Suluri cu dovleac și o tartă

837

Doamna Oana, mama lui Andrei Crivăț, mi-a trimis o rețetă de prăjitură cu dovleac. Foarte faină rețetă. Mi-a aprins beculețele. La nici o zi după ce am primit rețeta, am văzut o altă rețetă care mi-a plăcut, pe blogul Roxanei. Cum nu vreau să vă sufoc cu rețetele ce au dovleac într-însele dar nici să-mi scape ceva bun, am decis să combin cele două rețete. Am luat aluatul din rețeta Roxanei pentru că mi s-a părut ușor de făcut (mă felicit pentru asta, pe de o parte pentru că e un aluat bun, pe de altă parte pentru că am decoperit o cale de a-l face și mai bun) și umplutura din rețeta doamnei Oana pentru că mi s-a părut spectaculoasă. Am mai pus și ceva de la mine și am obținut două suluri cu umplutură de dovleac plus o mândrețe de tartă. Iată cum:

Am adunat ingredientele: pentru aluat-două căni de făină, un ou, o lingură de zahăr, puțină sare, o lingură de miere, o lingură de oțet de mere, două linguri de ulei, o cană de apă călduță. Pentru umplutură-o bucată sănătoasă de dovleac (am ales un dovleac dulce, bine copt), două cești de zahăr (îmi țin zahărul în borcanul pe care-l vedeți, închis ermetic, împreună cu două păstăi de vanilie, în felul ăsta am mereu zahăr cu aromă de vanilie), o căciulă de nuci și o lingură de scorțișoară.

suluri cu dovleac 01

Am frământat aluatul până mi s-a desprins de degete (cam 7-8 minute) și l-am lăsat să se odihnească. Am trecut apoi la munca grea.

suluri cu dovleac 04

Am spart și curățat nucile.

suluri cu dovleac 02

Am fiert miezul de nucă în vin cu zahăr și puțină scorțișoară. Asta l-a aromat, înmuiat și lămurit să se deschidă, să-și lase toată aroma spre papilele noastre.

suluri cu dovleac 03

Am mărunțit (nu prea tare) apoi miezul cu cuțitul.

suluri cu dovleac 06

Am dat dovleacul prin răzătoare (doar miezul, să ne înțelegem) și l-am amestecat cu zahăr și scorțișoară. Apoi l-am pus într-o tigaie mare, cu fund antiaderent. L-am înmuiat pe foc vreme de un sfert de ceas, fără apă sau ulei.

suluri cu dovleac 05

Am întins foile din aluat, destul de subțiri. Le-am întins direct pe o foaie de copt. E mai ușor să le rulezi la urmă și consumi mult mai puțină făină decât dacă le-ai întinde pe o planșetă.

suluri cu dovleac 07

Am pus umplutura pe foi, destul de multă și doar pe jumătate din suprafață. Prin umplutură înțeleg dovleac+nuci.

suluri cu dovleac 08

Am rulat foile și am obținut două suluri.

suluri cu dovleac 09

Am crestat ușor fiecare sul apoi le-am uns pe amândouă cu ou bătut.

suluri cu dovleac 10

Pentu că am avut din ce (și pentru cine), am făcut și o tartă. Adică am întins o foaie subțire din aluat, am așezat-o într-o tavă rotundă pe care o unsesem cu unt și o pudrasem cu făină înainte. Am pus umplutura în tavă, peste aluat…

suluri cu dovleac 11

…am tăiat marginile care ieșeau peste tavă și din ele am mai întins o foaie subțire pe care am pus-o peste umplutură.

suluri cu dovleac 12

Am uns și tarta cu ou bătut și am înțepat-o din loc în loc. Am dat apoi tăvile (adică și pe cea cu suluri) la cuptor. 35 de minute la 170 de grade Celsius.

suluri cu dovleac 13

După ce am scos prăjiturile din cuptor le-am lăsat cinci minute să ia aer apoi am presărat peste ele zahăr pudră.

suluri cu dovleac 14

Așa arată o bucată dintr-un sul. Andrei a fost destul de generos încât să-și împartă porția cu Groparu și cu Zicu de la TVDECE.

suluri cu dovleac 15

De parcă tarta și sulurila n-ar fi fost destul, am copt câteva bucăți de dovleac. Azi pleacă cu noi spre Baia Mare.

suluri cu dovleac 16

Oamenii spun că a fost bun. Dacă ei au mințit, vă mint și eu (parcă așa era în povești).

suluri cu dovleac 19

Miercuri voi face încă o tavă (trei-patru suluri) pentru a o oferi drept bonus pentru cei care comandă din meniul meu special din Irish&Music Pub.

suluri cu dovleac 18

Ah! Era să uit de tartă!

suluri cu dovleac 20

Oare am avut postare mai lungă? Să fiți sănătoși, mă opresc aici.

suluri cu dovleac 23

Join the Conversation

  1. Bunataturi ca la mama acasa,gustoase si rapid de facut, sa ai o zi buna cu soare si frumoasa .Distractie placuta si pofta buna .

  2. Adi, ma bucur ca ti-a placut aluatul! Eu n-am incercat sa-l indulcesc, dar voi proba data viitoare.
    Sulurile arata super, la fel si tarta! La gust… nici nu ma gandesc, ca iar m-apuc sa fac placinta! :))) Mai ales ca mi-a mai ramas jumatate de dovleac, de la ultima aventura de felul asta…
    Stiam de varianta cu dovleacul calit (mama il facea asa, in copilarie), dar eu merg pe principiul „cat mai putin preparat termic cu putinta”. Adica sa calesc dovleacul separat si sa-l mai si coc in cuptor, mi se pare ca isi pierde prea mult din proprietati si aroma. ;)
    Toate bune si un week-end placut!

  3. Roxana, călirea e un truc menit să scurteze timpul de coacere, e ok să faci aşa dacă lucrezi cu foi subţiri sau aluaturi care se coc rapid, aşa cum e acest aluat. În plus, prin tratarea termică făcută cu simţ de răspundere, câştigi, nu pierzi. Mă refer aici la faptul că aromele şi yaharurile se deschid şi se întrepătrund mult mai bine decât dacă pui amestecul neprelucrat. Sigur, trebuie să ştii când să te opreşti, dacă insişti prea mult strici tot ce ai construit:+)

  4. Asta deja e arta , ne umilesti :) . Glumesc , da nici nu am curajul sa ma apuc ….

  5. Irina, e mult mai simplu decât pare:-)

  6. waw….pe mine m-ai facut paf cu chestia asta, ce bine arata…poate ne vedem miercuri

  7. costin338 says:

    Draga Adi,desi se pare k nu esti bucatar de meserie,cel putin asta am inteles eu,dar peste toate,de data asta nu mi se mai pare,ci sunt sigur de asta si anume de faptul k esti un BUN BUCATAR pentru familia ta.Felicitari! Cu drag si sincera prietenie,costin338.

  8. costin338 says:

    Mmmm…”imi ploua-n gura” Adi cand vad pozele astea :))

  9. Costin, mulţumesc. Între timp am devenit şi bucătar de meserie dar asta-i mai puţin important:-)

  10. costin338 says:

    SCUZE ADI! Abea acum,uitandu-ma mai atent,am vazut k tu esti defapt bucatar de meserie.Imi cer mii de scuze Adi draga si imi fac mea culpa! Sper sincer sa nu te superi pe mine.S-auzim numai de bine! -Costin338

  11. costin338 says:

    Adi mi-ar face mare placere sa ma accepti in grupul tau de prieteni virtuali (si nu numai).Eu sunt un bucatar amator,recunosc.Sunt bucatarul familiei mele,pe langa sotia mea sau in lipsa ei,desigur :) insa imi place tare mult sa gatesc si mai ales sa amestec unele ingrediente dupa propriu-mi gust,in asa fel incat sa imi iasa ceva bun.Asta nu inseamna k si reusesc de fiecare data :)) , oricum dupa cum am vazut pe la unele emisiuni TV de specialitate,cam trebuie sa sti cum sa le amesteci si ce anume.Insa ceea ce fac eu,fac pt. mine si familia mea.Cu drag,costin338.

  12. costin, până la urmă e bun ce-ți place:-).

  13. Pe lângă laudele de mai sus la care subscriu și eu, îmi plac foarte mult fotografiile. Parcă vrei să prinzi în ele esența, ceea ce e important și nu imaginea de ansamblu.

  14. Alexandra, mulțumesc. Mă străduiesc:-)

  15. Buna,
    Am facut in wekend rulourile despre care ai spus mai sus, si ori am dat-o eu in bara, ori ai uitat sa mentionezi vre-un ingredient pentru aluat. Umplutura a iesit delicioasa, dar aluatul este foarte foarte tare si n-a crescut deloc. In pozele tale pare foarte fraged, oare trebuia ceva drojdie sau praf de copt? A, si inca ceva… am respectat intocmai cantitatile dar aluatul nu mi-a ajuns si pentru tarta, ci numai pentru doua rulouri… asa trebuia? (sa stii ca le-am intins foarte bine)
    Astept lamuriri…. daca ai timp
    Multumesc oricum pentru reteta, o sa mai fac dar cu aluat cumparat, nu ma mai risc.

    1. Ionela, rețeta e întocmai, nu am uitat nimic. Aluatul nu trebuie să crească foarte tare iar dacă învelești plăcinta înainte de a o pudra (cu un prosop curat, pentru 10 minute), va fi și mai fraged. E important să nu-l coci prea repede. Cât despre aluatul rămas…cred că ține de dimensiunile la care ai făcut sulurile:-).

  16. Merci, :D

    Eiii, eu n-am invelit-o….. si poate am copt-o cam tare, caci s-a cam rumenit deasupra…
    Probabil ca din cauza asta… Uite cum voi face, mi-a mai ramas o jumatate din dovleacul acela, si voi mai face totusi o incercare, daca spui ca reteta e in regula, ca eu nu ma las asa, cu un cu doua….:D. Te tin la curent cu evolutia sulurilor mele cu dovleac.

    Multumesc pentru raspuns si pentru promtitudine.
    O zi buna

  17. mikaelacorina says:

    Pot sa inlocuiesc pasta de dovleac cu nectarine?Si daca da,cum fac?Le tai cubulete/dau pe razatoare si le calesc ,sau? Astept un raspuns.Multumesc!

    1. adihadean Author says:

      mikaelacorina, poți, prepari nectarinele ca și cum ar fi un gem (ceea ce o să și iasă dacă le ții pe foc cu zahăr). dacă le dai prin răzătoare ori le lași cubulețe, nu mai contează, oricum se fac gem:-).

  18. alecsandras says:

    Bunatati a la Hadean…interzis gravidelor ca le innebunesti cu toate minunatiile dovlecesti si nu numai, eu una as gusta din toate numai la cat de bine arata bine ca nu mai simt si mirosul ;)

  19. Mie mi se pare ca este prea putina faina. Am facut reteta dar ama mai adaugat cca o cana de faina.
    Nuca ai fieert-o in vin alb sau negru?
    Una peste alta mi-a iesit super.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close