Calamar umplut cu ciuperci și sos romesco

1K
Calamar umplut cu ciuperci și sos romesco

Deși încă nu am ajuns în Grecia, tema de astăzi m-a dus “la mare…depărtare”, cel puțin culinar vorbind. M-am plimbat puțin prin rețetele elene, iar inspirându-mă dintr-un preparat clasic, am ales să gătesc calamar umplut cu ciuperci și sos romesco. Puțin grecesc, puțin spaniol, nu contează. Ideea e că a fost minunat.

Ingrediente calamar umplut

  • Tuburi de calamar           300g
  • Tentacule de calamar     50g
  • Ciuperci Pleurotus          200g
  • Couscous                          100g
  • Măsline
  • Usturoi praf
  • Cimbru proaspăt
  • Busuioc uscat
  • Vin alb

Ingrediente sos romesco

  • Ardei kapia copt             200g
  • Roșii cherry                     100g
  • Nuci caju crude              50g
  • Usturoi                             2 căței
  • Ulei de măsline               50ml
  • Zeamă de lămâie            25ml
  • Sare și piper
Ingrediente Calamar umplut cu ciuperci și sos romesco

Instrucțiuni calamar umplut cu ciuperci

  Primul pas a fost să pregătesc umplutura, așa că am tocat grosier ciupercile pleurotus și tentaculele de calamar, după care le-am aruncat în tigaie la foc mediu până când au început să prindă culoare. În continuare, am adăugat usturoiul, busuiocul uscat, cimbrul, iar ultimul a fost couscous. Am acoperit cu apă și am lăsat la fiert până când toată apa s-a evaporat.

umplutură calamar

  După ce am umplut tuburile de calamar, le-am sigilat cu câte o scobitoare și le-am rumenit într-o tigaie încinsă cu puțin ulei, doi căței de usturoi și câteva crenguțe de cimbru.

gătire calamari

Mod de preparare sos romesco

  Am început prin a coace ardeii în cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Când s-au răcit puțin, i-am curățat bine de pieliță și semințe și i-am băgat în blender împreună cu restul ingredientelor pentru sos. După câteva secunde la viteză maximă, am obținut un sos cremos, cu granule crocante de nuci caju.

sos romesco

Concluzia după ce am gustat preparatul final a fost că: știu grecii ce știu. Calamarul umplut cu ciuperci și couscous merge de minune cu sosul romesco și nu e deloc greu de făcut. Cam atât pe azi, în continuare vă las pe voi să explorați meleagurile bucătăriei grecești. 

servire

Ținem aproape,

David

Alte câteva rețete cu calamari mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close