Biftec tartar

1K

Ultima dată când am crezut că ”gata, a venit primăvara”, m-am grăbit sa încing grătarul în curte și să pregătesc masa afară. Câteva zile mai târziu, a nins. Nu, nu mai fac aceeași greșeală – puteți să îmi mulțumiți mai încolo. Sunt răbdătoare și gătesc chiar și fără foc. Așa că vă prezint rețeta mea de biftec tartar. E proaspăt, e verde, e raw. Și poate așa vine, în sfârșit, primăvara.

Ingrediente pentru un biftec tartar tradițional
  • 350g – 400g de mușchi de vită (foarte proaspăt)
  • 4 gălbenușuri 
  • 25g de anșoa conservate în ulei
  • 3-4 castraveți mici, murați
  • o linguriță de capere
  • o șalotă (sau o ceapă albă, mică)
  • zeama de la un sfert de lămâie
  • o lingură rasă de muștar Dijon
  • o lingurița de sos Tabasco (eu am folosit din ardei verzi)
  • o linguriță de sos Worcester
  • 50ml de ulei de măsline
  • câteva fire de pătrunjel
  • sare și piper
Pentru servire am mai folosit
  • pâine – tăiată felii, stropită cu ulei de măsline și prăjită ușor
  • o jumătate de castravete proaspăt – tăiat cubulețe mici
  • o jumătate de zucchini – tăiat cubulețe mici

Însa n-am vrut să urmez întru totul indicațiile tradiționale – foarte bune, de altfel. Așadar, am supus gălbenușurile unui proces rapid de întarire. Pentru a le face mai ferme (doar la exterior de data aceasta) și mai ușor de manevrat, am mai adaugat un pas.

Ingrediente cured yolks – varianta rapida
  • 200g sare 
  • 200g zahăr
  • 100ml de ulei de măsline
Prepararea biftecului tartar

Pentru că aceste galbenușuri mai fandosite au nevoie de puțin timp de odihnă, am început cu ele. Am amestecat sarea cu zahărul și am turnat cam trei sferturi din amestec într-o tavă mică de sticlă. Cu o lingură am facut 4 adâncituri în stratul din tavă și am pus câte un gălbenuș în fiecare dintre ele. Apoi, cu grijă, am acoperit galbenușurile cu restul amestecului. Au stat cuminți la deshidratat, în frigider, cam o oră si jumătate.

Le-am scos cu grijă de sub patul dulce-sărat – chiar dacă stratul exterior e mai ferm, sunt încă fragile. Am luat câte unul in palmă și le-am trecut pe fiecare în parte printr-un jet foarte subțire de apă pentru a curăța toate urmele de sare și zahăr. Apoi le-am tamponat delicat cu un prosop de hârtie și le-am pus în bolul cu ulei de măsline. Am preferat să folosesc două recipiente, să nu se lipească unele de celelalte. Au stat la rece în ulei până am tăiat și amestecat toate celelalte ingrediente. Să fi fost vreo oră.

Pentru partea a doua a rețetei, cel mai bun prieten mi-a fost un cuțit foarte bine ascuțit. Am tăiat vita in bucați foarte mici, cubulețe de aproximativ 5mm. Am acoperit bolul și l-am lăsat la rece.

Am tăiat mărunt caperele, anșoa, castraveții, șalota și pătrunjelul. Le-am adăugat amestecului de sosuri, ulei și condimente. Apoi am pus și vita și am potrivit de sare și piper.

Cea mai buna garnitură pentru biftec tartar este, după gustul meu, pâinea. Merge orice fel, atâta vreme cât e stropită cu ulei de masline și sare cu verdețuri, și rumenită bine. La fel de bine merg, pentru un plus de textură și prospețime, și bucățile de castravete și zucchini, tăiate foarte mărunt și presărate deasupra.

Și gata! Aceasta este rețeta mea de biftec tartar, pentru întâmpinarea primăverii.

S-aveti pofta!

Irina 

Găsiți aici mai multe rețete cu carne de vită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close