Acum două zile am făcut (după multă vreme) supă cremă de usturoi. Rețetă simplă, rezultat delicios. E un pic incomod să cureți atâta usturoi, dar merită.
Dacă vă întrebați „cât usturoi?”, răspunsul e pe farfuria din planul 2, cam opt căciulii. Lângă usturoi, ceapă, o țelină nu prea mare (are aroma puternică) și câteva fire de cimbrișor. Cartofii sunt pentru a obține corpolența supei cremă.
Piperul, uleiul de cânepă (puteți folosi orice ulei extravirgin) și roșiile uscate sunt podoabele acestei supe.
Am fiert ceapa, cartofii și țelina iar usturoiul l-am pus în oală abia după ce cartofii au fost fierți bine. Am fiert usturoiul doar 5-6 minute. În oală am pus și firele de cimbrișor, să fiarbă odată cu legumele. Și puțină sare în apă (important).
Smântâna dulce e opțională dar ajută. E bine să o temperați înainte, cu cremă din oală.
Roșiile uscate au intrat în supă abia la sfârșit.
Arome subtile, dulceață, consistență cremoasă. Nu mi-aș fi dorit nimic altceva de la ea.
Să fiți sănătoși.
Delicios – e una din supele mele preferate. Ultima dată am mâncat acum un an la Baracca în varianta cu usturoiul copt. O să fac și eu curând. Deja-mi imaginez și 2-3 fâșii de parmezan peste…
mmm
Multumesc mult pentru reteta asta, Adi!
Azi o sa fac o surpriza foarte placuta cuiva :)
Recunosc ca n-am facut-o niciodata,dar promit sa incerc.
ce bine arataaaaa….
Dar miroase, bre, miroase?
Cred ca sambata o sa fac si eu supa asta crema.Pare delicioasa.
am facut si eu de curand supa crema de usturoi si mi-a placut foarte mult aroma si faptul ca nu miroase a usturoi :).doar ca eu nu am fiert legumele ci le-am pus la cuptor.
foarte buna ideea cu rosiile uscate. dar ele se mai blenduiesc sau doar se amestesca bucatele in supa?pt ca vad ca n-are nici o tenta rosie :)
Mmmmmm, cred ca e delicioasa….
Ai si una de ceapa…asa…profi?
Multumesc pentru toate retetele!
Cu drag.
Scuzeeee….m-am mai uitat o data in „Zemoase” si am gasit si supa de ceapa. Arata tareeeeeee bine !
Multumesc din nou!
Adi, din cauza ta mi-am facut acu’ vreun an la „favourites” un folder, „culinare” si, tot din cauza ta, probabil am sa ma simt rau intr-una din zilele urmatoare. Imi face rau usturoiul (cu toate mi-a placut mujdeiul la nebunie si candva mancam in fiecare zi) – dar mi-ai facut o poooftaaaaaa….! :D
codruța, usturoiul fiert/copt nu ar trebui să-ți facă rău. Am aceleași probleme cu usturoiul crud, supă din asta însă pot să mănânc un litru și n-am nimic.
mihai, tot subtil:)
crina, succes
http://www.dailycotcodac.ro/2011/05/adi-hadean-e-vinovat-de-20-dintre-divorturile-din-romania/
Îmi place :)
yummy!!!
ok, then! am sa incerc (incercam oricum ;)
E pe asta chiar nu o stiam. :)
Sal.
Ma numar printre cei privilegiati care au gustat din preparatele lui Adi.
Este vorba kiar de aceasta supa. Fabuloasa ! ! ! Am cerut si supliment :)
Adi, ai uitat sa dai detalii depre paniea cu are a fost servita supa.
Inca o data, „saru’mana pentru masa”.
Razvan, mulțumesc:). Despre pâine n-am zis, că nici în poze nu apare:)
urmatoarea supa crema ce va fi facuta in familie. De usturoi inca n-am facut ;)
nu e iute deloc. de la ce?
Salve Adi!
Ce rafinament!
Toate cele bune!!!
Am reusit minunata … , miultumesc mult !
Am facut-o si eu astazi.Nu mi-a luat mult timp si a iesit exact asa cum a spus Adrian ,,Arome subtile, dulceață, consistență cremoasă. ,,Servita cu crutoane a fost chiar delicioasa.Numai bine tuturor !!!
Am executat-o in weekend. Multumesc mult de reteta, a iesit foarte buna.
O zi faina!
Adi
Daca ma uit bine la data postarii si fac un mic calcul, din supa despre care tocmai ai vorbit tu am mancat si eu si nu cred ca mai e nevoie sa iti spun daca a fost buna sau nu atata timp cat am venit si am mai cerut o portie. Nu-mi vine sa cred cat usturoi ai pus si cat de putin sesizabil a fost, cel putin pentru mine. Salutari de la Galati . . .
Eu nu am incercat supa crema de usturoi dar pun pariu ca e buna. Am gatit insa in premiera supa crema de ceapa si nu am dat gres :) Pofta buna!
Arata delicios! Eu ador usuturoiul si este si foarte sanatos deci merita cu siguranta incercat! Sper sa fie ok daca pun ulei de masline:)
A iesit delicioasa. Prietenii mei au fost super incintati. Toata lumea te iubeste si iti trimite cele mai bune salutari si sa fii sanatos. Ai multi fani si in Polonia.
Ghici ce am pe aragaz acum?:)
E rusinos,dar asa s-a intamplat. Azi am auzit de supa de usturoi,iar de curiozitate am cautat pe net si minune v-am gasit.Sunt curios sa vad cum imi v-a isi.Daca nu e cu suparare doresc si eu sa primesc retete culinare mai cu seama ca ma straduesc sa mananc cat mai natural si dietetic.Multa sanatate intregului colectiv.
http://www.youtube.com/watch?v=0d3oc24fD-c
in 10 secunde e curatat :)
la supa asta eu pun 3 feluri de usturoi: unul fiert ca si tine, o capatana (mica) copt si cateva bucati prajite la final
pun si ceva faina, amestecata cu usturoiul copt si calita putin
ca arome, folosesc thyme, nu mai stiu cum ii spune.. cimbrisorul tau e tot una cu cimbru?
nu ma gandisem in schimb la rosii deshidratate, sigur o sa incerc
Nu mai folosi faina prajita, te rog!
E toxica.
buna, cu ce as putea inlocui rosiile uscate, nu gasesc pe nicaieri. sau unde sa caut, cum arata ele? si ce este cimbrisorul si unde se gaseste? mersi!
Rox, in supermarket gasesti, la borcan. Cimbrisorul e tot in supermarket iarna, la plante aromatice, vara in piete
multumesc, ma apuc de gatit!
Adi, nici un pic de usturoi pisat? Ma gandeam ca ar merge foarte putin, pe final, pentru cei care vor o aroma mai puternica.
dacă vrei să o transformi în ciorbă de burtă, da:)
Ai dreptate. Am facut in seara asta si nu mai are nevoie de nici in usturoi deasupra. Delicioasa. Fina. Superba. Am sa o preiau si la mine pe blog daca nu e cu suparare :)
mă bucur că a iești pe gustul tău. cât despre preluare, rețeta-i un bun universal:)
Arata delicios!! Mi-ai facut pofta Adi! Am sa o incerc si eu cat de curand.
Cat despre „raul de usturoi” trebuie scoasa maduva din interiorul catelului. Practic tai catelul in doua si pe mijloc este un firicel de maduva care trebue indepartat pentru ca este indigest. De cand fac asta pot sa manac linistita mujdeiul fara sa-mi fie frica ca o sa mi se faca rau.
Adi, multumesc! Mi-a iesit absolut minunata supa!
mă bucur:)
salut,
Adi, se poate face reteta fara smintina (adica de post)? o inlocuiesc cu altceva de post sau doar renunt la smintina?
ca-mi face cu ochiul de numa :)
poți pune frișcă vegetală. care-i o mizerie:). sau nu pui deloc. dar n-o să fie la fel de distractiv.
Smantana se poate inlocui cu succes cu crema de cocos pentru gatit pe care o gasesti in magazine. E probabil cea mai apropiata de consistenta smantanei. Eu asta folosesc cu brio cand nu vreau sa folosesc smantana.
Cu ce anume as putea inlocui rosiile uscate? Sau cat e de grav daca fac fara ele? Nu am gasit sa cumpar inca.
cu nimic dar nu-i grav defel. o să pui data viitoare:)
In lidl gasesti rosii la raftul cu conserve☺
Salut Adi. Uleiul de in cand l-ai pus? Ai folosit si uleiul de la rosiile uscate? Ce smantana dulce(producator) ai folosit? Nu am gasit decat o smantana dulce pentru frisca(si multe ridicari de umeri, la intrebarea mea….), dar era atat de lichida, ca am renuntat sa o folosesc ca sa nu stric cumva bunatate de supa…:). Cimbrisorul proaspat in ce perioada apare(alte ridicari de umeri, si prin piatza)? Eu am folosit cimbrisor uscat si l-am infuzat cu un accesoriu pentru ceai. A fost delicioasa!
te străduiești prea mult:)
n-ar merge oare cu parmezan razuit?
Deja am dat comanda :)) Arata senzational..E una dintre supele mele preferate :D
Suna minunat! :) Rosiile uscate trebuie si ele pasate cu blenderul sau raman taiate in bucatele?
cum dorești:)
O surpriza pentru mine, in sensul ca in Ardeal aceasta supa este o reteta traditionala, cu mostenire din neam in neam, reteta pe care insa, nu am mai intalnit-o pe blogul nimanui.
Usor diferita, la partea de fineturi mai cu seama, ca aceasta supa la sorgintea ei se drege cu „ingrosala”si se serveste cu crutoane de paine (la noi)!
Bade Adrian, jos palaria!
usturoiul se poate coji usor, daca se pun cateii intre 2 castroane metalice, se strivesc putin, si apoi se vantura sau se baga in apa rece. Restul e usor.
Ceapa se curatza sub jet de apa rece.
La cartofi, sutn unelte noi.
Deci o supa usor de facut, buna de mancat.
Rosii uscate – pt cine are aragaz pe gaz, poate sa si le faca singur, intr-o vara calduroasa ii ia cam 1 zi..
http://www.youtube.com/watch?v=0d3oc24fD-c
easy peasy
si eu vreau sa fac,,,dar nu am ulei de in,,,,siii nici nu pot cumpara ca am depasit cotaaa…am sa folosesc ulei normal….se modifica gustul?
Până acum am gătit de pe acest blog: supă crema de usturoi, supă cremă de broccoli cu tije de apio, supă cremă de ciuperci, tartă cu brânză, tartă cu ciocolată şi ciuperci cu smântână. Toate au fost delicioase. Lista va continua, cu siguranţă :) Ţin să MULŢUMESC şi să îţi urez succes şi putere de muncă în continuare :)
Multumesc pt reteta. Ador usturoiul si supele crema, dar pana acum nu le-am asociat. Absolut delicioasa! Ma gandesc cum ar fi fost daca aveam toate ingredientele sugerate de tine. La a doua incercare le voi folosi pe toate.
Cel mai mare compliment pt reteta vine de la fiul meu de 3 ani CARE A MANCAT 3 FARFURII (9 POLONICE) fara „kutoane”. Sunt fericita ca si-a luat o supradoza de usturoi si ceapa :))
ps. mentionez ca juniorul NU ESTE UN MANCAU!…din contra :(
La final am adaugat un pic de nucsoara macinata !
Ai băgat puține roșii uscate și sub blender? Așa pare din poză
Foarte, foarte gustoasa!! Nu am avut rosii deshidratate si nici cimbrisor, dar la final am aromato cu doua frunze de busuioc tocate marunt. Noua ne-a placut foarte mult!!
Varianat facuta de mine http://andreeaindrei.blogspot.co.uk/2015/01/supa-crema-de-usturoi.html. Multumim pentru reteta
A iesit senzational! A mancat si bebelusul meu de 1 an. (doar ca am tinut usturoiul la fiert putin mai mult, vreo 10 min.)
Multumesc pentru reteta!
E foarte buna! Imi place mai mult decat supa crema de broccoli.
Reusita si delicioasa. Multumim de reteta.
Roșii uscate cate trebuie sa pun?
Azi am facut aceasta supa si a iesit incredibil de buna. E un pic plictisitor sa cureti atata usturoi…dar chiar merita.
Merci! :)
Aroma de usturoi e foarte subtilă şi fină şi se împleteşte perfect cu țelina care este puțin(de tot) înțepătoare şi dulceața cartofilor. O supă peste aşteptări şi preferata mea din categoria supelor cremă pe care le-am încercat până acum.
Este foarte buna. Nu am mai facut aceasta supa, am servit-o doar la restaurant, cu putina pasta de masline pe deasupra, in loc de rosii uscate. Dar in mod sigur o sa incerc reteta ta in weekend :). Multumim pentru retetele minunate si frumos explicate.
Excelenta, chiar si fara uleiul de canepa. Multumesc frumos!
este delicioasa Multumesc Adi:)
Mestere,n-ai mai pomenit nimic de cimbrișor și uleiul de cânepă ? Când le-ai pus ?
Să fii iubit !
Deci…
Suntem amândoi fani ai usturoiului, dar, din păcate, soțul meu are, mai nou, diabet. Pot cumva înlocui cu altceva cartofii necesari pentru corpolența supei? Am făcut-o după rețeta originală când nu avea probleme. O minunăție! Mulțumesc! Salivez doar la ideea de a o face iar!
A iesit de vis!!! Mi-a fost lene sa ma duc dupa rosii uscate dar am inlocuit cu ulei de masline cu aroma de trufe. A fost minunată!
Merci,
R
Important nu este ca am marcat eu,important este cele 3 puncte puse in joc.Sper sa facem o figura frumoasa la Spania.Danche Șanche.