A venit primăvara si odată cu ea au apărut pe tarabele din piețe și urzicile așa că am fost și am luat și eu câteva pungulițe, pentru a avea un start bun și un început de primăvară verde și bogat. Urzicile se consumă numai primăvara, din martie pâna in mai. În familia mea se mănâncă urzici imediat cum apar. Îmi aduc aminte foarte bine cum bunica mea din partea mamei culegea urzici în fiecare primăvară și le împărțea cu mama mea știind că și ei îi plac mult. Urzicile pentru mine au o semnificație magică. Îi sunt recunoscătoare bunicii mele pentru acest tablou superb din mintea mea, care o ilustrează pe ea venind din vale cu poala plină de urzici fragede. Îi mulțumesc pentru această moștenire, pentru că știu să apreciez roadele pământului și încerc să le valorific. În amintirea și de dragul ei am ales să vin spre voi cu două idei de mâncare cu urzici. Unul este supa cremă de urzici și cel de-al doilea este o cremă tartinabilă cu urzici .
Idei de mâncare cu urzici – Supă cremă de urzici
Ingrediente pentru supa cremă de urzici:
- 200 grame urzici din piață
- ceapă
- căpățână de usturoi
- 2 felii de țelină
- 2 cartofi
- 200 ml smântână de gătit
- 50 grame unt
- Câteva boabe de piper, foi de dafin, sare și piper după gust
- 1 linguriță nucșoară
- 1 linguriță mentă uscată/ câteva frunze de mentă proaspătă
- 1 linguriță chimion
- Mărar
- Zeama de la ½ lămâie
- 1 sau 2 cepe verzi
- 1 ou pentru fiert
Pregătirile pentru supa cremă de urzici:
Am început prin a spăla foarte bine urzicile, trecându-le prin multe ape, am curățat cartofii de coajă și i-am pregătit de tocat, la fel am procedat și cu celelalte legume.
Mod de preparare supă cremă de urzici:
După ce am curățat legumele și le-am spălat, am început prin a toca cartofii cubulețe cât mai mici, pentru a fierbe mai repede, am tocat și feliile de țelină și ceapa și am pus totul într-o cratiță, tot aici am pus și frunzele de dafin și boabele de piper, am turnat apă, aproximativ 1 litru și am pus totul la foc. Peste toate acestea am adăugat o micuță legătură de mărar descoperită în frigider și un praf de sare. Am lasat să fiarbă 25 de minute.
În tot acest timp, am pus untul la topit într-o tigaie, am adăugat usturoiul tocat mărunt, am adăugat și condimentele și le-am dat un minut pentru a se cunoaște mai bine și pentru a lega o prietenie frumoasă și savuroasă.
După ce legăturile s-au format, am adaugat și urzicile și le-am lăsat să scadă, 10 minute a durat operațiunea.
Supă cremă de urzici este aproape gata, cât timp am combin cele două elemente cu smântâta de gătit, am pus să se fiarbă și un ou.
Am folosit un mixer vertical pentru a combina toate ingredientele, am mai adăugat un praf de sare și supa este deliciosă și gata de servit.
Trec acum la următoarea rețetă.
Idei de mâncare cu urzici – Cremă tartinabila de urzici
Ingrediente pentru crema tartinabilă de urzici:
- 100 grame urzici sau o punguță
- 150 grame smântână fermentată
- 150 grame brânză de burduf
- 1 lingura de muștar
- 10 căței de usturoi – sau după gust
- 100 grame brânză halloumi
- 2 ouă pentru prăjit
- baghetă cu semințe sau orice păine preferați;
Pregătiri pentru crema tartinabilă de urzici:
Am început prin a spala bine urzicile, în 4 ape, până nu a mai rămas fir de nisip pe ele. Apoi am pus apa la fier pentru urzici. Când apa a început să fiarbă am adăugat urzicile și le-am lăsat să clocotească vreo 10 minute apoi le-am lăsat la scurs.
Am feliat brânzica – am folosit brânză din lapte de bivoliță și frunze de mentă de la un producător local. Cât timp au stat urzicile la scurs, am pus brânza într-o tigaie tip grill și am lăsat-o aproximativ 1 – 2 minute pe fiecare parte.
Când urzicile au fost gata, am pus toate ingredientele într-un vas, respesctiv: urzici, smântână, muștar, brânză de burduf și usturoi și folosindu-mă de mixerul vertical am omogenizat compoziția.
Cum am servit?
Am tăiat chifla în 4 bucăți, am uns fiecare bucată cu crema tartinabilă de urzici obținută și pe două dintre felii am pus deasupra brânza halloumi iar pe celelalte 2 am pus două ouă ochiuri.
Această cremă tartinabilă de urzici reprezintă baza unui aperitiv primăvăratic delicios. Vă doresc poftă bună, să vă bucurați de aceasta două idei de mâncare cu urzici ca de o zi de primăvară călduroasă și generoasă.
Zile senine,
Ionela
Alte idei de rețete cu verdețuri găsiți aici.
Multumesc pentru inspiratie! Este bine sa incercam retete noi, mai ales pentru cei mici care sunt foarte mofturosi :)
Multumesc pentru retete.