Food Revolution Day

203

UPDATE:

Pentru mine, Food Revolution Day 2013 a fost așa: m-am trezit a ora 6.30, am băut o cafea, am mâncat o bucată de plăcintă cu brânză și verdețuri făcută de mama și am pornit spre bucătărie. Acolo, ajutat de prietenii mei de la Oferta zilei, am început să pregătesc un prânz plin de bun simț, gătit cu responsabilitate și drag pentru niște bunici pe care i-am întâlnit pe la ora 14 la căminul pentru vârstnici Bunici fericiți din Tăuți, Florești.

masa

bunici

gulyas

gulyas

Am făcut un gulyas cu mult mai puțină boia, cu minimul posibil de grăsime și aromat cu coriandru, chimen, ceapă verde, ardei gras copt, pătrunjel și două gâturi de vin roșu. Cu carne de vită și fără cartofi. Scăzut bine.

platou

cocoradă

Am mai făcut niște platouri cu brânzeturi (urdă, caș, telemea) românești, fasole frecată fără ceapă călită, friptură rece din ceafă de porc și cotlet, tăvălite prin amestec de mirodenii și coapte la 160 de grade Celsius timp de 160 de minute și, colac peste pupăză, o cocoradă, adică aluat de pâine (apă, făină, sare, drojdie) umplut cu brânză sărată frământată cu puțină smântână, ceapă verde cu tot cu cozi, mărar și usturoi verde. Vinul a fost de la Jidvei, alb și parfumat.

fasole

gulyas

Ziua blândă, aerul curat și plin de energie pozitivă. Da, a fost o zi grozavă și sunt recunoscător pentru ea.

poză

hadean

E 17 Mai astăzi. Pe planeta Pământ se petrec lucruri minunate legate de mâncare dar în același timp se petrec lucruri îngrozitoare legate de mâncare. Puțini mănâncă bine, puțini se alimentează corect, mulți mănâncă prost și-și sapă drumul spre gropă cu gura. Foarte mulți, prea mulți, aruncă prea multă mâncare. Foarte mulți, prea mulți, mor de foame sau suferă de malnutriție. Dacă vi se pare că Food Revolution Day, ziua care evocă mișcarea inițiată de Jamie Oliver e puțin lucru, gândiți-vă la cele de mai sus și la faptul că o zi fără mare semnificație în viața celui sătul, poate face diferența dintre viața și moartea flămândului. O zi în care să privim mâncarea cu mai multă responsabilitate e un început bun:).

Foto: Tiberiu Matei

frd

Join the Conversation

  1. Apreciabila initiativa lui Jamie si a celor ca tine care se implica efectiv. Despre mine pot spune ca sunt doar una care nu a aruncat cred niciodata mancare in viata ei, cel putin cea de adult, una care considera o binecuvantare ca avem toate bunatatile pe acest pamant, una care nu a suferit inca de foame dar nici nu-si permite foarte mult.Sunt adepta ideii: putin dar bun. Problema este ca cel satul nu-l crede pe cel flamand si nici nu se uita la ce si cat arunca. Cei satuli sunt cei din urma care considera binevenita initiativa Food revolution day sau pur si simplu nu-i intereseaza, parerea mea. Din toate timpurile tot „poporul” a schimbat cursul istoriei numai ca acest popor a ajuns cu degradarea morala mult prea departe ca sa mai poate fi capabil de revolutii. Numai bine si sa ne bucuram inca mult timp de mancare !

  2. Cristina says:

    Felicitari pentru modul in care ai imbunatatit ziua unor oameni!

  3. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Minunata idee,iubirea pentru oamenii in varsta este rasplatita din plin mai tarziu cand nici nu te astepti.Felicitari pentru meniu si pentru implicare in astfel de proiecte.Sa aveti un week-end pe masura bunatatii sufletului.

  4. marianna says:

    Frumoase ganduri!
    Tin sa-ti multumesc pentru ca bucataria mea a devenit un loc mai placut pentru mine de cand am descoperit blogul tau. Pur si simplu faci lucruri minunate, muncind mult.

    1. Adi Hădean Author says:

      bravo, succes!

  5. LaurentiuTm says:

    Bravo Adi!
    La noi in familie nu se arunca mancarea(doar cei ce au stat in anii „80 cateva ore la „coada” pentru o bucata de carne stiu si inteleg motivele).Se gateste zilnic si,considerand ca suntem doi adulti si trei copii(doi dintre ei minori),nu-i usor.
    Preferam calitatea cantitatii si incercam sa-i responsabilizam si pe cei mici.
    In definitiv „resturile” de la masa pot constitui o baza excelenta pentru alte preparate….
    Salutari si mult succes in continuare!

  6. Adi Hădean Author says:

    mulțumesc

  7. Laudabila initiativa, insa consider ca dojana de la final nu-si prea are locul. Fiindca – desi trebuie evitata cu orice pret risipa mancarii – oricat de mult am face-o, cei flamanzi sau muritorii de foame tot nu ar primi mancare – sunt prea multe interese in joc. Mai bine dojeneste-le propriile guverne corupte, carora nu le pasa de acesti oameni, guvernele din lumea civilizata, care vor doar sa obtina resurse foarte ieftin, multinationalele fara scrupule, care au un interes sau altul in a mentine o parte a populatiei globului intr-o saracie lucie…daca chiar vrei un rezultat, indeamna oamenii sa sprijine Crucea Rosie, ia o initiativa sa ii ajuti cumva (sau sa ii ajuti sa se ajute, ar fi ideal). E adevarat ca nu e etic sa risipim (scrie si in Biblie). Insa singur indemnul la cumpatare nu ii va ajuta deloc pe cei in nevoie, trebuie ceva in plus.

    1. laurentiuTM says:

      Legat de Biblie Ana…ce face Biserica Ortodoxa Romana pentru cei nevoiasi,pentru cei cu probleme?Nu generalizez(in satul sotiei mele Biserica organizeaza activitati pentru copiii cu probleme sociale pe tot parcursul anului,inclusiv „scoala de duminica” pe durata vacantei de vara)…dar in afara de asta?
      Banii cheltuiti pe asa-numite „Biserica Mantuirii Neamului”puteau infiinta o multime de centre pentru femei abuzate,cantine pt saraci…etc.

    2. Pai daca ai fi citit ce am scris, ai fi vazut ca eu nu am vorbit deloc despre biserica (am mentionat in treacat Biblia), ci despre cu totul altceva. Despre ce a spus Adi la final, si anume ca, daca nu am face risipa, s-ar putea ca cei care sufera de foame sa aiba mancare indeajuns.
      Dar Food Revolution Day e in sine o initiativa foarte buna, asa e, nu e bine sa cumperi mai mult decat poti sa consumi si apoi sa risipesti. Numai ca asta nu ii va hrani pe cei ce sufera de foame.

  8. Am descoprit site-ul dvs. intamplator , cautand o reteta pentru un blat de pizza , si ce blat am mai gasit ! multumesc si bafta in continuare , si abia astept sa incerc retetele dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close