Cum să faci tandoori chicken acasă

787

Tandoori chicken sau pui la tandoor, cum ar veni. Adică la cuptor. Sigur, un cuptor special, pe care nu-l putem avea acasă (nici măcar indienii ori pakistanezii n-au toți acasă un tandoor). Mâncarea asta e bine vândută în restaurantele indiene din toată lumea. Știți de ce? Pentru că-i foarte bună. Nu-i greu de făcut (prânzul de Duminică stă mărturie), e gustoasă și poartă cu ea aromele subcontinentului indian. E chiar senzațională, dacă-mi permiteți un moment de entuziasm.

Duminică am avut oaspeți. Am decis să-i ospătez cu mâncare indiană, asta și pentru că nu mai mâncaseră. Am făcut patru feluri de mâncare. Tikka masala de pui, după rețeta asta, însă nu în varianta cu roșii ci în varianta cu smântână.

Am făcut orez sălbatic cu șofran. Simplu. O cană de orez, o cană și jumătate de apă, o pișcătură de sare și câteva firicele de șofran. Toate într-o oală, sub capac, pe foc mic. În momentul în care s-a absorbit toată apa, orezul a fost gata. L-am amestecat apoi cu frunze de pătrunjel și cubulețe mici de ardei iute.

Pentru a domoli asprimea (am folosit curry și ardei iute), am făcut un sos din smântână în care am pus cardamom măcinat și mentă. Și câteva rondele de castravete.

Acum despre puiul tandoori. Am folosit pulpe superioare, pe care le-am crestat până la os. Din cinci linguri de iaurt gros, o linguriță de curcuma, o linguriță de usturoi ras, una de ghimbir ras, una de curry, una de garam masala, una de cumin, o lingură de ulei (eu am folosit de porumb,poate fi orice fel de ulei), o linguriță de sare și una de piper proaspăt măcinat, am făcut o marinadă în care am lăsat puiul peste noapte. Trei-patru ore sunt de ajuns, dar dacă-l puteți lăsa pesrte noapte, e mai bine. În ceea ce privește mirodeniile de mai sus, se găsesc în magazinele cu produse naturiste, în unele supermarketuri ori pe internet. Dar, să revin. Am rumenit puiul pe toate părțile, în puțin unt, l-am pus apoi pe o tavă și l-am pus în cuptorul încins. L-am ținut la 190-200 de grade Celsius, o jumătate de oră.

Culoarea puiului tandoori din restaurante e roșie, pentru că ei folosesc un colorant alimentar roșu, pe care eu nu l-am folosit, în primul rând pentru că nu am reușit să-l identific. Gustul puiului meu însă, a fost cel pe care-l doream.

Era să uit: am mai avut la prânz și un curry de linte și fasole albă, pe care l-am făcut după rețeta asta.

Să fiți sănătoși și să aveți un pic de curaj în bucătărie:).

Join the Conversation

  1. „Să fiți sănătoși și să aveți un pic de curaj în bucătărie:).”
    Eheeiii! deja ai inceput sa ne provoci! :))

  2. Rucxandra says:

    Arata fabulos! Voi incerca reteta! Un magazin online unde sa gasesc toate condimentele imi poti recomanda? Numai bine!

  3. Cred ca acel condiment rosu despre care vorbesti este Tandoori Masala. Eu l-am gasit gasit in magazine naturiste (in Targu Mures, in Cluj nu am cautat) si l-am folosit la gratare, in lipsa cuptorului tandoori. Sigur gasesti si in Cluj sau daca nu pe net, aici http://mirodenii.ro/product_info.php?products_id=442 . Foarte buna mancarea indiana! Minunata!

  4. adihadean Author says:

    Mihaela, nu-i:). E doar un colorant, nu un condiment.

  5. :) se simte mirosul pana la noi in Franta, voi incerca si eu aceasta reteta mai ramane doar sa gasesc ingredientele

    1. adihadean Author says:

      în Franța n-ar trebui să fie prea greu:)

  6. really? dar de ce ar folosi un colorant? numai pt imaginea artistica?;-)

  7. adihadean Author says:

    da. l apopoarele asiatice, culorile-s foarte importante, lucru care se răsfrânge și asupra mâncării. cel mai probabil eu un colorant natural.

  8. Extraordinar de bine arata toate! Am in plan si eu un tandoori chicken de ceva vreme, e mai greu cu pusul in practica…am primit de la un prieten din Insulele Mauritius amestec special pe tandoori asa ca lucrurile vor fi mai simple :P

  9. http://www.asianhomegourmet-online.ro/retete-indiene-indian-tandoori-tikka-359.html asta e bun pentru reteta? foarte dragut site-ul oricum, multe mixuri de condimente din bucatariile asiatice!

  10. Am cumparat de pe http://www.asianhomegourmet-online.ro . Au si reteta si tot pe spate. Defapt sunt mixuri de condimente special concepute pt retete asiatice.

    Nu pot sa spun decat ca cele indiene si cele vietnameze m-au dat pe spate. :)

    Excelente!

  11. Banuiesc ca a fost optiunea ta sa marinezi cu ulei si condimente, dar iti sugerez sa incerci data viitoare numai cu iaurt si condimente, devine f ff fraged. Am stat 3 luni in New Delhi si am devenit dependenta de bucataria lor din nord, de mancarea cu sosuri de smantana si de gratare… Cea din sud era mai dulce si continea cocos (datorita climei). Colorantul alimentar este natural, nu artificial- poate cauti inlocuitor local.

  12. Uite-aici rosu si alte alea pentru restaurante:
    http://www.vinayakcorporation.com/natural_foodcolor.htm

    Natural food color cit cuprinde.

  13. Arată excelent!

    Cât despre culoarea roșie, în zilele noastre se folosește colorant alimentar roșu.

    O variantă fără coloranți artificiali presupune folosirea unei combinații de turmeric (găsești la Casa Bio parcă) și boia de ardei de calitate. O paprikă de un roșu ireal și aromă grozavă se găsește la o tarabă în Piața Mihai Viteazu, de casă, făcută în Arad, cu ardei din Szeged.

    Atenție mare.. dacă te-ai pătat cu turmeric, poți să spui adio hainei respective… :-)

  14. Imi place cand esti mai imperativ in solicitarea sa avem curaj! Daca unii dintre noi suntem mai „molateci” in a preciza acest lucru, venind de la tine sper ca mai multa lume va lua in seama perceptul caruia gastronomia nu are nici un farmec fara curaj si imaginatie. Arata grozav si voi face si eu, numai ca sosul nu va fi cu smantana ci cu iaurt. Deci, de la mine 10+++!

  15. adihadean Author says:

    Corina, nu mai aștepta:)
    Ina, ar trebui să fie ok:)
    Dinu, sunt ok. Am o problemă cu prețul, care mi se pare un pic mare, dar să zicem că în comparație cu mixurile de supermarket, acestea-s făcute omenește.
    Apropo de rețeta autentică de pho bo, în Vietnam circulă câteva zeci de versiuni diferite, autentice toate:). Poate n-ar trebui să ne entuziasmăm atât de tare din cauza cuvântului „autentic” :)
    Nicoleta, eu l-am văzut pe nenea indianu’ că pune și o lingură de ulei pe lângă iaurt, deci cred că și aici depinde de indianul fiecăruia:)
    Linda, sper că ești doar ironică și nu-mi recomanzi pe bune o listă de E-uri:)
    Emil, o țără de turmeric (curcuma) am pus și eu, n-am vrut să exagerez cu nicio aromă, nu știam cât de pregătiți sunt musafirii mei :)

  16. adihadean Author says:

    Elena, iaurtul a fost prima mea opțiune dar l-am folosit pe tot la marinare:). Mulțumesc.

  17. Am făcut de cîteva ori pui Tandoori, dar cu amestecul de condimente luat de-a gata (cred că din Londra), doar l-am amestecat cu iaurt. Foaaarte bun. În general, îmi place mîncarea indiană, dar prefer s-o mănînc la restaurant.

  18. adihadean Author says:

    lucia, eu prefer s-o mănânc și gata:) (e adevărat, în restaurantele indiene parcă-i mai de acasă de la ei, cumva).

  19. Colorantul rosu este boia dulce!
    Ai dreptate India este magica iar mancarurile delicioase!Am fost de spte ori in India si cu proxima ocazie,adica dupa criza as vrea sa plec din nou!
    Maine fac si eu tandoori!

    1. adihadean Author says:

      nu-i boia dulce. în unele rețete e prezentă și ea, dar pe lângă ea, am văzut și o chestie pe care o numesc doar „colorant roșu”:). sigur, boiaua se poate folosi pe post de colorant însă nu dă o culoare atât de intensă.

  20. Tudorbuda says:

    Mare pischer esti, Hadene, cum le stii tu pe toate :)

  21. adihadean Author says:

    nu pe toate, da’ una-alta mai știu:)

  22. Colorantul alimentar se poate cumpara de la supermarket, insa nu in Romania (cel putin eu nu l-am vazut niciodata). Pentru a da culoarea rosie folosesc boia dulce, pasta de tomate, turmeric, ginger ras etc – the usual si marinez carnea intr-o punga ermetica pe care o pun la frigider toata noaptea sau o zi intreaga.

  23. Hey,

    azi incerc sa fac si eu pui tandoori. Am fost la supermarket sa caut garam masala si spre uimirea mea am gasit tandoori masala, cu colorantul rosu de care vorbesti. Ce-i drept, la un supermarket la Chisinau, nu in Ro (la noi parca-i mai mare diversitatea de condimente din Asia decit in magazinele din Romania din cite am vazut :P). Cind vin in Ro, poti sa-ti trimit prin posta un pachet de tandoori masala sa-l incerci.

    Toate bune,
    D.

    1. adihadean Author says:

      doina, succes.) (între timp am găsit și aici, mulțumesc) :)

  24. De unde ai luat sofran?

    1. adihadean Author says:

      ralu, nu mai știu. găsești în magazinele bio, la arabi sau, dacă ai în zonă, la indieni.

  25. cumin=chimion (a nu se confunda cu chimenul), curcuma=turmeric, pentru cine nu stie..

  26. Cat a fost sora-mea in india, m-am desfatat cu toate nebunelile: sofran, turmeric, chimion, masala de toate neamurile, dar curry nu am degustat decat vindaloo curry, si sincer, m-am indragostit de el. Adi, poate zilele astea ai sa postezi ceva legat de curry-ul simplu, cel cu paste de orez, carne de porc/vita, cartof si ou fiert..

  27. Nu e bun link-ul catre Tikka masala de pui :(

  28. colorantul rosu ar putea fi pudra de hihibiscus oare?

  29. tikka masala de pui, după ce rețeta ai facut-o? caut o reteta buna de cava timp iar linkul de aici ma trimite pe o pagina inexistenta….

  30. Nu reusesc sa deschid reteta „Tikka masala de pui”. Ma ajuti altfel, te rog?
    Multumesc

    1. super!Merci!

  31. cristina says:

    Azi pentru prima data fac tandoori. Pana acum am facut tot felul de mancaruri cu specific indian, de la curry de pui, pana la curry de cartofi cu mazare. Ador bucataria indiana. Eu am gasit condimente aici:http://www.condimente-online.ro/. Si am mai gasit un site cu retete indiene foarte fain:http://bucatarieindiana.wordpress.com/.
    Azi pe langa puiul tandoori am facut si un tiramisu tot dupa reteta ta.

  32. Se pune si putin praf de copt, care face turmericul sa devina rosu aprins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close