Rasol de porc fraged, la oala sub presiune

730

rasol de porc cu piure de păstârnac

Rasolul de porc cu os, gătit lent și cu grijă, nu e doar mâncare de iarnă. Într-o zi de iunie, când plouă dimineața și e răcoare seara, merge perfect cu un piure fin de păstărnac copt. Nu e mâncare grea – e mâncare sinceră, cu gust adânc, făcută cu răbdare. Bucătărie de acasă, fără decoruri inutile.

Ingrediente pentru rasol de porc fraged:

  • 4–6 felii de rasol de porc (cu os și șorici)
  • sare grunjoasă, după gust
  • piper proaspăt râșnit
  • boia dulce sau afumată (după chef)
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 300 ml apă
  • opțional: foi de dafin, ienibahar, cimbru verde

Ingrediente pentru piure de păstărnac copt:

  • 600–700 g păstărnac proaspăt
  • 50 g unt
  • 100 ml smântână dulce (lichidă, de gătit)
  • sare, după gust

Mod de preparare – Rasol de porc la oala sub presiune

Condimentezi feliile de rasol cu sare, piper și boia. Le lași 10 minute să tragă bine aromele.

condimentare rasol

Le rumenești în tigaie încinsă, câte 1-2 minute pe fiecare parte – cât să prindă culoare și gust de carne friptă.

Le muți în oala sub presiune și le acoperi cu un amestec din pastă de tomate și apă. Poți adăuga și o frunză de dafin, dacă ai.

pregătire rasol în oala sub presiune

Lași 45 de minute de la momentul în care oala prinde presiune. Când le scoți, carnea trebuie să fie fragedă, să se desprindă ușor de pe os.

Reduci sosul rămas în oală, pe foc mediu, până scade și devine lucios, dens, plin de gust.

Piure de păstărnac copt – catifelat, cu aromă dulceagă

Speli păstărnacul, îl învelești în hârtie de copt și îl pui întreg în cuptor, la 180°C, pentru 2.5 – 3 ore.

păstârnac copt

După ce s-a copt bine și a devenit moale, îl cureți de coajă, îi scoți fibra lemnoasă dacă e cazul și îl tai bucăți.

Îl pui în blender cu unt, smântână și un praf de sare. Mixezi până ai un piure fin, aerat și lucios.

pregătire piure

Cum se servește

Pe o farfurie întinsă, pui o lingură generoasă de piure. Alături, așezi o felie de rasol fraged, cu șorici moale și sos redus turnat peste. Dacă e iunie, poate pui și o salată verde rece lângă – merge perfect.

servire rasol

Nu e o mâncare de iarnă. E o mâncare de stare.

Iată aici și varianta filmată.

Alte rețete cu rasol găsiți și aici. 

Să fiți sănătoși!

Adi Hădean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close