Pâine din făină integrală, cu semințe

1.4K

M-am gândit să încep săptămâna asta cu o reÈ›etă de pâine. ÃŽmi place pâinea, e unul dintre alimentele mele preferate. Cu toate astea, mănânc destul de puÈ›ină. Cel mult 600 de grame într-o săptămână (unele recomandări spun că bărbaÈ›ii pot să mănânce liniÈ™tiÈ›i 200 de grame de pâine într-o zi, dar eu sunt o persoană corpolentă È™i nu-mi îngădui cantitatea asta), ba chiar sunt zile în care nu mănânc deloc. ÃŽn copilărie mâncam uneori câte o pâine într-o zi, cu untură È™i roÈ™ii vara, cu salată de vinete ori pur È™i simplu goală, atunci când o cumpăram fierbinte, de la chioÈ™cul fabricii de pâine. S-au dus vremurile acelea, acum fac sport pentru că vreau să ajung ÃŽnapoi la ’90, mănânc porÈ›ii mai mici È™i mă răsfăț cu pâine ceva mai rar. Apropo de programul meu, sunt la câteva sute de grame distanță de linia psihologică de 110 kilograme. Asta-mi spune că lucrurile merg bine. ÃŽncap în pantalonii din primăvara trecută. RezistenÈ›a la efort aproape că s-a dublat față de luna noiembrie a anului trecut. E bine.

Să revin la reÈ›etă. Am făcut o pâine din făină de grâu, însă nu din cea albă ci din cea integrală. ConÈ›ine tot bobul de grâu, deci e cât se poate de completă din punct de vedere nutritiv. Sigur că unele dintre calități dispar din cauza coacerii dar asta-i viaÈ›a, câștigi pe o parte, pierzi pe alta, nu putem coace pâinea la soare, ca-n vechime. Am ânceput să fac pâinea asta cu o seară înainte, făcând o maia din 12 grame de drojdie (la 1 kilogram de făină, din care până la urmă am făcut o pâine È™i 3 pizza, pentru musafiri), trei linguri de făină È™i o ceaÈ™că de apă călduță. Le-am amestecat bine È™i am lăsat drojdia să lucreze peste noapte. Rostul maialei e să dea aromă pâinii, în plus față de cea pe care o are deja. Și mai are un rost – face aluatul să crească mai repede.

Știam că voi folosi o parte din aluat pentru pizza (apropo, pizza cu blat din făină integrală e mâncabilă dar nu-i cine știe ce) așa că nu am pus semințele în aluat, le-am presărat doar pe deasupra pâinii.

Am pus în aluat puțin ulei de măsline, puțină sare și multă energie. Pe lângă maia și apă. Am frământat aproape un sfert de oră.

Am lăsat aluatul să dospească sub un ștergar. Jumătate de oră.

După ce și-a dublat volumul, am format o pâine.

Am pus pâinea într-o tavă, am presărat semințe peste ea și am mai lăsat-o să crească, încă o jumătate de oră.

Pâinea a stat 45 de minute în cuptor, la 150-160 de grade Celsius.

A ieșit destul de pufoasă, având în vedere că la frământat am folosit o jumătate de litru de apă la un kilogram de făină. Și a ieșit foarte gustoasă.

Am testat o felie și cu zacuscă de la mama. Sigur că mi-a plăcut. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. S-a cam terminat cu…painea noastra cea de toate zilele! Sa o luam atunci metaforic.Si eu mai faceam paine,dar din faina obisnuita(mai bine zis de care aveam!),iar la noi in Muntenia se fac din aluat de paine „scovergi”-adica se ia cate putina coca,se intinde cu sucitorul putin si se prajeste in ulei mult.Mmmm ce bune…erau !Mai ales cu branza…

  2. ca bine iti aduci aminte, asa mincam si eu in vacantele petrecute la bunicii mei la Jibou ,vara piinea cu untura cu rosii si ardei iute prospat culese din gradina…….de cite ori mai aterizez prin zona caut aromele si gsutl di copilarie…spre surprinderea mea cu mare placere mai gasesc asa ceva pe acolo…….jumere, slanina afumata, singerete, caltabos….chiar si piinea are al gust pe la voi pe acolo……….multumim Adi de micile tale povesti si aduceri aminte …asa ne trezesti si noua, unora cel putin, placute amintiri….tot asa sa o tii

  3. Nu pot să mă mai opresc din înghiÅ£itul în sec ! Am simÅ£it cu adevărat mirosul pâinii calde. EÅŸti un vrăjitor…

  4. N-am multe pofte pe lume, dar cand simt miros de paine proaspata pot sa si lesin. Mi-aduc aminte tavile cu paine mare si pufoasa, impletita ca o cosita de fata mare, cum le scotea bunica din cuptor, aurii, bulbucate inca jumatate desupra marginii tavii si mirosul… ah! unul din mirosurile indragite ale copilariei! Buna si cu seminte, dar cea mai buna era cu mac! Intram in pacat in Postul Pastelui din cauza painii asteia, ca doar era unsa cu ou, dar cand ii simteam mirosul, nu mai aveam nici o sansa sa-i rezist. Si, ca sa fie „povestea” completa, ce bunatate era cu un pate de casa, dulceag si combinat cu verdeturi proaspete! Deci, paine nu fac, ca am un cuptor cam indaratnic si-o sa ma enervez, dar cred ca programez o portie de pate, probabil pentru uichend.

  5. A ieșit bine bine, arată foarte fain! Și semințele merg tare bine..

  6. adihadean Author says:

    Nicoleta, nu sună rău scovergile dar nici nu-s pentru burta mea (care-i în curs de scădere) :)

    Ela, mă bucur:)

    Zina, Andrei, mulțumesc.

    Mortyse, eu trebuia să vă fac poftă, nu invers:))

  7. Apetisante pozele!
    Cand mai incerci paine iti recomand sa folosesti si faina integrala de spelta, ii da un gust mai aparte.
    Si sa stii ca la noi pizza din faina integrala de grau+ spelta e la mare trecere, poate si fiindca nu prea ne mai impacam cu faina alba.
    Iar cat despre paine, e recomandata in alimentatie, normal, paine din faina integrala, ca sa contribuie la necesarul de fibre si alte cele.

    Felicitari pentru blog si la cat mai multe retete delicioase!

    1. Cum reusesti sa faci paine din faina integrala spelta 100%,ca eu fac din spelta si cu maia dar nu sunt multumit de ea ca nu creste si nu e pufoasa,daca nu pui si faina alba,nu prea creste.

  8. Hmmm, arata foarte bine :)

  9. mone andreea says:

    foarte bine:) , inca o reteta gustoasa. Si eu am inceput sa fac paine de cateva luni, pe langa faptul ca e mult mai buna, mi se pare mai sanatoasa decat cea cumparata. ma gandesc si la faptul ca trebuie sa ii introduc bebeului painea in alimentatie peste cateva luni, asa ca prefer sa fie facuta de mine :). astept cu nerabdare retete noi si delicioase de la tine, pe care pot sa le adaptez pt viata in 2.5 :))

  10. Oh! ma simt razbunata pentru nenumaratele ori cand mi-ai facut tu pofta!

  11. adihadean Author says:

    Miriam, mulțumesc:), o să caut.

    Andreea, mă bucur că găsești lucruri de folos aici.
    Mortyse:))

  12. adihadean Author says:

    Corcodușa, Victor, mulțam.

  13. :) intr-adevar pizza cu aluat din faina integrala iese naspa, am incercat si eu odata si nu am sa mai repet. In rest arata superbine painea, cel putin cu semintele alea de dovleac…
    Sa aveti pofta!

  14. Privesc painea asta cu-un oftat adanc din 4 motive:
    – Mi-ai facut pofta
    – Imi place painea proaspata de mor si cu seminte ma omoara
    – Sunt in aceasi situatie cu tine – mananc putina ca se pune
    – Mi-e foame da’-i prea tarziu sa mananc.

    Culmea e ca azi chiar mi-am amintit ca am facut paine candva si ca ar fi interesant sa mai incerc. Din pacate, urmatorul gand a fost oftatul de mai sus.
    Frumoasa paine-ai mai facut si pare si buna!

  15. adihadean Author says:

    anca, poate că dacă-i puțin, bunul devine mai bun:)

  16. nu este cam putina drojdie? adica, banuiesc ca ai folosit drojdie proaspata, si eu de cate ori am facut paine am gasit in reteta 25g la 1kg de faina. Sau din cauza faptului ca ai lasat maiaua peste noapte (btw, cam cate ore, aproximativ?) e suficienta cantitatea asta de 12g?

    1. adihadean Author says:

      Mada, nu-i puțină defel. Chiar dacă n-aș face maia, tot nu-i puțină. 25 de grame/ kilogram de făină înseamnă că pâinea va avea un pronunțat gust de drojdie, nu de pâine. În pizzerie foloseam 50 de grame de drojdie la 5 kilograme de făină.

  17. Nu stiu ce avem noi romanii cu piinea,am lasa orice bunatate deoparte ca sa mincam o bucata de piine calda.De teama anabolizantilor care ni se baga in piinea cea de toate zilele m-am apucat sa fac si eu piine in casa.Primul lucru care l-am facut a fost sa-mi iau masina de facut piine in speranta ca muncesc f. putin.Toata bucuria am pierdut-o repede pe drum ptr. ca piinea dupa reteta lor iese f.grea si cind este aproape gata in loc sa stea umflata se lasa.Odata am zis ca nu am lasat-o destul sa se raceasca,dar fenomenul s-a repetat.Ai vreo solutie si ptr. mine,daca vreau sa-mi folosesc masina in continuare?Multa sanatate sa ne poti da retete gustoase.

    1. adihadean Author says:

      eli, din păcate n-am cum să te ajut. nu știu ce mașină ai și nici ce scrie în manualul ei:).

  18. Si eu am masina de piine, mincam doar piinea facuta la masina. de aproape un an.

    Adi, am si eu o curiozitate: crezi ca pot sa fac reteta ta la masina de piine ? Eu n-am folosit decit drojdie uscata pina acuma, nu stiu daca pot folosi si proaspata. Tu folosesti masina de piine, sau faci totul traditional ?

    Eli, iti vind un pont: cumpara Premix de la Dobrogea (faina alba, rustica, ce gasesti) si foloseste-o la masina de piine pina te obisnuiesti cu ea. Piinea iese f. buna si dupa un timp iti dai seama singura de cantitati, iti vei face propriile retete. Cel putin asa a fost la mine.

    1. adihadean Author says:

      Suzi, nu folosesc maÈ™ina de făcut pâine. N-am ceva împotriva ei, doar că …nu am:). De obicei, maÈ™inile lucrează cu drojdie uscată. Ar trebui să scrie asta în prospect.

  19. Da, in carte scrie doar de drojdie uscata. Dar retetele din carte sint orientative, in principiu poti folosi orice reteta de la alta masina, sau chiar reteta proprie. Totul e sa dozezi bine apa, faina si drojdia si sa respecti ordinea ingredientelor.
    Stii ce am mincat In seara asta ? Zacusca proaspat facuta, azi – de mama ce-i drept. Am in concelator ardei, gososari si vinete si cind am pofta scot cite o portie din fiecare, adaug ceapa, morcovi si suc de rosii si iese o minunatie. Din cauza asta n-am renuntat la congelatorul Arctic, care are deja vreo 25 de ani.
    Si ca sa revin la subiect, daca vreodata te vei hotari sa-ti cumperi o masina de paine, iti recomand Alaska (sper sa nu fie vreo problema ca am scris marca – daca da, sterge te rog). E in jur de 140-170 de lei si merita toti banii. Intr-adevar cele mai scumpe sint mai sofisticate, dar iti garantez ca poti face acelasi lucru si cu una mai ieftina, doar poate ca nu poti coace cornuri de exemplu. Dar pentru asta ai cuptorul aragazului, nu ?

    1. adihadean Author says:

      Suzi, mulțam pentru pont:)

  20. Ady stiu ca esti foarte ocupat mereu pe drumuri dar te rog please sa-ti faci un pic de timp pentru o Clujeanca de-a ta care citeste si face cu multa pasiune retetetele tale divine.Cand eram copil bunica mea facea retesa de Transilvania cel putin asa o numea ea .Am incercat sa o fac din amintiri cu apa sare faina alba si ulei dar as dori sa-mi dai tu reteta originala ca mi-e tare dor de acea placinta mica dar tare buna.Iti multumesc tare mult si tine-o tot asa cu minunatele si savuroasele tale retete ,pe care numai cand le citesc imi incanta papilele gustative si parca le simt mirosul si aroma .

    1. adihadean Author says:

      camelia, din păcate n-am rețeta. dacă ajung la ea, o pun pe blog:)

  21. Pare o intrebare usor obtuza, dar cand te referi la o „ceasca”, cati ml are acea ceasca? Intreb, deoarece sunt inca in faza de „rookie” in ale gatitului. Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      120-130 ml

  22. Multumesc

  23. Petronela says:

    Reteta este minunata, trebuie sa o incerc. Eu am o problema cu painea din faina integrala si adaus de tarata de grau si tarata de ovaz.
    Imi creste frumos, cand se odihneste, dar dupa ce o bag la cuptor scade si se lasa…nu stiu unde gresesc.
    Am pus mai multa drojdie…dar ma deranjeaza gustul drojdiei de la final…deci nu asta e solutia.
    Daca aveti vreun sfat e bine venit.
    Multumesc pentru retete si idei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close