Steak din vită americană

414

Acum două-trei zile m-a întrebat un prieten/furnizor dacă vreau să testez o bucată de vită americană. Spată, mai exact. Ba bine că nu! Am profitat de faptul că eram taman cu domnul Petreanu la o poveste la Kharma, și de faptul că am acces la bucătărie. Am pus carnea temperată (adică ținută afaă din frigider pentru o vreme) într-o tigaie încinsă bine, cu câțiva stropi de ulei de măsline.

steakAm fript-o câte două minute pe fiecare parte și apoi am pus-o în cuptorul încins la peste 250 de grade Celsius pentru alte 4 minute.

steakÎnainte de a tăia carnea, am lăsat-o să se odihnească 8-10 minute, până am copt o piadina și am condimentat două farfurii. Pe farfurii am presărat za’atar și am turnat emulsie de pătrunjel și emulsie de lămâie.

seasoned platePentru unii poate fi prea crud. Pentru mine e singurul mod decent în care te poți bucura de o bucată de carne de vită friptă. În principiu, ce nu se poate găti în 7-8 minute, când e vorba de carne, apoi e mai bine să stea pe foc/în cuptor, măcar trei ceasuri. Desigur, există excepții dar ele nu fac decât să întărescă regula.

steakDomnul a fost mulțumit.

vlad petreanuMulțumit am fost și eu. Spata, departe de a avea structura mușchiulețului sau a vrăbioarei, dacă provine de la un soi de carne și dacă-i gătită cum trebuie, poate constitui o masă încântătoare.

steakAtât pentru azi. Să fiți sănătoși.

steak

Join the Conversation

 1. Iti doresc din suflet sa testezi si un sirloin steak irlandez, eventual din Angus beef maturat 21 zile ;).

  1. Adi Hădean Author says:

   ceea ce-mi doresc și eu! am făcut în londra, pe grătar, într-o curte mică din spatele casei unui prieten. a fost cam bun.

 2. „Domnul a fost multumit” este o surdina nedreapta pusa gemetelor glorioase de incantare si satisfactie pe care l-am scos in timp ce am devorat ce ai gatit :)

 3. Imi ploua in gura cand vad imaginile … :)

 4. de ce ai mai pus lamaie pe za’atar?? are sumac doar. si patrunjel? sint curios ce a zis cimbrul de asta.
  banuiesc ca arata frumos de aia :))
  te prea arunci in condimente. za’atar la steak e deja prea intraznet oricum.

 5. As avea si eu o intrebare, ca mare gospodina ce ma aflu: am uitat acum vreo doua saptamani (de fapt in urma cu doua miercuri) doua bucati de carne de vita iun frigider, la dezghetat (rumsteak). Acolo le-am uitat. Le-am descoperit ieri seara (intre timp eu am mai dezghetat si gatit alte cele de prin congelator). Cu mirosul nu m-au deranjat. Aseara erau oxidate pe dinafara si miroseau lejer a acrisor. Am taiat fasiile oxidate, sub care carnea tot roz este, si le-am dat pisicului (le-a mancat plescaind de fericire). Acu ce fac, ma aventurez sa gatesc restul de rumsteak sau pisicul va avea o zi excelenta? Multam fain de sfaturi, pune si niste retete anti-Alzheimer pe site :).

  1. Adi Hădean Author says:

   make a cat happy:).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close