Gogoși cu brânză de burduf si semințe de chimen

535
Gogoși cu brânză de burduf și semințe de chimen

Dacă vă întrebați de unde mi-a venit pofta gogoși cu brânză de burduf, vă spun imediat – a venit de la sărbătoarea Lolelor, o sărbătoare tradițională săsească, care mai este cunoscuta și ca Fuga Lolelor.

Povești despre tradiție

Fuga Lolelor este o sărbătoare cu multe variante și obiceiuri. În comunitățile din Transilvania, Lolele la sași se țineau în perioada dintre Bobotează și Miercurea Cenușii, marcând simbolic pregătirea pentru începerea noului an agrar. Cât despre Lole ce să vă zic? Acestea sunt personaje zgomotoase, îmbrăcate în negru, care poartă măşti. Menirea lor este sa alunge spiritele rele din casele oamenilor.

Ei bine, tradiția aceasta se lasă cu gogoși, multe gogoși, cineva interesat de această sărbătoare? Eu am adus pofta de gogoși și o rețetă ușor de preparat.

Ingrediente pentru gogoșile cu brânză de burduf și semințe de chimen

 • 550 g făină
 • 250 ml lapte
 • 100 g unt
 • 2 ouă
 • 10 g drojdie uscată
 • ½ lgț zahăr
 • un praf de sare

Umplutură pentru gogoși cu brânză de burduf și semințe de chimen:

 • 250 g brânză de burduf
 • 10 g  semințe de chimen
Ingrediente pentru Gogoși cu brânză de burduf și semințe de chimen -

Pregătirile pentru gogoșile umplute cu brânză de burduf și semințe de chimen nu au fost foarte elaborate,  fiind vorba de un aluat frământat. Chiar mi-a făcut plăcere să-l pregătesc.

Mod de preparare gogoși cu brânză de burduf și semințe de chimen:

Am început prin a cerne făina, am pus laptele la încălzit – așa ca pentru pâine, jumătate din cantitatea de lapte călduț am turnat-o peste drojdie împreună cu zahărul. Am amestecat brânza de burduf cu semințele de chimen am topit untul și am pornit cuptorul la 180°C . Eu le-am copt în cuptor, dar se pot prăji și în ulei. 

Peste făina cernută am adaugat drojdia, ouăle, sarea, laptele si untul topit și am început să frământ până s-a omogenizat toată compoziția. Am lăsat aluatul la dospit, într-un loc călduros, acoperit cu un prosop curat.

Biluțe de brânză

În timpul de dospire al aluatului, am  format biluțe din amestecul de brânză de burduf și semințe de chimen. Au rezultat 20 de bucăți. Apoi am pregătit tăvile pentru copt și am tapetat cu făină, blatul de lucru.

Am împărțit aluatul în 2 și am început să întind prima parte cu ajutorul unui sucitor.

Cum am intense aluatul

Apoi am început să decupez forme de gogoși cu un decupator cu diametrul de 8 cm. Peste formele decupate am pus biluțele de brânză pe care le-am turtit.

Metoda de pregătire a gogoșilor

Am decupat mai departe capacele gogoșilor. Apoi am unit cele doua bucăți de aluat, având grijă să îi fie cald si bine biluței de brânză de burduf. Am rulat marginile în interior astfel încât gogoșile au ajuns să semene cu un cuib.

Metoda de pregătire a gogoșilor

Am pus tăvile cu gogoși la copt timp de 30 minute, 180°C. Am decupat 40 de discuri din care au iesit 20 bucăți gogoși umplute cu brânză de burduf și semințe de chimen.

Știu că nu arată ca gogosile cu care suntem obișnuiți, dar vă asigur că sunt foarte gustoase și pufoase. 

Gogoși cu brânză de burduf și semințe de chimen

Brânza de burduf se poate înlocui și cu brânză telemea, iar semințele de chimen pot fi înlocuite ușor cu mărar sau orice alt tip de verdeață. Trebuia doar să vă lăsați imaginația să zburde. Spor la gogoși!

Ionela

Alte rețete de gogoși găsiți aici.

Join the Conversation

 1. Molnar-Kovacs Viorica says:

  Super!Multumesc pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close