Dulceață de ardei iute

337

Mâncarea nu-i doar despre săturarea stomacului și hrănirea trupului, mâncarea e despre alimentarea omului cu senzații, trăiri, amintiri și provocări, pe lângă nutrienți. E musai să fie așa, altfel am consuma cu toții terci din tărâțe și am fi foarte fericiți și pe deplin mulțumiți. Și pentru că e așa, se cuvine să încercăm din toate lucrurile câte puțin, să aflăm ce ne place, ce cu ce se joacă bine-n farfurie ori pe limbă. Sâmbătă, de exemplu, am împerecheat ardeiul iute cu zahărul și cu oarecâte mirodenii. Am obținut o dulceață de ardei iute de ți-e mai mare dragul să o mănânci, în ciuda obrăzniciei sale. Iată:

Ardeii se taie rondele.

ardei iuteSe lasă-n zahăr peste noapte, la rece, cu semințe cu tot. La un kilogram de ardei am folosit o jumătate de kilogram de zahăr.

ardei iuteArdeii au mers apoi pe foc, cu zahărul și cu zeama pe care au lăsat-o. Foc mic, băgați de seamă.

dulceață de ardei iuteAm pus în cratiță mirodeniile: cardamom, cuișoare, scorțișoară.

mirodeniiAm amestecat mereu. După o oră am pus trei-patru linguri de oțet balsamic și un gât de vin alb. Am lăsat să scadă și să se lege dulceața.

dulceață de ardei iuteIat-o: aromată, dulce, iute.

dulceață de ardei iuteMerge de minune cu fripturile.

fripturiRecomnd cu drag. Să fiți sănătoși.

fripturi

Join the Conversation

  1. Buna treaba. Intrebare – mai poti folosi cratita dupa aceea?

    1. mosubibe says:

      si daca da, la ce? :)

    2. Adi Hădean Author says:

      de bună seamă:)

  2. Genial! multumesc frumos!

  3. Absolut minunata! Sunt sigura ca ungurului meu i-ar placea :D

  4. banuiesc ca ardeii astia de cumparat, nu sunt asa de iuti, oare la vara cand apar astia prin gradini, cat de iute o sa iasa? sau zahar le „taie” destul in iuteala ?

  5. Foarte interesant. Ai trezit asa o curiozitate in mine. Si nici nu e greu de facut, chiar m-ai pus pe cautat ardei.

  6. pop romy says:

    Sa stii ca o sa incerc si eu,sant tare curioasa,cum am mai spus,nu am mancat.

  7. E musai de facut, deja mi-e pofta de o friptura cu dulceata dintr-asta :)

  8. Eu am cumparat asa ceva de la un magazin corean,o cutie de 250 gr. costa vre-o 5$….m-am gandit cum sa o prepar acasa…..intrezaream o idee dar nu stiam de unde s-o apuc.
    Felicitari !
    O sugestie : incearca cu ardei rosu …merge grozav si cu peste oceanic,orez,legume,etc.

  9. Recomanzi ardei verzi, sau sunt ok si cei rosii, mai iuti?

    1. Adi Hădean Author says:

      Iuțeala ardeilor nu ține cont de culoare ci de soi:).

    2. Deci toata viata mea am trait intr-o minciuna? :(
      Azi am mai invatat ceva. Multumesc!

  10. Recomand si ghimbirul, condimentul meu preferat in ultima vreme (mai ales la rabarbura merge de minunte). CU cat mai mult cu atat mai aromata dulceata Eu am o reteta la care pun si usturoi, care in final nici nu se mai simte ca atare:-)
    Sa vezi ce bine merge cu un platou de branza dulceata asta, pe langa un roze de la gheata!

  11. Am facut dulceata! delicioasa…eu am aromatizat cu cardamom si chimen…yummy

  12. Maestre, eu am respectat indicaţiile, părea bună când am oprit focul, dar după aceea s-a zaharisit imediat. Ce să-i fac? Mulţumesc.

  13. Este geniala dulceata. Am facut si eu aseara si a iesit grozav. Multumesc

  14. Felicitari pentru reteta ! Acum am terminat-o si am pus-o in borcane. Deosebit de delicioasa iar combinatia de arome geniala, cardamomul, cuisoare si scortisoara … nu m-am gandit ca se pot combina cu ardei iute atat de bine. Multumesc !
    …. Un singur lucru a iesit diferit culoarea, a te e e bruna-maronie, a mea a iesit brun-verzuie. Care sa fie secretul?! Mai mult otet balsamic sau cardamom ?!
    … Oricum, e fina si provoaca placut papilele gustative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close