Chec cu ciocolată

536

Provocarea de săptămâna asta pentru bucătarul Unisol (apropo, promoția continuă și am aflat că în curând voi găti cu alt câștigător) e cu desert: transformarea checului în ceva mai simplu, ceva mai ușor. Se poate și nici nu-i dificil. Rețeta veche și de demult e cu 10 din orice (adică la zece linguri de făină pui zece ouă, zece linguri de ulei, zece linguri de zahăr). Eu am ales o variantă simplificată drastic. Am folosit șase ouă mari, șase linguri de făină, șase linguri de zahăr, un plic de praf de copt cu șofran, două linguri de ulei și câte o coscă (pătrat) de ciocolată pentru fiecare mini-chec (am copt checul în forme mici, cantitatea asta de amestec e suficientă însă pentru o tavă de chec medie din care ies 10-12 felii).

Înainte de orice, am cernut făina. E bine să faci asta pentru că se aerează și compoziția iese mai pufoasă. Apoi am separat ouăle, scoase din frigider cu jumătate de oră înainte, să ajungă la temperatura camerei.

Am turnat două linguri de ulei peste gălbenușuri.

Am amestecat bine cu un tel. Asta le ajută să se fluidizeze și le pregătește pentru etapa următoare.

Am bătut albușurile până la faza de spumă cu moțuri moi apoi am pus zahărul în spumă.

Am bătut mai departe cu mixerul până am obținut o spumă tare.

Am încorporat gălbenușurile în spumă.

Am adăugat cele șase linguri de făină.

Înainte de a cerne făina, am amestecat-o cu praful de copt.

Am uns cu ulei formele de chec, am pus compoziție în ele și în mijlocul fiecărei forme am pus câte o bucată de ciocolată.

Am copt checul la 160 de grade (cuptorul încins la 180 apoi redusă temperatura la introducerea tăvilor cu chec) timp de un sfert de oră. O tavă mai mare înseamnă mai multă compoziție și deci creșterea timpului de coacere până la 20-25 de minute (faceți testul cu scobitoarea ca să vă convingeți că-i copt).

A ieșit un chec bun.

Ușor, pufos, potrivit de dulce.

Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Numa’ bun pentru concursul anuntat :D

  2. octavia says:

    Foarte frumos si economic,eu fac de obicei cu 20 lg.,zahar,faina,12 linguri de ulei,,praf copt,20 lg de lapte,esenta vanilie,rad coaja portocala dar impart compozitia in 2,una o frec cu multa cacao apoi o amestec in tava sa iasa marmorata,cu niste stafide murate in rom..e desigur pt o cantitate mai mare..

  3. ciocolata s-a „scufundat” in coca si s-a topit in partea de jos. este vreun truc pentru asta sau se intampla de la sine?

    1. Adi Hădean Author says:

      e de la ei:)). așa face ea, că e grea.

  4. Apoi eu a-si cam pune ceva mai multa ciocolata…

  5. adriana says:

    Va urmaresc de multa vreme, cu mult interes. Azi am hotarat sa va scriu pentru a va ruga sa ii sustineti pe copiii din clasa IA de la Colegiul National Unirea din Targu-Mures sa castige cu prima lor reusita culinara, un premiu. Votul dumneavoastra ar putea fi cel care ii trimite la Disneyland Paris. Va rugam sa ii votati, daca va place ce au facut, aici:

    https://www.facebook.com/photo.php?v=312247678859936

  6. Foarte frumoase checurile, imi place ideea cu tableta de ciocolata. Am participat si eu la concursul Unisol :-) Imi tin singura pumnii sa castig, nu ma intereseaza bucataria mobilata ca n-as avea unde s-o pun, dar cumparaturile de 1000 de lei si gatitul cu tine, da :-D Recunosc ca imi plac mai mult experientele decat lucrurile :-)

  7. Imi cer scuze daca gresesc, dar acesta nu este pandispan? Eu, cu aceasta reteta, mai putin cuburile de ciocolata, fac si blaturile de tort. Nu este rau, dar, eram asa de curioasa de reteta de chec, aceea usoara si buna, nebibiloasa, in care nu se separa ouale…etc, si pe care nu am stiut sa o fac niciodata. Va rog, d-le Adi, cand aveti dv. timp si chef, si cand v-o cadea la indemana, postati si o astfel de reteta de chec, ca tare bun mai iese( nu ca n-ar fi bun si pandispanul! ). Multumesc, sa fiti sanatos!

  8. mikaelacorina says:

    Frumusele mai sunt,mi-ai facut pohta…mmmm .Praf de copt cu sofran zici? E prima oara cand aud(luate separat cunosc).

  9. Gabriela I. says:

    Pentru doritori (daca mi se permite sa postez retete aici), reteta mea simpla de chec cu putine oua (intregi) si facuta rapid este:

    3 oua, 200 ml iaurt, 200 gr zahar, 100 ml ulei, esente dupa pofta inimii. Toate aceste ingrediente se amesteca bine in blender.

    Separat, 250 grame faina se amesteca cu un praf de copt, se toarna peste faina mixul de mai sus, se amesteca prin rasturnare, se pune in tava cu hartie de copt.
    Se adauga deasupra cam tot ce va trece prin cap – ciocolata, crema de branza, fructe, cereale, se coace cam 20 minute la 180 grade.

  10. Salut
    Am facut si eu reteta, dar ciocolata a ramas deasupra si nu s-a scufundat. In rest, gust si textura buna!
    Data viitoare tai ciocolata in bucati mai mici si o incorporez in compozitie.
    Cele bune!

  11. E cam dens….eu fac din 6 oua 2 checuri mari. dar pun si apa mineral in afara de ulei, 6 de ulei si 8 de apa minerala si coaja rasa de lamaie, coaja de portocala si, cand bat albusul cu zahar, adaug si zeama de la lamiae. Iese foarte aromat si pufos.

  12. De ce se lasa checul cand il scot din cuptor ?

  13. Checul se lasa cand il scoateti din cuptor pentru ca e diferenta mare de temperatura inte cuptor si exteriorul lui. Trebuie lasat sa se raceasca in cuptor sau afara dar la caldura ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close