Jamie Oliver zice să cumpărăm pastă korma ori tikka, nu sosurile gata preparate. Baiu-i că pe la noi nu găsești pasta sau, dacă o găsești, e grozav de scumpă. Am analizat eticheta sosului tikka din supermarket și am concluzionat că-i în regulă (adică nu conține lucruri dubioase). Am cumpărat un borcan ieri și am preparat niște chiftele cu sos tikka masala, ca mai jos:
Mai întâi am pus în mojar o linguriță de boabe d ecoriandru, una de curry dulce, una de boia dulce, câteva boabe de piper și puțină sare, câteva frunze uscate de regano din ghiveciul de pe pervaz. Le-am amestecat bine pe toate.
Am pus mirodeniile peste carnea de porc (600 de grame).
Am format 16 chiftele, fără ou, fără pesmet. Le-am rumenit. Dacă nu le rumenești, nu-s gustoase.
Am turnat peste ele o cană de roșii pasate și sosul tikka. Ajungea doar sosul dar, pentru că avem nepoți în vizită, l-am diluat puțin, să nu fie prea intens și să le placă micuților (ceea ce s-a și întâmplat). Am pus și o ceașcă de apă caldă.
Am fiert chiftelele în sos timp de 20 de minute.
N-a fost rău. Și dacă vi se pare că pozele-s mai așa, să știți că n-a mai scos aparatul foto din geantă, cu copiii alergând pe lângă mine și le-am făcut cu telefonul.
Nu contează pozele, rezultatul e spledid şi cred că şi gustul a fost pe măsură!
la lidl este saptamana asiatica acum si chiar ieri am vazut sosul de care zici, pe langa altele asemanatoare cu specific japoze, indian sau chinezesc. iar ca pret, un borcan nu trece de 10 lei
Si cu telefonul, tot super faine is!
Am mancat asa ceva cand locuiam in Londra :) Delicioase. De unde ai cumparat sosul?
Pozele conteaza mai putin.Informatiile sunt importante.O reteta minunata care imi place.Succes in continuare.
Tocmai am executat-o. F buna :)
Orezul cum l-ati preparat?
La Polus este un stand (insulita) cu condimente unde gasesti orice condiment vrei. Omul de acolo mi-a zis chiar ca daca vreau ceva si nu are, imi aduce. asa ca pasionatii pot merge mai departe decat Jamie si sa-si faca singuri pasta de tikka. Dar chiftwlele astea sina foarte. apetisant, o sa le oncerc si eu.
Despre CURRY
Prietenul meu indian care a stst multa vreme in Cluj si a si facut o incercare sa deschida un restaurant delivery cu mancare indiana mi-a explicat despre „curry” ca nu este un condiment in sine, ci este denumirea tocanei la indieni. De aceea condimentul este „curry powder” sau „curry masala”, adica praf/amestec pentru curry.
http://en.wikipedia.org/wiki/Curry
Exista un Curry tree, dar se mananca doar frunzele, Curry leaves
http://en.wikipedia.org/wiki/Curry_tree
Gustul pe care il stim noi de „curry” este, probabil, cel al cumin-ului macinat. Cuminul este usor de confundat cu chimenul din bucataria noastra fiindca semintele arata exact la fel, insa aroma este foarte diferita.
Deci, „curry dulce” din reteta presupun ca e un condiment care se vinde ca si „curry” si nu este iute?
Am scris cam mult. Reteta suna delicios, o sa o incerc si eu.
sweet curry e un blend/amestec de mirodenii măcinate, cu care se condimentează o tocan, de-i zice indianul „curry”. și nu e iute:).
E ok
Eu acasa am si folosesc tot timpul garam masala. Nu am cumparat-o ca mi s-a parut ca arunc cu banii, nu dau 30 lei pe un borcanel de 50 grame, dar am luat ingredientele separat si le-am pisat si amestecat in mojar.
Pot sa folosesc curry si garam masala cu suc de rosii in loc de tikka masala ?