La ce vă gândiți când auziți cuvântul ”tocană”? Mie îmi zboară mintea automat la mama, la bunica, la timpul petrecut alături de familie și cei dragi, la râsete chicotinde, la făurit de planuri mărețe. Specifică mai multor culturi, ea este, de cele mai multe ori, un preparat de familie (cu mici secrete transmise din generație în generație) și are atributul creării sentimentului de apartenență la comunitate, atrage oamenii la masă, la o poveste, la depănarea de amintiri și petrecerea timpului împreună. Oferă o stare reconfortantă și transmite, în același timp, sentimentul de ”acasă”. Odată ajunsă pe meleagurile noastre, tocana a îmbrăcat o formă complet diferită, adaptându-se gusturilor și preferințelor culinare ale poporului român. Cu toții o cunoaștem și o îndrăgim, este o vedetă a repertoriului nostru culinar.
Astăzi, m-am gândit să vă propun o variantă inedită de tocană, una cu miresme orientale, în care miriade de gusturi se îmbină într-un echilibru dulce-acrișor desăvârșit. Haideți cu mine la curtea sultanilor să degustați ceva cu totul minunat! Ah, să nu uităm de lipiile pufoase care însoțesc tocana. Le recomand ca garnitură; le pregătiți în timp ce tocana stă domol pe focul ușor clipocind. Sunt bune calde. Dacă nu doriți să mai coaceți lipii, puteți servi tocana și cu orez basmati gătit simplu.
Ingrediente pentru tocană de vită cu fructe uscate (8 porții):
- 1 kg carne vită
- 2 cepe mari tăiate julienne
- 4 căței usturoi
- 100 ml ulei de măsline
- 50 gr unt 82%
- 1 lingură miere
- 2 linguri pastă de tomate
- 14 bucăți prune uscate
- 14 bucăți caise uscate natural (fără zahăr adăugat)
- 3 linguri stafide aurii
- Mirodenii: 1 baton scorțișoară, 3 boabe cardamom, câteva fire șofran, 4 bucăți cuișoare, sare și piper după gust, 1-2 lingurițe turmeric, 1-2 lingurițe chimion, ½-1 linguriță scorțișoară (după gust, o puteți omite dacă nu vă place sau aveți alergie).
- Opțional: sucul de la ¼ lămâie, fulgi de migdale ușor rumeniți
Sfat: Cum bucătăria este un tărâm infinit al imaginației, personalizarea preparatelor nu este doar o posibilitate, ci și o acțiune încurajată. Așadar, dacă printre ingredientele/ mirodeniile menționate există unele care vă displac, le puteți fie omite, fie înlocui . Rezultatul va fi puțin diferit, dar cu siguranță gustos.
Modul de preparare al tocanei de vită cu fructe uscate:
Am scos carnea de vită din frigider cu 30 de minute înainte de a trece la treabă și am condimentat-o cu toate mirodeniile. Am călit ceapa în uleiul de măsline și untul încinse, am adăugat usturoiul tăiat rondele, apoi bucățile de carne și le-am rumenit pe toate părțile. Am adăugat pasta de tomate, batonul de scorțișoară și apă cât să acopere carnea cu 4 cm, am acoperit vasul cu capac și am lăsat să fiarbă la foc mic timp de 1 oră. Apoi, am adăugat fructele uscate și am mai lăsat să fiarbă la foc mic, acoperit, 90 de minute.
După ce carnea a ajuns la frăgezimea dorită (trebuie să fie foarte moale), am adăugat mierea și sucul de lămâie (eu am folosit, deoarece am dorit și o notă acrișoară). Am mai lăsat la gătit 15-20 de minute, fără capac. Acești timpi variază, desigur, în funcție de tipul de carne pe care o folosiți.
Servire tocană de vită cu fructe uscate
Puteți servi tocana cu fulgi de migdale rumeniți. Dacă nu doriți, nu e nicio problemă.
Ingrediente pentru lipii pufoase
- 300 gr făină pentru pâine
- 230-250 gr lapte călduț (în funcție de umiditatea făinii)
- 5 gr drojdie uscată
- 4 gr sare
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură zahăr
Modul de preparare al lipiilor pufoase:
Am amestecat 230 gr lapte călduț cu zahărul și drojdia. Am pus restul ingredientelor în cuva robotului de bucătărie, am adăugat amestecul de lapte și am dat drumul la mixer, dacă cere făina, mai adăugați 20 gr lapte; am frământat 5 minute. Aluatul rezultat trebuie să fie moale, plăcut la atingere. Am pus aluatul într-un bol adânc, am acoperit cu folie alimentară și am lăsat la dospit timp de 1 oră, într-un loc cald (puteți dospi în cuptorul preîncălzit la 30°C, în această situație, ajunge un timp de dospire de 45 minute).
Am pus o piatră pentru copt pizza pe șina din mijloc a cuptorului și l-am lăsat să ajungă la 250°C. După ce a dospit aluatul, l-am împărțit în 6 bucăți egale (cca 85 gr/ bilă), le-am dat forma unor bile, le-am acoperit cu un șervet de bucătărie și le-am lăsat la odihnit timp de 10 minute. Apoi, pe blatul de bucătărie pudrat cu făină, am întins cu degetele fiecare bilă dând forma unei lipii; am repetat operațiunea cu toate bilele, apoi le-am așezat pe fiecare pe câte o bucată de hârtie de copt.
Vă recomand să nu utilizați făcălețul, pentru a nu distruge toate pungile de aer formate în timpul dospirii. Le-am acoperit cu un șervet și le-am lăsat 15 minute la odihnit. Am copt câte trei bucăți simultan, timp 5-6 minute. Le-am scos într-un coș cu un șervet curat și le-am acoperit cu alt șervet umezit. Puteți coace lipiile și într-o tigaie de fontă/ cu fund dublu, pe aragaz.
Sfat: Dacă doriți lipiile mai rumene, le puteți lăsa 7-8 minute. Eu am copt 3 lipii un timp mai scurt (5-6 minute) și 3 lipii timp de 7-8 minute, pentru a exemplifica diferența cromatică.
Vă invit cu drag să încercați aceste două rețete minunate – de tocană cu miresme orientale și de lipii pufoase – și să le serviți celor dragi, fie că sunt membri de familie sau prieteni. Sunt convinsă că veți primi multe cuvinte de laudă, dar și de recunoștință pentru silința de a pune pe masă un fel principal atât de savuros!
Poftă bună!
Alte rețete de tocană mai găsiți și aici.
Alte rețete cu lipii găsiți aici.
interesanta tocana , nu ma incumet la lipii , mai bine le cumpar