Omizi cu untură sau biscuiții șprițați sunt un simbol dulce al copilăriei mele și nu numai. În zona mea așa se numesc – omizi și dacă mă uit bine parcă chiar seamănă cu niște omizi, omizi dulci. Acesta este primul dulce care mă duce în copilărie, avem multe ancore în perioada copilăriei, amintiri plăcute, dulci cu miros de vatră și ce bine că avem aceste amintiri! Îmi aduc aminte când pregătea bunica aceste omizile, aveam impresia că face tone de omizi și că nu o să se termine niciodată! Evident că nu era așa, de fapt se terminau cam repede și următorul dulce pe listă erau gogoșile, dar asta este altă rețetă.
Sper că v-am trezit amintiri plăcute cu această rețetă.
Ingrediente pentru rețeta de omizi cu untură
- 1 kg făină
- 250 g untură
- 3 ouă
- 150 g zahăr
- 250 ml lapte
- linguriță bicarbonat de sodiu
- Coaja de la o lămâie
- păstaie de vanilie/pastă de vanilie/zahar vanilat
- Zahăr pudră pentru decor
Cum am pregătit ingredientele pentru rețeta de omizi cu untură:
Această rețetă se prepară foarte simplu, pentru început am dat făina prin sită și am ras coaja de lămâie.
Am pus laptele la încălzit apoi am adăugat zahărul și am amestecat până când acesta s-a topit, am mai adăugat în această compoziție și coaja de lămâie, zahărul vanilat și boabele de la păstaia de vanilie. Am pus amestecul aromat de-o parte și am început prin a frământa aluatul.
Aluatul pentru rețeta de omizi cu untură l-am frământat astfel :
Peste făina cernută am presărat bicarbonatul de sodiu și am omogenizat. Am adăugat apoi untura și am încorporat-o cu o lingură de lemn în făina cernută.
Când am încheiat această etapă am adăugat și ouăle, am continuat omogenizarea până când le-am încorporat și pe acestea în aluat.
A mai rămas amestecul de lapte și arome, am început să torn ușor laptele peste aluat și să amestec cu grijă, la această etapă am lăsat lingura jos și am început să frământ cu mâinile.
Am modelat omizile în felul următor :
Ei bine, pentru modelat am folosit mașina de tocat din imagine și forma de biscuiți care se atașează la mașină. Forma de biscuiți folosită pentru a obține efectul acela ”zdrelit” este forma de steluță.
A mers destul de repede pregătirea aluatului și modelarea omizilor. Am pus tava la copt la 170 °C timp de 30 de minute, în cuptorul preîncălzit. Câte aminitri plăcute și calde aduce acest miros!
Am decorat omizile cu zahăr pudră și am așteptat cuminte până când s-au răcit pentru a le putea gusta.
Este pentru prima dată când fac această rețetă și recunosc că m-am bucurat să pregătesc un desert cu o puternică semnificație din copilărie.
Sunt foarte fragede și aromate, perfecte la cafea, gustare sau în orice moment al zilei.
Sper că v-a plăcut rețeta mea de astăzi și odată cu ea, v-am adus aminte de copilărie și de bunătățile pregătite de bunica.
Zile cu soare,