Poate credeți că vinul și scorțișoara merg împreună doar de Crăciun. Că n-au nicio treabă cu mâncarea, ci mai degrabă cu biscuiți cu unt, cozonac și foc mocnit în sobă. Ei bine, eu cred că vinul și scorțișoara fac o pereche extraordinară, indiferent de anotimp. Mai ales în farfurie. Sa zicem, pe lângă o bucată de vită. Și o garnitură fină. Iată cum îmi place mie să prepar vita cu sos de scorțișoară și vin:
Ingrediente pentru vită cu sos de scorțișoară:
- 1 kg de vită – eu am folosit antricot fără os, cam 250 g pentru fiecare persoană
- 200 ml de vin roșu sec
- 3 – 4 batoane de scorțișoară
- 200 ml fond de vită (sau supă de vită sau pui)
- 30 g de unt
- o linguriță de făină
- sare și piper
Poza 2
Ingrediente pentru garnitură:
- 4 – 5 cartofi făinoși, pentru piure
- Aproximativ 400 ml de lapte
- 80 – 100 g de unt
- un baton de scorțișoară
- o legătură de sparanghel
- sare
Pregătirea vitei cu sos de scorțișoară
Am început cu piureul – dintre toate, prepararea acestuia durează cel mai mult. Am curățat cartofii și i-am tăiat în cuburi mici. I-am pus într-o cratiță potrivită și peste ei am turnat laptele. Atât cât să îi acopere, nu mai mult. Am pus 2 – 3 prafuri generoase de sare, batonul de scorțișoară, și i-am lasat să fiarbă încet vreo 15 minute. M-am întors la ei din când în când, și-am mai amestecat ușor, să nu se lipească.
Poza 3
Nouă ne place tare mult aroma ei, dar dacă e prea puternică, puteți scoate batonul de scorțișoară dupa câteva clocote.
Când cartofii au fost fierți, am oprit focul, am pus 2 linguri de unt (cam 50 g – 70 g) și i-am pasat într-un piure fin.
Sparanghelul proaspăt l-am ținut la aburi pentru 4 – 5 minute, apoi alte câteva minute intr-o tigaie încinsă, împreună cu o lingură de unt și sare.
Poza 4
Am tăiat vita în felii de 2 – 3 cm grosime, am sărat-o generos, și am pus-o in tigaia încinsă bine. 2 minute și jumătate pe fiecare parte. Am scos-o deoparte să se odihnească puțin.
Poza 5
În aceeași tigaie am pus vinul. Am ales un cupaj, Merlot și Cabernet Sauvignon, un vin suficient de robust cât să susțină aroma puternică de scorțișoară. După ce a preluat toate aromele cărnii fripte și s-a evaporat din alcool, am pus batoanele de scorțișoară și fondul de vită. L-am lăsat să fiarbă la foc mic pentru câteva minute. Am scos scorțișoara și am adăugat untul cu făina, amestecate în prealabil. Cum e un sos fără legume sau ou, recurg la acest artificiu: 30 g de unt moale amestecat cu o linguriță rasă de făină. Crema obținută se încorporează ușor în orice sos are nevoie de puțin ”corp”. Înca două, trei clocote, potrivit de sare, și gata.
Am servit vita cu sos de scorțișoară alături de un pahar de vin și de familie.
S-aveți poftă!
Găsiți mai multe rețetă de vită aici.
Poza 6