Prăjitură cu brânză și vișine

707

Am făcut prăjitura asta dus cumva de val. Adică fără să am o rețetă anume în cap, fără să studiez problema înainte. Am improvizat pe tema „brânză+vișine=love” și se pare că am procedat corect. Prăjitura a avut succes.

Am folosit o cană și jumătate de făină, un pachet de unt (200 de grame), trei linguri de iaurt, două gălbenușuri, o pișcătură de sare și două linguri de zahăr.  Asta doar pentru aluat.

Am uns o tavă cu unt și am întins aluatul pe care l-am frământat cinci-șase minute (a ieșit foarte moale, da’ nu-i bai, s-a întins ușor în tavă). Am pus tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius și am copt aluatul un sfert de oră.

Am amestecat 600 de grame de brânză de vaci (slabă) cu trei linguri de zahăr, coaja unei lămâi, două plicuri de zahăr vanilat (Bourbon), două gălbenușuri.

Din toată povestea asta m-am ales cu patru albușuri. Le-am bătut spumă, cu o lingură de zahăr. Le-am amestecat cu brânza.

Am scos aluatul din cuptor (care devenise blat între timp), am presărat peste el vișine din compot, fără sâmburi și am acoperit vișinele cu crema de brânză. Am redus temepratura la 165-170 de grade Celsius și am copt prăjitura 20 de minute.

Mi-a plăcut ce a ieșit dar la următoarea voi pune o lingură în plus de iaurt și mai puțin unt. Cred că v-ați lămurit că-i destul de ieftină și că se face ușor. Dacă aveți întrebări, sunt pe aici:). Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. pare simplu (pentru tine) :-))

  2. monica says:

    Cand ai cat de cat habar de bucatarie si iti place e normal ca incepi sa te joci si improvizezi …..imi place ce a iesit :) am sa incerc si eu in weekend…si eu m-am jucat cu o prajitura cu mere ,niste nuci si scortisoara un pic de gem de caise …..
    Multumesc imi place sa ma joc la bucatarie si cei mai fericiti au devenit vecini mei….
    O zi faina tie si alor tai !(inclusiv Toto)

    1. adihadean Author says:

      Tito :)

  3. O prajitura pe gustul meu . Chiar aveam de gand sa fac un dulce rapid cu branza si visine. Voi pune ricotta ,branza de vaci o gasesc doar la magazinul romanesc…si nu stiu cand ajung pe acolo.
    Salut …o zi buna!

  4. :) e fain sa vezi ca si bucatarii versati mai fac experimente… Eu in ultima perioada am tot „imperecheat” mango cu frisca si diverse blaturi si chiar a fost bun, desi n-a iesit de 3x la fel :))

  5. pare interesanta, dar mai ales potrivita pentru copii. oare in blat nu ar fi mers un praf de copt sa fie mai afanat? zic si eu, nu stiu cum iesit fara.

  6. Mmm arata f bine si perfecta pentru vremea asta. Eu cred ca o sa inlocuiesc visinile cu afine sa vedem ce iese!

  7. mariana says:

    o nebunieee !!!
    nici nu ma mai pot uita pe blog-ul tau ca innebunesc, mi se face o pofta teribila de dulce si nu ar fi rau sa mai slabesc putin :))))

  8. Arata foarte bine

  9. Daca n-ai „frecat in mojar” ceva, tot degeaba, Adi :))
    Revenind, arata trasnet! Nu-s o „fana” a visinelor, dar in combinatia asta cred ca-s bune rau.

  10. Vai Alina scumpa, reutilizezi expresii ca sa ma ironizezi?
    Ce dragut din partea ta. Si ce frustrata esti. Imi pare rau pentru asta.

  11. aurelia says:

    Adi, eu am subscribe la blogul tau, dar e prima oara cand iti scriu – evident si deja, detin, in mica mea arhiva culinara retete care ti apartin, findca imi plac.
    Dar am o intrebare, fiindca spui ca ai improvizat.Am obervat ca esti dedicat cu brio acestei profesii de bucatar si ai, in opinia mea personala, un talent special culinar, fiindca fata de alti colegi si colege cu bloguri culinare, ne molipsesti si ne corupi de a binelea papilele noastre gustative …stop, imi zic, hai cu intrebarea.
    Deci ,ai improvizat. spune mi te rog cum improvizezi? De ce mai mult un ingredient decat altul? As vrea sa afisezi aici, cand poti, un fel de lectie de bucatarit, in ghilimele, eu ma refer la prajituri. Vreau sa fac o prajitura, imi place sa fac prajituri, dar, nu ies din casa ca sa mi completez proviziile din camara si am doar nelipsita faina, ulei, o lingura de unt, nu am zahar, dar am miere, am doar un ou in frigi, in fine, ceva pe aici siiii, vreau ceva dulce. De fapt, draga Adi, care este raportul ingredientelor uscate si lichide in a prepara- improviza-inventa un dulce, sigur, nepretentios. De ce la unele retete de fursecuri se cere un ou, la altele mai multe, desi compozitia rezulta
    oarecum dura si nu moale? Daca intr o prajitura imi scapa intamplator un ingredient in cantitate mai mare, ce fac? cum reechilibrez cu celelalte cantitati de ingrediente in adaos. Poate am reusit sa ma fac inteleasa, daca nu scuze si nu ma lua in seama dar accepta o nedumerire a unei femei care in anii 80 nu dispunea de tot haleo acesta mediatic si internautic pus la dispozitia cui vrea si cui nu vrea, de retete culinare ma refer. Doamne, cat e de … frumoasa mancarea acuma si diversa. In anii mei de tinerete aveam in fata niste scheme rigide de facut mancare si mereu aceleasi, ba chiar supraevaluate cand era vorba sa invat si eu ceva sa prepar. Pai maioneza crezi ca am invatat s o prepar in tihna i cu toate secretele la vedere? sau un cozonac, nu mai vorbesc de tort, un blat si crema de cacao, untul se taia mereu si eu nu stiam de ce, despre ornat, tabu total.
    Deci cam atat.Am scris ceva pe aici. Nu voi mai scrie, ci doar voi continua sa ti citesc si… copia retetele. Sanatate si dreptate, Adi.
    Aurelia

    1. adihadean Author says:

      aurelia, mulțumesc pentru mesaj dar tu-mi ceri aici un manual de patiserie:)). unele dintre răspunsuri se regăsesc pe blogul meu (sunt peste 1000 de rețete aici), altele pot fi deduse iar altele pur și simplu nu-s la mine ci în eter, aflarea lor ține de curajul fiecaruia de a încerca:). îți doresc multă sănătate și numai prăjituri reușite, cu ori fără rețetă:).

  12. Mona scumpa, pastreaza-ti regretele, nu le irosi pe mine si pe frustrarile mele :) E drept ca o personalitate precum a ta poate dezlantui invidia tuturor, dar tu trebuie sa-ti pastrezi superioritatea si sa nu cobori printre noi, „muritorii”. PS Vezi ca si Adi a „reutilizat” expresia in noul sau post cu gratarele, cred ca tot pentru a te ironiza, in perceptia ta. Na, un frustrat si el! :))
    Dar, repet : inteligenta ta superioara trebuie sa ramana neafectata de rautatile celor ce „freaca menta” in online (adica eu, ca tu o „mojarezi”)

  13. Nu cred ca el a scris acelasi lucru cu referire speciala pentru mine.
    In schimb tu, da. Si da, am pretentia ca sunt superioara celor ca tine, pentru ca stiu ce inseamna a fi civilizat si asta nu are nicio legatura cu a critica un om care spune si altceva pe langa ”salut cmf fain blog”.
    Iar chestia cu frustrarile, probabil studiile tale au ramas incadrate undeva intre peretii unei bucatarii si punct. Daca ai fi putin mai deschisa la minte si mai citita, ai sti bine ca sunt numeroase studii care arata ca frustrarile se manifesta in special prin a fi rautacios cu altii. Iar tu, te-ai legat de mine cat ai putut, deci trage singura concluziile si intoarce-te la bagat ceafa de porc si alte delicatese. Te puuuup

  14. Doamne, ai depus ceva efort…Inchei spunandu-ti ca degeaba. Cat despre rautate, vezi-ti de a ta. Esti vicioasa de acum. Eu nu am fost, m-am limitat doar la ironie. Dar la tine „erupe”. Pacat….Viata frumoasa si buna iti doresc, indulcita de retetele lui Adi, ca de altceva, nu cred. Numai bine. Eu nu te pup. :) Dar rad copios :)

  15. Prajitura asta e exact ce aveam in minte cand am inceput sa caut retete pe internet. Am o rugaminte…eu sunt mai noua in ale gatitului…poti sa-mi spui, te rog, pentru ce dimensiuni ale tavii sunt cantitatile astea de ingrediente? Multumesc anticipat :)!

    1. adihadean Author says:

      oana, o tavă medie, de 28-33 cm lungime.

  16. De cand am descoperit acest „spatiu virtual” , gatesc cu ochii , mananc cu ochii ( desigur , vorbim la figurat ) si savurez in gand toate aceste minunatii pe care le gatesti.Este foarte placut , pentru mine , ca si persoana care gateste cand si cand , sa gaseasca aceste retete atat de frumos povestite si ilustrate.Pe langa asta , sunt detalii pe care nu le oferi cu zgarcenie , si apreciez . O sa urmaresc tot ce postezi cu mare interes ! FELICITARI !

    1. adihadean Author says:

      mulțumesc, lucia.

  17. Mi-a placut foarte mult reteta dar mie mi-a iesit un dezastru total. Si nu fac prima data o prajitura. Blatul nu s-a copt .. mentionez ca eu nu am aragaj cu grade si are doua gauri in spate. Poate din cauza asta :( Apoi branza trebuia facuta cu mixerul , blenderul ? Pentru ca mie mi-a ramas faramicioasa . Offf :((

  18. Buna Adi, sa iti spun povestioara mea. Citesc acest blog si de foarte mult timp de am in google reader, si poate si de mai mult timp mi-am dorit sa realizez ceva dupa o reteta de a ta. Astazi a fost Sf. Ioan, implicit si ziua mea onomastica, iar iubita mea mi-a gatit aceasta prajitura superba de mai sus. A iesit perfect si bineinteles ca am mancat-o cu pofta, dupa spunandu-mi ca a realizat-o dupa o reteta de a ta. Iti multumesc pentru faptul ca ai publicat aceasta reteta, a fost gustoasa!

    1. Adi Hădean Author says:

      bravo

  19. Mama dorea sa gateasca clasica prajitura din aluat cu visine, dar m-am gandit sa mai schimbam, astfel ca am dat un search si am gasit prajitura ta.

    A iesit extrem de buna! Un desert delicios! O sa te urmaresc in continuare, la cat mai multe retete gustoase!

    1. Adi Hădean Author says:

      no, fain:)

  20. acum ma duc sa iau branza,azi o fac si eu arata excelent

  21. Buna! Am incercat-o si eu in seara asta. Pentru ca aveam nevoie de ceva rapid, bun si delicios :) Am inlocuit visinele cu caise, iar blatului dupa ce l-am copt 15 minute i-am tras un strat fin de gem de piersici. Toata lumea a mai cerut o portie! Cred ca nu e nevoie de alte concluzii. Doar de multumiri si felicitari Adi! Sunt incantata de retetele tale.

  22. Delicioasa! Eu la a doua încercare am îmbunătățit-o cu un strat de brânza mascarpone amestecată cu o ciocolata albă topita. Tot delicioasa!

  23. georgeta says:

    Faina reteta si multumesc. Doar o intrebare. Ce dimensiune are tave folosita pentru aceasta cantitate de ingrediente ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close