Sfantul ciolan si alte relicve

124

I-am promis Chinezului detalii picante despre o operatiune pe care am executat-o ieri. E vorba despre o noua aventura in cautarea ciolanului perfect, Graal-ul porco-gastronomic, bucatica filosofala cautata de veacuri, adulata de unii, hulita de altii. Va spun repede, pana nu se raceste: ieri am ales varianta aceea care implica utilizarea unei oale sub presiune.

Am asezat in ea ciolanul, cu religiozitate aproape. Apa se sfinteste abia dupa contactul cu sfanta ramasita a porcului, linga care am pus doi morovi barosani, trei radacini de patrunjel parfumat, o jumatate de telina, doua cepe crestate putin si o maciulie de usturoi pe care l-am plesnit ca in joaca, sa se defaca doar putin, sa-i vezi pulpa dar sa nu-i cada €œfustele (lucru la fel de incitant pentru papila gustativa pe cat e privitul la piciorul delicat dar ferm al unei dansatoare de tango ce se insinueaza prin despicatura rochiei). Am vazut apoi foarte clar ce am de facut mai departe: sa adaug in oala doua frunze de dafin, cateva bobe de piper si enibahar, trei cuisoare si o lingura de seminte de chimion pe care le-am incalzit nitel intr-o tigaie, cu putin ulei de masline (divina aroma, jur pe rosu). Am fixat capacul oalei. Cateva fluieraturi de oala mai tarziu (adica dupa aproape doua ore) aveam in fata o minuantie de culoarea lemnului de nuc uscat, aburinda, mirosind a reusita, de buna seama. Soriciul explodase din loc in loc si lasa sa se vada carnea moale, desprinsa de pe os, cartilagiile s-au topit intr-o pasta lipicioasa numai buna de uns pe paine iar legumele s-au dizolvat transferand ciolanului toata savoarea lor. 

Join the Conversation

  1. bravo baiatule, alearga, alearga , alearga ca cica dupa inot e cel bun sport asta pe care-l practici tu, si iti pune si toti muschii in functiune… tulai doamne "naspeta poza " asta din finalul articolului, dar ce sa zic, nu te enerva prea tare la reactiile semenilor ca maine , poimaine ne trezim pe site cu niscai extraterestri care ne -or inghiti daca zicem ceva rau de gazda… !!!

  2. adi hadean says:

    Poza e ok…
    Miss-ele au parca o mica problema.In fine, poza e un semnal de alarma, la fel cum e si pasajul la care face referire(trimitere, ma rog). Cine vrea sa inteleaga…

  3. da, e foarte dragutz ceea ce ai scris dar vezi tu ca si chestia asta cu imaginea conteaza …de foarte multe ori chiar prea mul t si s-ar putea sa aiba lumea cosmaruri daca vede asa ceva , mai ales in prag de sarbatoare pt prea scumpa DOAMNA…ca maine e ziua muierii nu??? trebuia sa pui si tu niste masculi dezbracati, ce dracu , maica???

  4. adi hadean says:

    Poate maine, poate maine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close