Baked Alaska

427

Bezea caramelizată caldă și înghețată cremoasă. Să vă spun mai multe? Haide să vă spun 😊O singură dată am făcut Baked Alaska, și a devenit deja preferata familiei și a prietenilor. Și e ușor de înțeles de ce. E inedită, arată impresionant și surpinde prin alăturarea foarte reușită a unor elemente aparent incompatibile: înghețata și cuptorul încins.

Trebuie să recunosc că eu am luat-o ca pe o provocare inginerească. Credeți sau nu, există studii serioase despre prăjitura Alaska perfect coaptă. Așa că mi-am suflecat mânecile, și iată ce-a ieșit:

Ingredientele pentru blatul Baked Alaska
 • 120 g de unt la temperatura camerei
 • 300 g de zahăr
 • două ouă
 • 250 g de făină
 • 50 g de cacao
 • 240 ml de lapte bătut
 • o linguriță de praf de copt
 • un praf de sare
Ingredientele pentru umplutura Baked Alaska
 • 50 g de înghețată de vanilie
 • 150 g de înghețată de cireșe
 • 300 g de înghețată de ciocolată cu cireșe amare

Sau puteți folosi unul sau mai multe feluri din înghețata preferată.

Ingredientele pentru bezea
 • 6 albușuri reci
 • un praf generos de sare
 • o linguriță de zeamă de lămâie
 • 300 g de zahăr
Prepararea Baked Alaska

Deși pare foarte complexă, această rețetă este foarte simplu de realizat. Științific. Totul stă în echilibrul temperaturilor. Înghețata trebuie să fie extrem de rece și bine sigilată între blat și bezea. Iar timpul de coacere trebuie să fie scurt, la o temperatură foarte ridicată.

Am început cu blatul. Am adus împreună într-un bol făina, cacaoa, praful de copt și sarea. Separat am bătut bine untul împreună cu zahărul. Când amestecul a devenit pufos și omogen, am adăugat ouăle și apoi am încorporat, alternându-le, laptele bătut și amestecul de ingrediente uscate. 

De ce folosesc lapte bătut? Blatul capătă o consistența densă și catifelată, perfectă pentru a izola termic înghețata.

O formă de tort de 18 cm, unsă cu unt și tapetată cu faină, 20 – 25 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, și gata. Poate rămâne liniștit la răcit, așteptâdu-și rolul de bază pentru Baked Alaska.

Între timp, m-am ocupat de ”domul” de înghețată. Am lăsat-o puțin la temperatura camerei, ca să fie mai ușor de manevrat. Într-un bol de aproximativ 16 cm diametru (de 18 n-am avut) am pus folie de plastic și am aranjat înghețata în straturi. Nu l-am umplut de tot, am lăsat cam 1 – 2 cm pentru blat.

Și din nou în congelator, preț de o oră.

Am decupat blatul răcit astfel încât să se potrivească în bol, peste înghețată, am acoperit din nou cu folie și am lăsat totul la congelat peste noapte. Poate sta oricât, de la 4 – 5 ore, la câteva zile. Asta face din prăjitura Alaska un desert extrem de convenabil de făcut pentru orice ocazie – poate fi asamblat chiar și cu zile înainte.

Preparare bezea

Am bătut foarte bine albușurile, cu praful de sare și zeama de lămâie. Apoi am adăugat treptat zahărul, până am obținut spuma tare și lucioasă pentru bezea.

Am scos înghețata, am întors-o pe o tava de tartă cu baza detașabilă, și am îmbrăcat-o în bezea. Secretul este urmatorul: pentru un timp optim în cuptor, de 8 – 10 minute, la 240 de grade, e nevoie de un strat de bezea de 2 cm grosime. Astfel, înghețata nu se va topi, blatul va redeveni dens și catifelat, iar bezeaua caldă va fi perfect caramelizată.

Et voilà: prăjitura Baked Alaska este gata! Caldă la prima atingere și rece până la ultima linguriță, însă cu totul delicioasă. Ca o zi de mai.

S-aveți pofta!

Irina

Găsiți aici mai multe rețete dulci.

Join the Conversation

 1. Buna Irina, Buna Adi,

  Mulțumesc pentru aceasta rețeta. Pana acum am testat multe propuneri de bunătăți de aici de pe site și toate mi-au ieșit foarte bine. La aceasta rețeta insă a trebuit sa ajustez.
  1. Blatul – din cantitățile descrise pentru forma de 18 cm mi-a ieșit un blat foarte înalt (8 cm) care nu s-a copt chiar daca l-am lăsat 45 de min. Doar vreo 2 cm de pe margine s-au copt. Am lăsat la răcit pana in ziua următoare cu speranța ca se va întări. Când l-am tăiat pe jumătate a curs așa ca am colectat tot interiorul necopt și am pus din nou la cuptor 25 de min. Mi-a ieșit un blat frumos crescut. Cred ca Ingredientele ar trebui înjumătățite pentru blat.
  2. Înghețata – intr-un bol de 16 cm diametru eu am folosit cam 800 g de înghețată. Ar fi bine sa avem mai multă înghețată cumpărată.
  3. La cuptor – eu am pus funcția pe grill cu ventilație. A fost prea mare temperatura si a început sa se ardă puțin sus după 6 min. Important de precizat sa nu folosim ventilație. Blatul nu s-a decongelat ceea ce m-a duce cu gândul ca și așa a fost destul de gros.

  Am văzut in reviste acum vreo 20 de ani acesta rețeta si m-a uitam la ea neîncrezătoare ca o sa reușesc sa o fac. Am văzut-o publicată aici pe site si mi-a dat curaj sa o încerc. A ieșit delicioasa și aproape perfecta la aspect ☺️

  Mulțumesc încă o data pentru tot ce publicați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close