Deși încă nu am ajuns în Grecia, tema de astăzi m-a dus “la mare…depărtare”, cel puțin culinar vorbind. M-am plimbat puțin prin rețetele elene, iar inspirându-mă dintr-un preparat clasic, am ales să gătesc calamar umplut cu ciuperci și sos romesco. Puțin grecesc, puțin spaniol, nu contează. Ideea e că a fost minunat.
Ingrediente calamar umplut
- Tuburi de calamar 300g
- Tentacule de calamar 50g
- Ciuperci Pleurotus 200g
- Couscous 100g
- Măsline
- Usturoi praf
- Cimbru proaspăt
- Busuioc uscat
- Vin alb
Ingrediente sos romesco
- Ardei kapia copt 200g
- Roșii cherry 100g
- Nuci caju crude 50g
- Usturoi 2 căței
- Ulei de măsline 50ml
- Zeamă de lămâie 25ml
- Sare și piper
Instrucțiuni calamar umplut cu ciuperci
Primul pas a fost să pregătesc umplutura, așa că am tocat grosier ciupercile pleurotus și tentaculele de calamar, după care le-am aruncat în tigaie la foc mediu până când au început să prindă culoare. În continuare, am adăugat usturoiul, busuiocul uscat, cimbrul, iar ultimul a fost couscous. Am acoperit cu apă și am lăsat la fiert până când toată apa s-a evaporat.
După ce am umplut tuburile de calamar, le-am sigilat cu câte o scobitoare și le-am rumenit într-o tigaie încinsă cu puțin ulei, doi căței de usturoi și câteva crenguțe de cimbru.
Mod de preparare sos romesco
Am început prin a coace ardeii în cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Când s-au răcit puțin, i-am curățat bine de pieliță și semințe și i-am băgat în blender împreună cu restul ingredientelor pentru sos. După câteva secunde la viteză maximă, am obținut un sos cremos, cu granule crocante de nuci caju.
Concluzia după ce am gustat preparatul final a fost că: știu grecii ce știu. Calamarul umplut cu ciuperci și couscous merge de minune cu sosul romesco și nu e deloc greu de făcut. Cam atât pe azi, în continuare vă las pe voi să explorați meleagurile bucătăriei grecești.
Ținem aproape,
Alte câteva rețete cu calamari mai găsiți și aici.