Luna aceasta iubim și ne iubim. Îi iubim pe cei de lângă noi și ne iubim și pe noi înșine, pentru că avem motive multe și bune să facem asta. Și cum dragostea trece prin stomac – și nu degeaba se spune așa – iau expresia asta ad litteram și vă propun un desert: ruladă cu cremă de vanilie și gem de zmeură. Am ales acest desert pentru că îmi era tare dor de o cremă de vanilie, de mirosul inegalabil al păstăilor scăldate în lapte cald, de aroma lor inconfundabilă.
La combinația aceasta am ajuns din dorința de a prepara o ruladă care arată ușor diferit față de rulada clasică, are un aspect elegant și în plus are și un gust jucăuș care invită la o năstrușnicie. Vă invit să descoperim pașii către rulada cu cremă de vanilie și gem de zmeură.
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 3 ouă întregi
- 120 g zahăr
- 25 g făină de grâu și 25 g amidon
- o păstaie de vanilie
- un praf de sare
- 150 g unt moale
Ingrediente pentru blat:
- 3 ouă
- 75 g făină
- un praf de sare
- un plic zahăr vanilat
- 75 g zahăr
- 25 g făină de migdale
- 20 g unt
Extra
- 150 gr. gem de zmeură
Mod de preparare cremă:
Am pus la fiert laptele împreună cu păstaia de vanilie (despicată pe lungime, cu semințele scoase). Într-un castron am spart ouăle, am adăugat zahărul și sarea și am omogenizat cu ajutorul unui mixer. La final am adăugat și agenții de îngroșare. În tot acest timp s-a încălzit și laptele pe care l-am turnat în fir peste compoziția de ou cu zahăr. Am procedat astfel ca să nu expun ouăle la un șoc termic și să se gătească înainte să ajungă în cremă.
Am întors toată compoziția pe foc mic si am amestecat până s-a îngroșat și a ajuns la temperatura de 90°C – până la 95°C . Când crema atinge această temperatură știm sigur că toate bacteriile din ouă au fost distruse iar agenții de îngroșare au fiert. Am obținut aproximativ 750 grame de cremă dar pentru ruladă mi-au fost de ajuns 300 de grame.
Am oprit focul, am pus o folie direct pe suprafața cremei pentru a nu face crustă și am pus-o la frigider până a doua zi cănd urma să combin crema cu untul spumat și astfel să obțin o cremă mousseline.
Mod preparare blat pentru rulada cu cremă de vanilie și gem de zmeură:
Următoarea zi m-am apucat de pandișpan. L-am făcut astfel: am separat ouăle, am pus albușurile într-un bol, iar gălbenușurile în alt bol. Peste albușuri am pus zahărul, praful de sare și zahărul vanilat și le-am bătut.
Cu o spatulă am încorporat și gălbenușurile, pe rând, iar apoi am adăugat făina cernută și făina de migdale, amestecând ușor cu mișcări circulare, de sus în jos. Nu ne dorim să rămână cocoloașe. Am tapetat o tavă cu dimensiuni de 35 x 24 cm cu hârtie de copt, după care am turnat compoziția pentru blat și am întins-o pe toată suprafața tăvii.
Am băgat blatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 15 minute.
După cele 15 minute, am scos blatul de la cuptor și l-am rulat ca în imaginea de mai jos, pentru a-i da formă.
Asamblare ruladă cu cremă de vanilie și gem de zmeură:
Pentru asamblare am procedat astfel: am derulat blatul, peste care am întins gemul de zmeură. L-am băgat în congelator pentru 15 minute, fix cât să spăl recipientele. Dacă tot muncim, să muncim cu spor și cu folos!
Am scos blatul de la congelator, am întins și crema de vanilie peste stratul de gem, apoi am pus totul din nou la congelator.
După alte 15 minute am scos blatul, i-am îndreptat marginile și am rămas cu 20 cm lățime pe care i-am împărțit la 4. Apoi am decupat 5 fâșii egale pe care am început să le rulez.
Am continuat să adaug fâșii in formă de spirală, una în continuarea celeilalte, până am ajuns la final. Decorul a fost unul minimalist, făcut din puțină cremă si zmeură proaspătă. Adevărul e că nu necesită un decor complicat, pentru că va lua ochii invitaților, cu siguranță.
În speranță că v-a plăcut rețeta propusă de mine și că v-am convins să o pregătiți, vă las să vă bucurați de fotografii și să pregătiți lista de cumpărături.
Pe data viitoare,
Ionela
Alte rețete de dulciuri găsiți aici.
Super!Multumesc pentru reteta!