Smochine umplute

443

Cu o mică reverență către Escargot Bistro, Răzvan Exarhu și Arsenie Boca (nu mă întrebați de ce și ultimul, considerați că am pierdut un pariu), public astăzi rețeta de smochine umplute și trase-n ciocolată, rețetă inspirată de prima entitate și suflată de cea de-a doua din enumerarea mea, adică de el însuși, domnul Exarhu. Pe scurt, aveți nevoie de smochine uscate dar nu din acelea ca piatra ci mai degrabă ca pruna (ciudat, știu), adică moi și ușor elastice. Apoi aveți nevoie de ciocolată neagră (55% cacao, cel puțin) și de ceva cu care să umpleți smochinele. Să vedem cum am făcut eu:

Pentru 30 de smochine aveți nevoie de 4 gălbenușuri mari, 120 de grame mascarpone, 120 de grame brânză fină de capră, 30 g melasă, 30 ml Marsala sau alt vin licoros, poate chiar un lichior. S-a dovedit însă că amestecul dintre Marsala,melasă și brânza de capră dă gust de smochină coaptă, lucru care a fost o surpriză chiar plăcută.

umpluturaAm bătut gălbenușurile, alcoolul și melasa pe baie de aburi până am obținut o spumă.

cremaAm luat oala de pe foc și am încorporat brânza de capră și mascarponele.

cremaAm umplut cu cremă un flacon cu picurător. Flaconul e un înlocuitor bun pentru poș sau pentru cornetul de patiserie, cu care nu se descurcă bine orcine. Eu știu sigur că am ajuns să prefer flaconul și folosesc poșul doar unde-i musai.

flaconAm umplut pe rând smochinele cu crema din flacon.

smochineAm pus smochinele în frigider pentru o jumătate de oră, să se întărească puțin crema din ele.

smochineAm topit ciocolată cu unt (2 linguri de unt la 240 de grame de ciocolată).

ciocolată

Am scăldat smochinele în ciocolata topită (nu trebuie să fie caldă ciocolata ci să aibă 30-31 de grade Celsius). smochine în ciocolatăCa să nu facă talpă (din ciocolată, desigur), am pus smochinele pe un grătar improvizat dintr-o fructieră. Puteți folosi un grătar de aragaz așezat deasupra unei tăvi. Recuperați ciocolata care se scurge și o topiți cu altă ocazie sau o mâncați așa cum e sau răzuită pe deserturi.

smochineVișinele din vișinată sau din compot sunt de asemenea o idee bună. Le puteți pune chiar în smochine, înainte de a le umple cu cremă.

smochine în ciocolatăDin ciocolata rămasă în oală (de obicei rămâne) puteți face un sos, amestecând în ea frișcă lichidă/smântână dulce.

smochineCred că-i destul pe azi, că prea ne distrăm.

smochine umpluteSă fiți sănătoși.

smochine umplute

Join the Conversation

 1. Un desert perfect mai ales de iarna! Trebuie sa mi-l bat undeva in cui ca trebuie facut neaparat. Multumesc frumos de idee si reteta!

 2. nu mai exista seringi de umplut,nu stiu denumirea lor corecta,adica ceva ca flaconul acela dar cu piston si capete cu diferite figuri pentru ornat,ca mama are unul

 3. andreea says:

  Noa’ vorba aia din reclama , curcubeu pe ceru gurii :)

 4. Arata minunat!Numai anul viitor as putea face acest desert.Acum este toamna,miile de smochine s-au dus batute de vant si ploi.

 5. Victor says:

  Exista o ciocolaterie in Budapesta care vinde niste smochine umplute cu ganache de ciocolata si imbracate in ciocolata neagra, absolut minunate :)

 6. Unde putem gasi melasa? Sau se poate inlocui cu altceva ?

  1. Adi Hădean Author says:

   în orice supermarket

 7. Super! FOarte fain si elaborat! Eu am facut in toamna curmale umplute cu crema de branza din iaurt cu un pic-pic de miere, vanilie si cocos.

 8. carmen mihaela alban says:

  super! am sa le incerc si eu,lucrez intr-o bucatarie in italia unde fac si dulciri!multumesc,sper sa reusesc!

 9. Arata foarte bine,pacat ca ingrasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close