Ouă românești scufundate-n sos de rucola cu wasabi

367

Am asistat la lungi și interminabile discuții pe marginea autenticitații rețetei de ouă românești sau ouă poșate. Care au fost primii românii sau francezii sau poate englezii căci se pare că termenul de poșat a fost adoptat în literatura de specialitate pe filieră englezească de la poached și nu din franceză – pochés.  În forma lor simplă, cu sos olandez sau maioneză găsim informații în cărțile de rețete românești aparținând secolului XX. Așa aflăm că ouăle românești se găteau și de către bunici sub denumirea de ouă de mireasă datorită frumuseții lor albe și delicate. De unde și până unde autohtonizarea acestei rețete nu vă pot spune, așa că dezbaterile rămân deschise.  Și pentru că este luna în care sărbătorim Dragobetele, ne delectăm astăzi cu o rețetă simplă dar delicată din punct de vedere tehnic, modestă și luxuriantă în același timp, gata să hrănească cele mai pretențioase gusturi.

Ingrediente necesare pentru două persoane:

  • 2 ouă proaspete
  • 1 litru apă
  • 10 ml oțet

Pentru biscuitele cu parmezan:

  • 30 grame parmezan
  • 60 grame făină
  • 50 grame unt
  • sare

Pentru sosul de rucola:

  • 75 grame rucola
  • 100 ml lapte
  • 200 ml smântână
  • 5 grame wasabi 
  • sare, piper

Pentru tartarul de roșii:

  • 100 grame roșii proaspete
  • 50 de grame roșii uscate

Pasul 1

Biscuitele de parmezan are întâietate căci necesită o pregătire mai minuțioasă și ne lasă răgaz timp de 20 de minute cât petrece la cuptor să ne ocupăm de celălalte etape. Așadar am dat parmezanul pe răzătoare și l-am pus într-un castron alături de făină și unt:

Le-am amestecat cu mâinile până când am obținut o pastă omogenă. Etapa următoare a fost să pun aluatul între două foi de copt și să îl întind până când măsoară sub un cm grosime:

Apoi am tăiat cu ajutorul unui cuțit biscuiții. Pentru paharul pe care l-am folosit pentru a servi acest preparat, am avut nevoie de biscuiți de 12 cm lungime si 3 cm lățime.  Totul precis, totul calculat! 20 de minute în cuptorul setat la 150 de grade este următorul scenariu. De menționat faptul că din această cantitate vă ies suficienți biscuiți încât să îi savurați la un pahar de bere mai târziu:

Pasul 2

Într-un blender am turnat smântâna și laptele. Am adăugat rucola, sare și wasabi sau dacă nu aveți wasabi puteți să înlocuiți cu muștar, caz în care puteți să dublați cantitatea. Am mixat la viteză maximă până când am obținut o cremă omogenă:

Pasul 3

Am tocat mărunt roșiile proaspete și cele uscate, îndepărtând semințele. Le-am condimentat cu sare și piper:

Pasul 4

Într-o crăticioară am pus la fiert apa și oțetul. Rolul oțetului este de a ajuta albușul să se coaguleze mai repede. Când apa a atins punctul de fierbere, am dat focul la minim și am adăugat pe rând ouăle descotorosite de coajă.  Trebuie să menționez că mai întai am spart ouăle intr-o ceșcuță, iar mai apoi le-am turnat încet în apă. De asemenea este important ca apa să nu mai clocotească în momentul în care adăugați ouăle pentru că ne dorim ca acestea să rămână intacte și să nu se rupă. În 4 minute o să aveți un ou gătit perfect, cu un gălbenuș cremos. Am scos ouăle cu o spumieră și le-am așezat pe hârtie absorbantă:

Dacă vă întrebați cum puteți obține ouă poșate perfect rotunde, atunci vă dau o soluție eficientă și la îndemâna oricui: ungeți o folie alimentară de plastic cu puțin ulei, puteți chiar să presărați niște sare, piper și ceva verdețuri. Folia o puteți presa într-un bol de supă pentru a lua forma acestuia, turnați oul curd în ea, strângeți și legați la gură pentru a obține o punguță. Procesul de fierbere este același.

Pasul 5

Pentru impresie artistică am hotărât să savurez acest preparat dintr-un pahar. Cel de martini s-ar fi pretat cel mai bine, dar în lipsă, a mers și unul de vin. Am început a clădi în pahar toate ingredientele: primul a fost tartarul de roșii, apoi oul, sosul de rucola, iar biscuitele decorat cu câteva  felii de roșii și frunzulițe de rucola și-a  găsit și el locul:

Doamne ajută cui sărută și cinstește cui iubește!

Cu drag,

Ioana

 

Join the Conversation

  1. Wow, cât arată de bine!

  2. ce reteta interesanta, merita incercata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close