Supă (cremă) de ciuperci

1.2K

Am făcut o cremă de ciuperci (specific mereu că-i vorba despre o supă pentru că în limba română „cremă” înseamnă de obicei altceva) acum câteva zile. Vreau să v-o arăt și vouă pentru că mi-a plăcut, pentru că e gustoasă și hrănitoare și pentru că e ușor de făcut.

Pentru șase porții aveți nevoie de o țelină medie (150 de grame), o rădăcină de pătrunjel, un cartof (100 de grame), o ceapă albă, mică și 300 de grame de ciuperci champignon. Un pic de cimbru, puțină sare, o ceașcă de smântână dulce.

Pentru crutoane puteți folosi felii de baghetă coapte sau prăjite, unse cu ulei de măsline, frecate cu usturoi, presărate cu pătrunjel tocat și cimbru uscat.

Puneți toate ingredientele, mai puțin ciupercile (proaspete, vă rog frumos) la fiert în doi litri și jumătate de apă cu puțină sare. Când au fiert puneți ciupercile curățate (adică să nu aibă pământ pe ele) și fără picior (care-i mai fibros) în oală. Lăsați-le să fiarbă împreună cu restul. Zece minute. Nu curățați coaja ciupercilor, pierdeți vreme și gust. După ce au fiert și ciupercile, mixați supa cu un blender și adăugați smântâna dulce.

Atât. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. E supa mea preferata dintre toate supele de genul asta.
    Cea mai buna de pana acum am mancat-o la un restaurant din Chisinau cu ceva ani in urma, unde serveau supa asta in coaja de paine si cu un pic de miez de nuca macinat. Sunt ferm convinsa ca si cea facuta de tine e yammmyyy. Buna ideea cu cimbru; eu nu am indraznit sa pun in supa.
    Promit solemn ca cu prima ocazie cand voi ajunge in tara, imi fac drum pe la Cluj sa degust ceva bun made by you! :)
    Toate cele bune si o zi excelenta! :)

  2. Chiar cautam o reteta buna de supa cu ciuperci :)

  3. Mi-e pofta! Dar vreau sa te intreb: se poate face fara smantana, de post?

    1. Poti folosi smantana de gatit „gran cucina” este vegetala! Eu o folosesc si la piure in loc de laptesi completez cu putina apa este fenomenala :D

  4. Buna Adi
    Vreau de ceva timp sa ma abonez la newsletterul tau si nu reusesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      nu-mi dau seama de ce.

  5. Felicia Chirila says:

    FELICITARI PENTRU RETETA SI MODUL DE PREZENTARE,supa de ciuperci este preferata mea

  6. E printre supele creme preferate. Ce-i drept o fac altfel, dar sunt convinsa ca-i minunata si asa!

  7. yummy, combinatia cu telina mi se pare extraordinara … am tot ce imi trebuie asa ca maine o fac negresit !!!
    Merci Adi pentru inspiratie !!!

  8. Puteti sa-mi spuneti, va rog, cate portii ies din ingredientele de mai sus?

    1. mihaelamarinescu says:

      scrie sus 6 portii

  9. Groaznic de bunăăă!

  10. Cit de tare este acest blog!! L-am descoperit abia ieri..si ma minuneaza orice recetaaa!!! Saliveez deja:)) Esti foarte tare!

  11. Asa o fac si eu,minus smantana si cimbrul,plus putin chimen si praf de usturoi,cateva felii de ciuperci mici pt.aspect.O sa incerc si cu cimbru.

  12. Alexandra says:

    Ador retetele tale. Le faci atat de naturale.Minunate!!

  13. Ieri am incercat si eu aceasta supa si a iesit delicioasa. Multumesc mult pentru reteta, este favorita mea!

  14. Am facut-o in seara asta, e super delicioasa! A devenit deja una dintre retetele favorite. O sa repet experienta curand! Multumesc!

  15. claudia says:

    Este cea mai buna reteta pentru acest gen de supa.Gustul este extraordinar, foarte usor de facut, a fost foarte apreciata de catre toata lumea,inclusiv pretentiosii,cei mici.
    Toate retetele tale care au fost incercate au avut succes.
    Felicitari pentru munca ta!

  16. Este foarte buna, multumim pentru toate retetele

  17. Bună

    Poate fi înlocuită smântână cu altceva,pentru a fi de post?

    mulțumesc pentru toate rețetele și sfaturile tale.

    Cristi

    1. Adi Hădean Author says:

      cartof e suficient

  18. Eu am ps deasupra si 2 linguri de cașcaval ras. Încercați!
    Felicitări si multumiri pentru ca împărtășești cu noi plăcerea de a găti, cu dragoste si plăcere ! 😄

  19. Multumesc pentru acesta reteta! ultima data am mincat crema de ciuperci la Capsa in Bucuresti acum 30 de ani….

  20. Este buna ,dar parerea mea este ca e prea multa apa.Indicat ar fi 1 litru ,max 1,5 litrii de apa sau supa de pui.

    1. exact! Am incercat cu 2 litri de apa doar, si sincer nu avea nici un gust. Din pacate, cred ca e gresita reteta;(. si imi aduc aminte ca am mai incercat reteta asta mai demult si tot prea apoasa a iesit si fara gust. Dar am uitat…;))) si pentru ca intre timp am incercat mai multe retete de pe adihadean.ro si toate mi-au iesit am incercat din nou supa crema de ciupercisi iarasi fail.

  21. Am facut supa crema astazi si subscriu la cele scrise de Mihai, si mie mi s-a parut prea multa apa, am scos cam jumatate din apa inainte sa transform totul in crema. In consecinta, am pus doar jumatate din cantitatea de smantana.
    Cu aceste modificari a iesit excelenta!

  22. Am facut supa aceasta azi si a iesit foarte buna. Pentru ca am vrut-o si mai crema am pus deoparte (in congelator pentru alte supe) cateva polonice din zeama finala inainte de mixare. Multumim pentru reteta.

  23. Excelenta reteta, am facut-o ieri. Am adaugat jumatate de dovlecel si am micsorat cantitatea de apa. Au mancat amandoi copiii, inclusiv cel mofturos :). Felicitari si multumim!

  24. Zaharia Milena says:

    buna ,pot sa fac aceeasi reteta cu hribi ?

  25. Zaharia Milena says:

    aceasi

  26. Excelenta ideea cu cimbrul!!!!! Am incercat-o astazi, recunosc, cu frica, dar a iesit exceptional. Sef, ai mai castigat un admirator. Chapeau bas!

  27. Am facut si eu aceasta supa crema, exact dupa reteta, mie nu mi se pare nimic gustos, chiar sunt dezamagit .E nasoala rau.

    1. Supele-crema nu sunt pentru toata lumea :) Unii le adora, altii… adora altceva!… Eu le iubesc si abia astept sa pun in practica aceasta reteta deosebita!

  28. Alina Chirica says:

    Neata ,
    Ieri am facut aceasta supa crema dar in varianta de post fara smantana si a fost foarte buna . Am mai lasat-o sa scada dupa ce am dat-o prin blender . Multumesc

  29. cosma virgil says:

    Am făcut-o. Bună, dar, după gustul meu, prea multă țelină. A ieșit gust predominant de țelină. Cred că se poate renunța lejer și la cartof, încheagă prea mult compoziția.
    PS Am folosit champignon brune de Zalău, dar nu cred că e vina ciupercilor. În fine, am mâncat-o toată :). Mulțumim.

  30. Am facut acum supa de ciuperci prezentata de chef Hadean. A iesit sen-za-ti-o-na-la!!
    La urma am prajit cateva feliute de ciuperci in ulei de masline si unt, dupa care am picurat, la servire si doua-trei picaturi de ulei de trufe. O minune!

  31. Nemes Marcela says:

    Cu tot respectul, dar la cantitatea de zarzavat si ciuperci recomandat sa pui 2,5 litri de apa iti iese o apa chioara de toata frumusetea…..asa ca next time o sa pun undeva la 1 litru de apa nici un strop mai mult…

  32. Foarte buna. Imi place mai mult fara smantana. Si da trebuie pusa mai putina apa la fier- cam 1,5 L.

  33. Giuseppe Luca says:

    O voi face azi si sunt sigur ca va iesi extraordinara. Am incredere maxima in Chef Adi Hadean

  34. Deac Andreia says:

    Cimbru se pune si in supa sau doar la crutoane?

  35. Foarte buna supa, am redus si eu cantitatea dea apa si am inlocuit cartoful cu padtarnac si a iesit o nebunie. Felicitari Adi pt. tot ceea ce faci. Tine-o tot asa!

  36. Ah, ce bunătate!! A făcut-o soțul meu și m-a surprins! Aromele s-au îmbinat atât de bine cu gustul…! În loc de ciuperci champignon a folosit pleurotus brun și n-a pus smântână (să fie de post). A fost savuroasă!!

  37. raluca predescu says:

    Am încercat azi supa si e o apa chioara, chiar nimic deosebit. Cred ca trebuie modificată cantitatea de apa.

    1. Francisca says:

      ” Cred ca ” nu ai tinut cont de reteta ,mai degraba!

  38. Francisca says:

    Aceasta este adevarata crema de ciuperci!

  39. cu tot respectul si eu…dar „toate ingredientele” nu includ si smantana? pe care de fapt ar trebui sa o punem la sfarsit?

  40. Claudia says:

    Foarte gustoasa, dar eu mai adaug și o frunza de leuștean. Este grozava și leușteanul îi da un gust aparte

  41. Salut Adi,
    Vreau sa te întreb:
    Oala se acoperă în timp ce fierbe?
    Și
    Se amesteca după ce se pune sarea?
    Am folosit cantitățile din rețetă ta, doar că a ieșit mai spre zeama decât spre crema. Și mă întrebam dacă am.omis ceva.

    Mulțumesc.

  42. Reteta este super!
    Pentru ca nu avem toti pregatirea si experienta acumulata de Chef Adi Hadean ca sa aproximam din ochi cantitatile si volumele, eu as propune aceeasi reteta cu o alta tehnica de pregatire. Toate legumele se pun la fiert intr-un litru juma de apa si pregatim o supa. Eu pun telina, pastarnac, morcov, patrunjel, ceapa si un catel de usturoi. Separat calesc ceapa (esalota/hașmă) in ceva ulei amestecat cu o lingura de unt. Cand incepe ceapa sa sfârâie adaug si ciupercile apoi „sting” cu putin vin alb. Pt mine unt + hribi + vin = Orgasm culinar.
    Ca sa fiarba ceapa si ciupercile adaug zeama din supa. Cate un pic. Dupa ce au fier, blendui amestecul de ceapa si ciuperci pana obtin o crema. Ei…. de aici fiecare cu gustul lui. Poti sa blendui un pic de telina, un pic de cartof (sau deloc) … sa lungesti crema cu supa (mai groasa sau mai lunga) …dupa gust.
    Supa crema iese delicioasa cu ciuperci hribi (palariile sunt mai gustoase si mai cremoase), ciupercile champignon nu sunt la fel de gustoase/cremosse, astfel adaosul de telina si cartof propus de Chef Hadean e chiar foarte bine venit.
    Simplu de gatit si super gustos. Nu are cum sa iasa naspa cum am citit cateva comentarii pe aici.
    Multumim pentru reteta.

  43. Doar mie mi s-a inegrit apa cand am pus ciupercile? Ce pot face sa nu se mai intample asta?

  44. Exceptionala.
    Am folosit ingredientele lui Chef Hadean, în cantitățile indicate, si am aplicat metoda de preparare de la LaLa. Astfel am îmbogățit puțin gustul ciupercilor, cu untul și vinul, am pus și usturoi la ele în timpul înăbușirii, iar la blenduire am adăugat toate legumele și supă exact cât a fost necesară pt obținerea consistenței dorite (aprox 2l). Nu am mai pus smântână, dar nici nu s-a resimțit nevoia.
    Mulțumesc tuturor!

  45. Salut!
    Am făcut prima dată supa cremă de ciuperci după rețeta ta in 2019, că trebuia să încep să mănânc chestii ușoare și (cât mai) sănătoase (dacă-i musai, cu plăcere). Domnule, a ieșit atât de bună încât vreo două săptămâni a fost în top preferințe culinare, consumată fiind în fiecare zi, ca haplea. Cum s-ar zice, am mâncat până mi s-a luat de supa asta. Apoi, după niște luni, am zis s-o fac din nou, numai că, drăcia naibii, uitasem a cui rețetă o folosisem. Și am încercat rețeta altcuiva. Și am dat chix. Erau alte proporții, mai multe legume și lipsă cimbrul. Domnule, aș putea spune că săpam cu lingura-n castron după gustul ăla minunat pe care-l descoperisem cu luni în urmă. Și am abandonat supa cremă de ciuperci din meniu. Până azi, când am avut revelația și sclipirea de memorie și mi-am amintit a cui era rețeta aia mișteaux de care mă amorezasem acum 4 ani. Ghici ce?! Azi confecționez din nou supa-minune, după reteta ta. Și-ți mulțumesc!

    1. Mulțumim pentru rețeta. Foarte inspirată ideea de adaos de cimbru la supa de ciuperci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close