Ai gătit vreodată piept de rață acasă? Dacă da, probabil știi că poate fi o provocare, mai ales atunci când alegi metode de preparare ceva mai neconvenționale.
Provocarea de astăzi? Un piept de rață afumat în cuptor care promite că vei reveni și pentru a doua porție. Cel puțin. Te întrebi, oare, care a fost adevărata provocare? Poate atingerea gustului desăvârșit sau a frăgezimii inedite, poate riscul de a fi nevoit să inițiez un apel rapid către pompieri.
Am ieșit, într-un final, învingător, nevătămat și cu un preparat de zile mari. Bine-nțeles, odată afumată rața, n-am lăsat-o de una singură. I-am adus ca și companion o ruladă de morcovi și păstârnac. Știi și tu, acea pereche inedită sau love at first sight, cum s-ar numi în romantismul american.
Crezi că lipsește ceva? Așa este. Închei preparatul cu un minunat sos de portocale.
Atât. Voilà!
Ingrediente pentru piept de rață afumat
- Piept de rață 200g
- Morcov 100g
- Păstârnac 100g
- Unt 50g
- Oțet 20ml
- Zahăr 10g
- Două portocale
- Alge nori
- Așchii uscate de măr
- Sare și piper
Alt echipament necesar:
- Grătar de unică folosință
Pregătirea ruladei
Pentru ca rulada să arate mai elegant, am ales cei mai subțirei morcovi și păstârnaci din coș, i-am curățat, asezonat cu sare și piper, apoi i-am aruncat în cuptor pentru aproximativ 25 minute la 180 de grade. Când au obținut frăgezimea dorită am înfășurat fiecare bucată într-o foaie de nori, ca mai apoi să le pun pe toate la un loc folosind o foaie mai mare de nori.
Odată pregătită rulada, am împachetat-o în folie de prospețime și am așezat-o în frigider.
Gătirea pieptului de rață
Pieptul de rață afumat în cuptor cere puțină creativitate. Primul pas a fost să crestez pielea, ca aceasta să nu se strângă la gătire. Am asezonat cu sare, apoi am rumenit bine pieptul pe ambele părți în tigaie. Pentru afumare, eu am optat pentru un grătar din acelea din aluminiu, de unică folosință. Din el am scos cărbunii și i-am înlocuit cu așchii uscate din lemn de măr.
Am așezat pieptul de rață pe grătar, am sigilat bine cu folie de aluminiu și l-am băgat în cuptor la 200 de grade pentru jumătate de ora.
Atât cu carnea, să trecem la sos.
Pregătirea sosului de portocale
Cea mai ușoară parte a acestei rețete, dar fără de care nimic nu are sens. În tigaia în care s-a rumenit rața, am aruncat untul, sucul de la două portocale, câteva felii din același fruct și zahărul. După ce sosul a scăzut și a ajuns la textura dorită, am adăugat oțetul pentru a-i intensifica aroma.
Plating
Cu multă grijă, am feliat rulada și pieptul de rață. Întâi am așezat trei felii de ruladă una lângă alta, apoi am sprijinit de acestea feliile de rață, iar la final le-am înconjurat cu sosul de portocale.
Capodopera mea e gata! Puteți oricând să folosiți această rețetă pentru a-i impresiona chiar și pe cei mai pretențioși prieteni, la mine a funcționat.
Ținem aproape,
Alte idei de rețete cu carne de rață găsiți și aici.