Pentru toţi cei care iubesc mersul la piaţă, tarabele pline de tot felul de bunătăţi, dar şi pentru gurmanzii iubitori de arome şi gusturi, vedeta de săptămâna aceasta sunt cartofii noi şi hamsiile marinate, nelipsite din pescăriile din piaţă.
Provocarea de săptămâna aceasta a lui chef Adrian Hădean „ merge şi-o salată” m-a inspirat către o minunată salată de cartofi noi cu hamsie marinată şi capere, aş putea să o numesc chiar salată orientală cu hamsie marinată şi cartofi noi. Alegerea vă aparţine! Profitaţi de toate bunătăţile din piaţă şi mai ales de sezonul cartofilor noi din care puteţi realiza minunate şi uşoare mâncăruri. Salata este una dintre ele.
Pentru această salată de cartofi noi avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 4-5 cartofi noi
- 100-150 gr de hamsii marinate
- 6 ouă de prepeliţă
- 50 gr măsline
- 1-2 fire de ceapă verde, ½ ceapă albă, ½ ceapă roşie
- ½ ardei capia sau ardei gras roşu
- 1 morcov
- 50 ml ulei de măsline
- 25-50 ml oţet de mere, după gust
- sare, piper după gust,
*cantităţile pot diferi în funcţie de pofticioşii de la masă.
iar pentru ornare:
- capere şi lime.
Cum am început?
Curăţăm hamsiile, le tăiem capul şi le scoatem intestinele, dacă este cazul, eu le-am găsit la piaţă deja curăţate.
Am pregătit şi sosul(dressingul) pentru salată amestecând uleiul de măsline cu oţetul de mere şi un praf de chilli.
Cum am pregătit legumele?
Curăţăm ceapa verde, ceapa roşie şi ceapa albă, ardeiul. Le tăiem în forma dorită, eu am tăiat ardeiul, ceapa albă şi ceapa roşie julienne.
Curăţăm morcovul şi cartofii noi.Cartofii îi curăţăm într-un bol cu apă, se vor curăţa mult mai uşor sau îi putem fierbe în coajă, cum preferaţi.
Cum am procedat?
Într-o cratiţă punem la fiert cartofii întregi şi morcovul. După ce au fiert îi lăsăm să se răcească şi apoi îi tăiem în forma dorită.
Într-o altă cratiţă am pus la fiert ouălele de prepeliţă pentru cel puţin 5 min. Le-am curăţat de coajă şi le-am tăiat în jumătate.
Cum am asamblat salata?
Într-un castron putem adăuga toate ingredientele , un praf de sare şi piper şi deasupra sosul(dressingul) pentru salată şi amestecăm, dar eu vă recomand în castron să puneţi pe rând cartofii, ceapa, morcovul, măslinele, ardeiul şi caperele, un praf de sare şi piper şi o parte din dressing şi să amestecaţi, şi apoi să adăugaţi ouălele de prepeliţă şi hamsiile. Ornăm cu lime,ceapă verde şi capere.
Cum am servit salata?
Punem totul pe un platou sau pe o farfurie şi servim rece.
Salata de cartofi noi se poate pregăti în multe feluri, putem pregăti cartofii şi la cuptor, putem adăuga ceapă verde şi usturoi verde, mazăre, fasole verde sau sparanghel, sau puteţi înlocui dressingul de ulei, oţet şi chilli cu un pesto din ierburi( busuioc, rozmarin, pătrunjel, mărar şi cimbrişor, orice vă place şi preferaţi), alături de roşii, castraveţi şi ridichi.
Pentru mai multe idei vă aştept pe Facebook şi pe Instagram.
Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!
ceastă combinație culinară promite o explozie de arome și o savoare unică. Este minunat să vedem cum rețetele simple pot fi transformate într-un preparat rafinat și delicios. Cu siguranță, această salată poate fi o opțiune excelentă pentru a savura gustul verii și pentru a încânta papilele gustative cu o combinație surprinzătoare.
Mulțumesc Ioana, pentru feedback și pentru susținere, sper să ne urmărești și în continuare, vor urma rețete la fel de simple, dar rafinate și delicioase
” Curăţăm hamsiile, le tăiem capul şi le scoatem intestinele ” – la cele marinate ? nu cred ; cele marinate cred ca deja au fost curatate si sunt fara intestine . Daca sunt proaspete atunci le curatam etc . , dar cum le marinam ?
Bună Călin
Mulțumesc pentru feedback și pentru interes.
Eu am cumpărat hamsiile de la o pescărie din piață și aveau cap , iar unele mai aveau și resturi de intestine, așa că a trebuit să le curăț .
Referitor la întrebarea ta , fiind într-un internship, nu aș putea acum să îți spun procedeul de marinare pentru că poate fi o rețetă viitoare și sper să înțelegi acest lucru. Atât pot să îți pun că este un procedeu ușor în care se folosește sare, apă, oțet și condimente.
Îți mulțumesc și sper să mă urmărești și în continuare .