relaxantă, cât încă vremea ne ține prin casă.
Alte moduri în care puteți să vă bucurați de brânzeturi găsiți aici.
Multumesc pentru reteta!super!