Ciuperci cu persillade şi cartofi pe plită

333

O mȃnă de ciuperci parfumate, cȃteva fire de cimbrişor, şi mi-am potolit un timp dorul de munte. Odată cu starea asta, mi-am satisfăcut şi pofta de cartofi fierbinţi copţi pe plită, garnisiţi cu pătrunjel verde şi usturoi. E un fel de mȃncare pe cȃt de simplu, pe atȃt de delicios, ce se potriveşte, parcă, şi cu vremea de acum. Şi chiar nu trebuie să ai acces la o plită de sobă pe lemne pentru a savura aceste ciuperci cu persillade şi cartofi pe plită. 

Ingredientele pentru mȃncarea de ciuperci

(suficiente pentru 2 porţii)

 • 400-500 g ciuperci de tipuri diferite;
 • 1 ceapă roşie medie;
 • 3 căţei de usturoi;
 • 2 linguri de ulei de măsline;
 • 100 ml supă concentrată de legume;
 • 100 ml smȃntȃnă pentru gătit;
 • 2 crenguţe de cimbrişor proaspăt;
 • sare şi piper negru proaspăt măcinat.
Ingredientele pentru persillade
 • 1 legătură de pătrunjel;
 • 3 căţei de usturoi (proporţia este de 2 căţei la 20 g de pătrunjel);
 • 1 lingură de ulei de măsline;
 • coaja rasă de la o jumătate de lămȃie bio;
 • sare.

La cele două liste, se adaugă 2 cartofi mari, dintr-un soi nefăinos.

Înainte de a începe prepararea mȃncării de ciuperci, am tăiat cartofii curătaţi de coajă şi spălaţi în felii de 1 cm grosime. I-am pus la fiert în apă rece cu sare. Am vrut să rămȃnă fermi, pentru a nu se sfărȃma la copt, aşa că după 10-15 minute i-am luat de pe foc. Am scurs apa şi i-am lăsat la răcit pe şerveţele din hȃrtie absorbantă. 

Prepararea mȃncării de ciuperci

Am avut noroc şi am găsit la magazin ciuperci de cultură drăguţe şi foarte proaspete, de diferite tipuri: ciuperci brune, portobelo, shitake, enoki, shimeji maro şi albe. Se poate folosi orice tip de ciuperci care vă place, nu există o regulă scrisă pentru această reţetă. Eu am pus în sacoşă cȃte puţin din fiecare tip, însă gălbiorii au stat la baza alegerii mele, prin urmare, am cumpărat şi 30 g de gălbiori uscaţi. Mai întȃi, am acoperit gălbiorii cu apă rece şi i-am lăsat la hidratat timp de 20 de minute.

După doar cȃteva minute, am simţit un miros plăcut ce m-a dus brusc în alt loc dintr-o vară recentă, cu cetină de brad şi muşchi verde. Am petrecut acolo cȃteva secunde, după care am revenit în bucătărie. În timp ce gălbiorii se pregăteau să dea gustul predominant din cratiţă, am pregătit restul ingredientelor. Am curăţat şi tăiat grosier celelalte ciuperci, am tăiat ceapa peştişori şi am tocat mărunt usturoiul. Am pus la topit şi nişte cuburi de supă concentrată de legume. 

Am aşezat gălbiorii într-o strecurătoare şi i-am presat uşor. Apoi, am pus toate ciupercile într-o cratiţă încăpătoare, pe foc mediu. Le-am gătit fără ulei preţ de 2-3 minute, doar atȃt cȃt să se evapore din ele surplusul de apă şi să emane o aromă plăcută. Am aruncat în cratiţă ceapa şi usturoiul, am adăugat uleiul, sarea şi piperul şi mai mult de jumătate din cantitatea de frunze de cimbrişor. După 2 minute, în care aromele s-au petrecut unele cu altele, am adăugat supa de legume şi smȃntȃna de gătit. A durat foarte puţin pȃnă cȃnd lichidul a început să fiarbă şi să se formeze sosul. După alte 3-4 minute am luat cratiţa de pe foc şi am presărat peste legume restul frunzelor de cimbru.

Prepararea persilladei

Combinaţia de pătrunjel proaspăt tocat, usturoi şi coajă de lămȃie, adăugată pe cartofii fierbinţi, chiar înainte de servire, oferă o savoare incredibilă acestui fel de mȃncare. Unde mai pui că pătrunjelul proaspăt asigură organismului cantităţi importante de vitamina C, fier şi calciu, dacă este consumat în porţii generoase, de cel puţin 20 g. 

Am folosit un mojar pentru a pisa usturoiul şi frunzele de pătrunjel, împreună cu un praf de sare şi uleiul de măsline. Ingredientele se pot toca mărunt şi de mȃnă, amestecȃndu-se apoi cu sarea şi uleiul. Am adăugat coaja rasă de lămȃie şi persillade a fost gata! 

La final, am încins bine de tot o tigaie de oţel, ce reprezintă – aţi ghicit – înlocuitoarea plitei de sobă în bucătăria mea de la bloc. Am aşzat în ea feliile de cartofi prefierte. Le-am copt pȃnă cȃnd s-au pătrus bine şi au căpătat o crustă pe fiecare parte. Le-am aşezat imediat pe farfurie alături de ciuperci. Le-am prăfuit cu puţină sare şi le-am făcut cunoştinţă, aşa fiebinţi, cu amestecul de pătrunjel, usturoi şi coajă de lămȃie.

Ştiu, nu s-a auzit sunetul lemnelor trosnind în sobă și nici nu s-a simțit mirosul cartofilor sfȃrȃind pe jar, dar gustul şi aroma acestor ciuperci cu persillade şi cartofi pe plită le-au făcut insesizabile.

S-aveți poftă,

Gabi

Găsiți aici mai multe rețete cu ciuperci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close