Lipiile de casă se pregătesc foarte ușor și sunt delicioase cu tot felul de umpluturi. În aluat am strecurat puțină verdeață proaspătă (busuioc și mărar) pentru a oferi o aromă ușor exotică. Umplutura cu ciuperci, brânză cheddar și un strop de nucșoară este clar o alegere inspirată. Simple sau cu diverse umpluturi și topping-uri, lipiile sunt o alternativă gustoasă și sănătoasă pentru pâine.
Ingrediente pentru umplutură
- 125 g de ciuperci proaspete
- 1 cățel de usturoi
- 100 g de brânză cheddar
- 75 g de smântână (15% grăsime)
- mărar proaspăt
- 1 lingură de ulei de măsline
- nucșoară
- sare
- piper
Mod de preparare
Mai întâi am pregătit umplutura. Am tăiat ciupercile și usturoiul în bucăți mici, am tocat mărarul și am ras brânza cheddar pe răzătoarea mică. Într-o tigaie am pus o lingură de ulei de măsline și am călit ciupercile cu usturoiul, amestecând continuu. Am lăsat ciupercile pe foc aproximativ 10 minute, până când s-au înmuiat și a scăzut complet lichidul. Am luat tigaia de pe foc și am lăsat ciupercile să se răcească puțin. Am adăugat verdeața, brânza cheddar și smântâna și am condimentat cu sare, piper și nucșoară. Această umplutură este suficientă pentru patru lipii.
Ingrediente pentru lipii (4 bucăți):
- 200 g de făină tip 650
- sare
- busuioc proaspăt
- mărar proaspăt
- 200 ml de apă caldă
- ulei de măsline
- 30 g de smântână (pentru uns)
Preparare lipii
Am tocat mărarul și busuiocul. Într-un castron am pus făina și am adăugat un praf de sare. Am turnat apă căldă, puțin câte puțin, și am frământat până am obținut un aluat consistent care se lua cu usurință de pe mâini. Dacă este nevoie, mai puteți adăuga făină sau apă, în funcție de cât cere aluatul.
Am împărțit aluatul în patru părți egale. Pe o planșetă presarată cu făină, am pus o bucată de aluat și am întins cu sucitorul o foaie rotundă. Am presărat o pătrime din cantitatea de verdeață și am împăturit foaia în trei. Am întins din nou cu sucitorul o foaie rotundă cu diametrul de aproximativ 25 cm. Este foarte important ca foaia să fie foarte subțire. Cu ajutorul unei pensule, am uns foaia cu ulei de măsline pe ambele părți.
Am prăjit foaia fără ulei, la foc mediu, într-o tigaie de teflon pentru aproximativ 2-3 minute. Am repetat operațiunea cu celelalte 3 bucăți de aluat.
Am împărțit umplutura de ciuperci și brânză în patru părți egale. Am umplut fiecare lipie cu această compoziție și le-am rulat cu grijă. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, am așezat lipiile umplute și le-am băgat la cuptor la 180˚C pentru 15 minute. După aceea, am scos lipiile, le-am uns cu smântână pe deasupra și le-am mai lăsat la cuptor încă 10 minute până s-au rumenit frumos.
Am presărat piper proaspăt măcinat, am ras puțină brânză cheddar pe deasupra și le-am servit calde.
Poftă bună!
Buna! Cuptorul este preincins?