Pâinică naan

760

Cred că nu există nimic mai universal în bucătărie decât pâinea. Îmi amintesc şi acum cum obişnuiam să cumpăr pâine de la brutar şi era fierbinte şi pufoasă şi ajungeam acasă doar cu jumătate. În oraşul meu natal era chiar o fabrică de pâine şi în una din excursiile şcolare am avut ocazia să o vizităm.

Prepararea pâinii este o adevărată artă, iar eu sunt departe de a fi un brutar. Dar îmi face foarte multă plăcere să prepar pâinică naan, pe care o servim întotdeauna alături de tikka masala, fie cu chifteluţe, fie cu pui. Este o pâinică foarte pufoasă, perfectă pentru înmuiat în sosul tikka masala.painica-naan

1 linguriţă zahăr, 2 linguriţe/5 gr drojdie uscată (sau 10 gr drojdie activă), 125 ml lapte, 125 ml iaurt (la temperatura camerei), 400 gr făină, 70 gr făină integrală, 1 linguriţă praf de copt, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă seminţe de chimen, 1 linguriţă seminţe de coriandru, ½ linguriță sare, 1 lingură ulei, 50 gr unt, o legătură de coriandru

painica-naan

Zahărul împreună cu drojdia se dizolvă în 125 ml de apă călduţă. Se lasă câteva minute până se activează drojdia şi se formează o spumă. Se adaugă laptele călduţ şi iaurtul şi se amestecă.

Separat, se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea şi condimentele măcinate. Se adaugă amestecul de drojdie, lapte şi iaurt, se amestecă până se omogenizează şi se frământă coca aproximativ  5 minute. Se unge castronul şi coca cu ulei şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul, aproximativ 1 oră. Eu ţin coca în cuptorul uşor preîncălzit.

painica-naan

După dospire, se formează pâinicile pe o suprafaţă pudrată cu făină. Se împarte coca în 6 şi se întind pâinicile cu mâinile. Se încinge tigaia, se unge cu unt şi se rumeneşte fiecare pâinică cam 2-3 minute pe fiecare parte, sub capac. Cum e gata, se presară coriandru tocat pe fiecare pâinică.

Opţional, dacă vreţi o metodă mai rapidă, le puteţi coace în cuptor. 15 minute la 200 de grade. Rezultatul vor fi niște pâinici cu o crustă mai crocantă, dar la fel de pufoase în interior. Când sunt gata, se ung imediat cu unt şi se presară coriandru.

painica-naan

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

alist

Join the Conversation

  1. 125 ml apa, 125 de lapte si 125 iaurt?
    Apa nu apare la ingrediente, e o greseala, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close