Cu o mică reverență către Escargot Bistro, Răzvan Exarhu și Arsenie Boca (nu mă întrebați de ce și ultimul, considerați că am pierdut un pariu), public astăzi rețeta de smochine umplute și trase-n ciocolată, rețetă inspirată de prima entitate și suflată de cea de-a doua din enumerarea mea, adică de el însuși, domnul Exarhu. Pe scurt, aveți nevoie de smochine uscate dar nu din acelea ca piatra ci mai degrabă ca pruna (ciudat, știu), adică moi și ușor elastice. Apoi aveți nevoie de ciocolată neagră (55% cacao, cel puțin) și de ceva cu care să umpleți smochinele. Să vedem cum am făcut eu:
Pentru 30 de smochine aveți nevoie de 4 gălbenușuri mari, 120 de grame mascarpone, 120 de grame brânză fină de capră, 30 g melasă, 30 ml Marsala sau alt vin licoros, poate chiar un lichior. S-a dovedit însă că amestecul dintre Marsala,melasă și brânza de capră dă gust de smochină coaptă, lucru care a fost o surpriză chiar plăcută.
Am bătut gălbenușurile, alcoolul și melasa pe baie de aburi până am obținut o spumă.
Am luat oala de pe foc și am încorporat brânza de capră și mascarponele.
Am umplut cu cremă un flacon cu picurător. Flaconul e un înlocuitor bun pentru poș sau pentru cornetul de patiserie, cu care nu se descurcă bine orcine. Eu știu sigur că am ajuns să prefer flaconul și folosesc poșul doar unde-i musai.
Am umplut pe rând smochinele cu crema din flacon.
Am pus smochinele în frigider pentru o jumătate de oră, să se întărească puțin crema din ele.
Am topit ciocolată cu unt (2 linguri de unt la 240 de grame de ciocolată).
Am scăldat smochinele în ciocolata topită (nu trebuie să fie caldă ciocolata ci să aibă 30-31 de grade Celsius). Ca să nu facă talpă (din ciocolată, desigur), am pus smochinele pe un grătar improvizat dintr-o fructieră. Puteți folosi un grătar de aragaz așezat deasupra unei tăvi. Recuperați ciocolata care se scurge și o topiți cu altă ocazie sau o mâncați așa cum e sau răzuită pe deserturi.
Vișinele din vișinată sau din compot sunt de asemenea o idee bună. Le puteți pune chiar în smochine, înainte de a le umple cu cremă.
Din ciocolata rămasă în oală (de obicei rămâne) puteți face un sos, amestecând în ea frișcă lichidă/smântână dulce.
Un desert perfect mai ales de iarna! Trebuie sa mi-l bat undeva in cui ca trebuie facut neaparat. Multumesc frumos de idee si reteta!
nu mai exista seringi de umplut,nu stiu denumirea lor corecta,adica ceva ca flaconul acela dar cu piston si capete cu diferite figuri pentru ornat,ca mama are unul
Noa’ vorba aia din reclama , curcubeu pe ceru gurii :)
Arata minunat!Numai anul viitor as putea face acest desert.Acum este toamna,miile de smochine s-au dus batute de vant si ploi.
Exista o ciocolaterie in Budapesta care vinde niste smochine umplute cu ganache de ciocolata si imbracate in ciocolata neagra, absolut minunate :)
Unde putem gasi melasa? Sau se poate inlocui cu altceva ?
în orice supermarket
Super! FOarte fain si elaborat! Eu am facut in toamna curmale umplute cu crema de branza din iaurt cu un pic-pic de miere, vanilie si cocos.
super! am sa le incerc si eu,lucrez intr-o bucatarie in italia unde fac si dulciri!multumesc,sper sa reusesc!
Arata foarte bine,pacat ca ingrasa.